RUSIJI NE TREBA EU – Kina i Rusija potpisale gasni sporazum vredan 400 milijardi $

RUSIJI NE TREBA EU – Kina i Rusija potpisale gasni sporazum vredan 400 milijardi $

21 maja 2014

Xi Jinping, Vladimir PutinPregovori su trajali punih 10 godina, no danas su rezultirali potpisivanjem istorijskog sporazuma – ruski Gasprom i kineski CNPC potpisali su gasni sporazum u iznosu od čak 400 milijardi USD prema kojem će Rusija snabdevati najbrže rastući ekonomiju sveta gasom u narednih 30 godina.

Tačna cena gasa u ugovoru je “poslovna tajna, no spekuliše se kako će Kina da plaća oko 350 USD za 1,000 kubika ruskog gasa.

Ovo je najveći ugovor kojeg je ruski Gazprom ikada potpisao sa bilo kojom kompanijom. Rusija će isporučivati Kini oko 38 milijardi kubika gasa godišnje putem istočnog gasovoda koji ide preko Sibira prema kineskim severoistočnim regionima.

Ovaj istorijski sporazum potpisan je u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Sji Đinpinga za vreme drugog dana posete Putina Šangaju.

Ovaj dogovor znatno će pojačati odnose između Kine i Rusije te dolazi u izuzetno kritičnom trenutku u kojem su obe zemlje pod velikim pritiskom Zapada, tačnije SAD – a.

Za Rusiju ovo je od izuzetne važnosti jer njoj se već preti ekonomskim sankcijama iz smera EU – a i SAD – a zbog aktuelne krize u Ukrajini. Moskva je svesna kako će morati da svoj primarni ekonomski fokus, bez obzira na posledice, prebaciti na Istok. Takav ishod, koji se zapravo upravo dešava u vidu ovog sporazuma, mogao bi da ima izuzetno loš efekat na ekonomiju Evrope.

Rusija i Kina konačno sklopile ”gasni brak”

Pregovori su bili izuzetno dugi, no na kraju je postignut je sporazum. Da li je taj sporazum ujedno i rezultat aktuelne političke klime u kojoj su se našli i Peking i Moskva? Može se samo spekulisati. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je komentarisao :

“Jedna strana uvek želi prodati po višoj ceni, druga želi kupiti po nižoj. No, vjerujem da smo postigli poštenu cenu koja se može uporediti sa onima za Evropu”.

Evropa i dalje ostaje najveće rusko tržište – u 2013. Rusija je u Evropu izvezla 160 milijardi kubika gasa tokom 2013., no ovaj dogovor sa Kinom doprineti će diversifikaciji ruskog izvoza, a i pojačati prisustvo na azijskim tržištima.

Što se tiče Kine, ona postaje sve veći potrošač energije. Prošle godine Kina je potrošila 170 milijardi kubika gasa, a očekuje se da će do 2020. ta potrošnja iznositi čak 420 milijardi kubika gasa godišnje.

Ruski gas će krenuti u Kinu 2018. godine. Gasprom će godišnje isporučivati u Kinu 38 milijardi kubnih metara goriva sa mogućnošću kasnijeg uvećanja do 60 milijardi kubnih metara godišnje. Radi porđenja, ukupan obim isporuka ruskog gasa u sve zemlje Evrope ove godine će izneti nešto više od 160 milijardi kubnih metara.

Potpisavši sporazum, Rusija je obezbedila svoju ”gasnu pozadinu”. Ukrajina kao glavni tranziter ruskog gasa u Evropu više puta se odlučivala na ucenu, pokušavajući da dobije ili popust za gas, ili političke prednosti od strane Moskve. Do sada Naftogaz Ukrajine nije platio gasne isporuke za ovu godinu. Njegov dug na današnji dan premašuje 3,5 milijarde dolara. Kao politički instrument pritiska na Moskvu koristi se tranzitni položaj Ukrajine i EU.

Pošto Evropu očigledno brine okret Rusije na Istok, premijer Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu agenciji Blumberg uverio je evropljane da isporuke u Aziju neće se vršiti na račun Evrope. Mi smo pregovarali sa Pekingom već niz godina, i reč je o pravoj, strateškoj saradnji, sračunatoj na niz godina, rekao je Dmitrij Medvedev:

„Veoma držimo do naših evropskih partnera. Trgujemo sa njima već decenijama. To je vrlo važno i vredno tržište i ja želim da to svi shvate. Sa druge strane, ne možemo da isporučujemo naš gas samo na evropsko tržište. Imamo ga dovoljno da isporučujemo na azijsko tržište koje se najbrže razvija u svetu.”

Dugoočekivani ugovor sa Pekingom je više nego komercijalni sporazum, smatra načelnik analitičkog odeljenja investicione kompaniej Cerih Kepital Menadžment Nikolaj Podljevskih, to je sporazum o formiranju potpuno nove infrastrukture za eksploataciju i transport gasa:

„Radi se o tome što su isporuke gasa u istočnom pravcu vezane za velike investicione troškove, ogromna ulaganja u izgradnju cevovoda i pumpnih stanica i u osvajanje nalazišta. Takva pitanja se propisuju u ugovoru. To nije samo ugovor za isporuku gasa, već ugovor sa elementima investicionog učešća Kine u razradi nalazišta i postavljanju cevovoda.”

Ništa manje važan dogovor za vreme pregovora ruskog i kineskog rukovodioca u Šangaju nije bio ni dogovor o tome da će Rusija i Kina uvećati obim direktnih obračuna u nacionalnim valutama u uzajamnoj trgovini. To će važiti ne samo za trgovinu, već i za investicije i kreditiranje.

Kina u poslednjih nekoliko godina svira prvu violinu u naporima da istisne dolar sa pozicije glavne valute za obračunavanje. Ona odavno poziva na to partnere BRIKS. Kina smatra da korišćenje dolara kao svetske valute za obračunavanje plaćanja energenata pruža SAD previše neosnovanih prednosti. Sporazum Pekinga i Moskve da se postepeno prelazi sa naftnih dolara na ”naftne rublje” ili ”naftni juan” mogu ovaj proces značajno da ubrzaju. I to će omogućiti da se ojača i stabilizuje kurs nacionalnih valuta.

Kina može osloboditi ruski gas od poreza i carina

Rusija predlaže da se nalazišta gasa, koji će se isporučivati u Kinu, oslobode od poreza na rudarstvo. Kina je spremna da ukine uvozne carine na ruski gas. To je saopštio direktor „Rosnjefti“ Igor Sečin.

Predsednik RF Vladimir Putin u Šangaju diskutuje sa predsednikom Kinom Si Đinpingom o uslovima gasnog ugovora između dve zemlje.

Predsednik RF Vladimir Putin je predložio da se nalazišta gasa, koji će se isporučivati u Kinu, oslobode od poreza na rudarstvo. Kao odgovor Kina je spremna da ukine uvozne carine na ruski gas. To je posle pregovora lidera dveju država u Šangaju izjavio direktor „Rosnjefti“ Igor Sečin, prenose RIA Novosti.

„Radi se o nalazištima gasa, koji će biti izvor isporuka gasa na kinesko tržište. To je vrlo razumna i svrsishodna ponuda, koja može postati osnova za postizanje kompromisa. Kompromis je uvek moguć, ako su obe stane spremne da prave ustupke“, rekao je Igor Sečin. Prema njegovim rečima, kineska strana je „spremna da ukine uvozne carine za ruski gas i to je isto korak u susret kompromisu“.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmirtrij Peskov je izjavio da ugovor o isporuci ruskog gasa u Kinu može biti potpisan u Šangaju „apsolutno u bilo kom momentu“.

Nešto ranije je predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev u intervjuu TV kanalu Bloomberg TV izjavio da će cena ruskog gasa za Kinu biti uporediva sa evropskom cenom.

Drugi ugovori

Paralelno sa diskusijom povodom gasnog ugovora između dve zemlje, u Šangaju se diskutuje i o drugim dokumentima, uključujući i ugovore u okviru saradnje ruskih i kineskih kompanija.

Tako je doneta odluka da će Rusija povećati do 9,1 milion tona isporuku nafte za rafineriju u Tjanczinu. Očekuje se da će rafinerija početi sa radom do kraja 2019. godine, saopštio je Igor Sečin. Isporuka će se obavljati morskim putem preko Kozmina.

Osim toga, kompanija „Novatek“ je potpisala ugovor sa kineskom kompanijom CNPC o isporuci 3 miliona tečnog prirodnog gasa godišnje.

Planirano je da se tečni gas isporučuje u okviru projekta „Jamal SPG“. Ugovor predviđa razvoj Južno-Tambejskog nalazišta i izgradnju fabrike kapaciteta 16,5 miliona tona gasa i milion tona gasnog kondenzata godišnje.

(Glas Rusije, RT, Xinhua)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mladen says:

    cestitam na sporazumu,i srbija ce imati koristi od tog sporazuma,sto jaca i stabilnija ekonomski rusija stabilnija i srbija,jel mi nemamo veceg prijatelja od velikog brata-rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *