РУСИЈА МЕЊА ВОЈНУ ДОКТРИНУ: Американци изазвали бес Руса

RUSIJA MENJA VOJNU DOKTRINU: Amerikanci izazvali bes Rusa

24 novembra 2018

Ruski predsednik Vladimir Putin na bilo koji napad na njegovu zemlju ili na saveznike odgovoriće nuklearkom. Gornji dom ruskog parlamenta u sredu uveče predložio je da se u državnoj vojnoj doktrini ukinu restrikcije na korišćenje nuklearnog oružja. Tako bi udubuće bilo omogućeno da Rusija odgovori nuklearnim raketama ne samo na atomski već i na svaki konvencionalni napad.Striktna pravila

Prema sadašnjoj vojnoj doktrini, Rusija može da iskoristi atomsko oružje samo u dva slučaja. U prvom slučaju, kao odgovor na napad nuklearnim naoružanjem ili drugim oružjem za masovno uništenje na Rusiju ili nekog njenog saveznika. U drugom slučaju, ukoliko je nuklearni napad neophodan da bi bio sprečen konvencionalni napad koji preti egzistenciji Rusije kao suverene države.

Šef odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Bondarev, nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva odbrane, generalštaba ruske vojske i saveta bezbednosti, naveo je da osnovni principi u sferi nuklearnog odvraćanja moraju biti izmenjeni.

– U vojnu doktrinu treba uvesti amandman o korišćenju nuklearnog oružja. Rusija mora biti u mogućnosti da koristi svoje nuklearke i u slučaju da neprijatelj upotrebi nenuklearno strateško oružje, poput hipersoničnog ili drugog konvencionalnog naoružanja – navodi se u predlogu koji je potpisao Bondarev.

Ako taj predlog Saveta Ruske Federacije odobre donji dom parlamenta i Putin, Moskva će moći da odgovori nuklearkama na bilo kakav napad na Rusiju ili na neku njenu saveznicu. Ruski bezbednosni stručnjaci smatraju da bi to bio dobar odgovor na američku vojnu doktrinu, koja je izmenjena u februaru. Na osnovu nje, Vašington može da izvede nuklearni napad na bilo koju zemlju zbog najmanje stvari, kao što je na primer sajber-napad na Ameriku ili nekog njenog saveznika.

Reakcija na Trampa

Takođe, prema navodima analitičara, izmena ruske vojne doktrine mogla bi da bude i odgovor na najavu američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). U pitanju je sporazum iz 1987, koji su potpisale SAD i SSSR. On zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

– Izmena američke vojne doktrine i najava o povlačenju iz sporazuma INF predstavljaju pretnju po Rusiju. Moskva ne bi smela da ostane bez odgovora. Predsednik Putin je odavno najavio da će Rusija odgovoriti ukoliko se Tramp povuče iz sporazuma INF. Izmena vojne doktrine bi mogla da bude uvod u taj odgovor. S obzirom na sve pretnje SAD, ukidanje zabrane na korišćenje nuklearnog oružja je prvi korak koji Rusija može da preduzme – navode analitičari.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda Micko says:

  Odlicna odluka, sada jos uvesti doktrinu preventivnog napada, za svaki slucaj. Kad moze Izrael zasto ne bi i Rusija.

  • SLAVKO-KNIN says:

   E to pravo nes docekati da Rusija ima pravo na preventivni udar.To pravo jedino i samo ima Izrael i niko vise cak ni Amerika to pravo nems.Znaci Jevreji ako procjene da im prjeti opasnost momentalno protivnika mogu poklopiti atomskom bombom.BEZ IKE BOJAZNI DA CE IKAD IZRAEL ODGOVARATI ZA EVENTUALNE POSLJEDICE.Izraelu je to pravo dato na osnovu Ljemackog genocida nad Jevrejima.Ki naka vrsta moralne obaveze ostatka Svjeta prema Izraelu.Izrael more sutra baciti atomsku bombu na bilo koga ON NECE ODGOVARATI ZBOG TOGA.Rusija nema pravo na taku vrstu samoodbrane niti Amerika.Jer Rusi su pokvareni i bezobrazni oni bi to zloupotrjebili kad bi im se dalo to pravo.Tako da se uzalud nadas Majkane.Nego kazi mi koja je ovo po redu Ruska promjena doktrine u zadnji 5 godina???? Ja mislim da je deseta po redu.Rusi su zmare svjetske koje niko ne zarezuje nizasta.To je polu divija civilizacija.U Rusiji i dan danas imas ljudozdere kanibale.Pogledaj statistiku dje u Svjetu najvise kanibala ima????? U Rusiji to ti dovoljno govori na kom nivou je njevo drustvo i pojimanje zivota.Sto dalje Majkane od Rusa to bolje.Srbiju moramo okreniti prema Zapadu i NATO tu mi pripadamo mi smo Evropa a ne Azija.

 2. M says:

  Konačno jedna pametna od Rusije!A druga pametna BN bi bila ovo što Deda kaže...da taj A-napad može biti i preventivni,ako situacija tako nalaže!Pogotovo ako to mogu USA i Izrael,može i Rusija,ali u konačnici i bez toga!Integritet bilo koga,pa i prosjaka na ulici,je nepovrediv,i narušavanje toga dozvoljava drastičan odgovor!Po kom Zakonu?Po Zakonu...u izradi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *