Rusima konačno dopušteno da posete generala Mladića

Rusima konačno dopušteno da posete generala Mladića

27 februara 2013

RatkoMladicČlanovima Ruskog društvenog komiteta za odbranu Ratka Mladića posle dugih peripetija pošlo je za rukom da se sastanu sa srpskim generalom u haškom zatvoru. Oni su se uputili u Holandiju 25. februara. Ali poseti su prethodile duge procedure.

Članove komiteta začudili su uslovi koje im je postavio Tribunal. O tome predsednik komiteta, poslanik Državne dume Ruske federacije, Pavel Dorohin, kaže.

– Nas su zaista dugo odbijali. Kao prvo, trebalo je dokazivati da smo zaista poslanici. Morali smo da se pridružimo našoj ambasadi. Sam sastanak je odložen sa devetu jutru na tri popodne, kako bi general mogao da nam što manje ispriča o svom zatvorskom životu. A on ima na to pravo. I to bez obzira na činjenicu da kao članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, imamo pravo da uđemo sa diplomatskim pasošima u zatvor i da proverimo situaciju. Ali ne, ostavili su nam svega dva sata.

Predsednik komiteta za odbranu generala Mladića, admiral Vladimir Komojedov, kaže da se Mladić dobro oporavlja nakon tri moždana udara koje je pretrpeo.

– Njegovo zdravstveno stanje, naravno, zahteva posebnu pažnju. On sada vrlo jasno govori, misli jasno. Ali, ipak treba ga lečiti, a u Haškom tribunalu očigledno to ne rade. U ovom slučaju želimo da pitamo: gde je sada Srbija, šta ona preduzima da se ovo stanje popravi – naglašava admiral?

O Mladićevom zdravlju Pavel Dorohin, član Komiteta, dodaje.

– Njega su pregledali ovdašnji lekari. Oni mu svakog jutra daju šaku lekova, ne objašnjavajući da li su oni spojivi ili ne. I tražili su da im verujemo na reč. Mi smo verovali previše dugo, a mnogi Srbi jednostavno nisu dočekali presudu.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *