RUSIJA NEMILOSRDNA: Za proneveru budžeta moći će se dobiti doživotna kazna

RUSIJA NEMILOSRDNA: Za proneveru budžeta moći će se dobiti doživotna kazna

14 novembra 2014

calls-to-escalate-russia-sanctions-leave-eu-in-a-quandaryZa proneveru državnih sredstava potrebno je slati na doživotnu robiju. Sa ovom inicijativom istupili su poslanici Državne dume RF. Prema njihovom mišljenju, ova mera će omogućiti efektivnu borbu sa korupcijom.

Za prisvajanje državnih sredstava, kao i novca iz van-budžetskih fondova – penzionog, socijalnog osiguranja i obaveznog medicinskog osiguranja – treba da slede realne krivične sankcije. Ne novčana kazna ili uslovna sloboda, već zatvor do kraja života. Pri tome, što veća krađa – duže vreme iza rešetaka, do kraja života. Nad predlozima o ovakvom pooštravanju Krivičnog zakona RF trenutno radi poslanička grupa ruskog parlamenta. Važno je i to, da po tim tačkama zakona nije predviđeno uslovno-prevremeno oslobađanje osuđenika, naglašava ko-autor zakonskog projekta, član komiteta Državne dume za građansko, krivično, arbitražno i procesno zakonodavstvo Ivan Suharev:

Mi predlažemo da se za proneveru budžetskih sredstava u iznosu do 10 miliona rubalja (oko 220 hiljada dolara) predvidi kazna od 5 do 10 godina lišavanja slobode u kaznenoj koloniji, za više od 10 miliona – od 7 do 12 godina lišavanja slobode, dok za više od 50 miliona rubalja (više od 1 miliona dolara) – od 10 godina zatvora do doživotne robije. Analogne mere se predlažu i za proneveru van-budžetskih fondova.

Autori zakonskog projekta priznaju da su ovo prilično surove kazne. Ipak, prema njihovom mišljenju, svako ko ide u državnu ili javnu službu treba da shvati da sredstava koja pripadaju državi i poreskim obaveznicima imaju poseban status. Zato ovde red treba uvesti upravo surovim merama, podvukao je poslanik Suharev:

Treba shvatiti da se budžetska sredstva dobijaju iz novčanih sredstava koje dobrosavesni poreski obaveznici uplaćuju u budžet. Na takav način rastočitelji ulaze u džep svakoga: i babe koja živi od penzije, i građana sa niskim primanjima koji časno plaćaju poreze, tj. kradu veoma široki krug lica.

U Rusiji su se i ranije čuli predlozi o pooštravanju kazni prema onima koju su stavili ruku na kasu. Ipak, lišavanje slobode korumpiranih ljudi ne treba da bude cilj sam po sebi, smatra predsednik Nacionalnog antikorupcionog komiteta Kiril Kabanov:

Slati na doživotnu robiju – nije interesantno. Mi smo se zalagali za pooštravanje kazne za proneveru budžetskih sredstava do 20 godina lišavanja slobode bez prava na amnestiju u slučaju da šteta ne bude kompenzovana, tj. da sredstva ne budu vraćena. Smatram da je to pravično, jer zatvorski rok neće vratiti sredstva u budžet.

Paralelno sa pooštravanjem krivičnih kazni za proneveru budžeta i van-budžetskih fondova deputati Državne dume predlažu da se u Krivični zakon RF vrati i takva mera kao što je konfiskacija imovine. Prema mišljenju eksperata, pretnja dugog zakonskog roka, pojačana strahom od lišavanja svega na slobodi, stvoriće antikorupcionu borbu efikasnijom.

(Glas Rusije)

KOMENTARI5 komentara

 1. pero says:

  Sve isto kao kod nas :) Pored ovog kod nas bi trebalo uvesti i Dusanov zakon pa da im se jos pred narodom otkine koji prstic ili ruka na panju.

 2. joka says:

  Svaka cast za nasu bracu! Kod nas se vise niko ne bi bavio politikom da se ovaj zakon i predlozi, a da ne govorimo sto ovde niko iz politike za isti ne bi glasao!! U Srbijici je politika jedini sigurni biznis tako da je eventualni predlog za slican zakon samo pusta zelja....

 3. soko says:

  gotovo svi direktori javnih preduzeca u srbiji i vecina politicke elite ....zaglavili bi DOZIVOTNU ROBIJU

 4. Dragan says:

  Kod nas se za proneveru dobije titula ministra

 5. vladimir says:

  samo treba kopiradi Ruski zakon za lopove.Nije lose kako je reko Pero predhodni komentar-primeniti Dusanov zakon za Evropljane ali u parlamentima bice poslanika :ko bez ruke a ko bez dve i oduzeti im imovinu triju generacija po njih(kao Italijanski zakon za mafiju.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *