RUSKA AGENCIJA „RIA NOVOSTI“: Srpski odred odbio ukrajinsku vojsku na ključnom mestu

RUSKA AGENCIJA „RIA NOVOSTI“: Srpski odred odbio ukrajinsku vojsku na ključnom mestu

12 avgusta 2014

donetsk-dataGrupa srpskih dobrovoljaca koja se pridružila proruskim snagama u Donjecku „odbila je napad vojske Ukrajine na ključnom autoputu na istoku“, javlja RIA novosti.

Kako navodi ruska agencija, dvojica Srba su lakše ranjena, ali su se „ubrzo ponovo priključili svojoj jedinici“.

„Dva tenka koja pripadaju neo-Banderistima, jedan samohodni top sa posadom i brdski top uništeni su“, saopšteno je iz pres službe samoodbrane Donjecka, koja se poziva na „izjave srpskih dobrovoljaca“.

Izveštaji o tome da ima dobrovoljaca iz Srbije na istoku Ukrajine pojavili su se još u martu, kada su se pripadnici „Četničkog pokreta“ pridružili snagama samoodbrane na Krimu.

Kako navodi ruska agencija, kada se žarište krize preselilo u regiju oko Donjecka i Luganska, u maju su se pojavili izveštaji o pojavi odreda „Jovan Šević“ u Slavjansku.

Nedavno je bosanska agencija „Patria“ objavila da je on dobio pojačanja, da sada broji oko 35 ljudi, kao i da „među njima ima Srba, ali i dobrovoljaca iz drugih slovenskih država“.

„Prema glasinama, Igor Strelkov, vođa odbrambenih snaga DNR, zna srpske borce iz vremena rata u Bosni. Nije poznat broj ljudi u odredu ‘Jovan Šević’, ali mediji tvrde da je njihov komandant Bratislav Živković“, piše RIA novosti.

Dodaje se da se pod zastavom proruskih snaga bore i dobrovoljci iz Španije i Češke.

Ruska agencija je nedavno objavila i tekst o sve brojnijoj pojavi plaćenika sa Zapada na istoku Ukrajine, od kojih se većina bori na strani Kijeva, a jedan od lidera milicije samoproglašene Luganske Republike rekao je tada da „plaćenici sa Zapada više ne kriju prisustvo“.

Takođe, RIA piše da su ruski zvaničnici u nekoliko navrati tražili od Švedske, Finske, Francuske i baltičkih zemalja da ispitaju navode da se njihovi državljani bore u Ukrajini.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je i da se osnovano sumnja da američki plaćenici pomažu vojsci Ukrajine.

KOMENTARI3 komentara

  1. brada says:

    americko zlo postize cilj,daleko od njih biju se komsije,braca, umesto da svi skocimo i jebemo amere ,mi se medju sobom mrzimo uzassss

  2. Aleksandar says:

    ....."Dodaje se da se pod zastavom proruskih snaga bore i dobrovoljci iz Španije i Češke." ... BORE SE I DOBROVOLJCI IZ NORVESKE NA STRANU PRORUSKIH TRUPA! ps. - procitao, a video sam i slike!Nemam link,jbg. :/

  3. Aleksandar says:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4473325528352&set=pb.1746353135.-2207520000.1407933925.&type=3&theater

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *