РУСКА АКАДЕМИЈА НАУКА открила истину о ХОМЕОТЕРАПИЈИ

RUSKA AKADEMIJA NAUKA otkrila istinu o HOMEOTERAPIJI

6 februara 2017

8422538106vaccine vaccination immunization flu shingles tetanus

Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju za lažnu nauku, objavljeno je danas na sajtu specijalne Komisije RAN, za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja.

– Komisija izjavljuje da lečenje supermalim dozama raznih preparata koji se primenjuju u homeopatiji, nema zvaničnog osnova. Taj zaključak se zasniva na detaljnoj analizi publikacija u naučnim izdanjima, izveštajima o naučnim istraživanjima, i sistematskim izveštajima – navodi se u tekstu memoranduma koji je potpisao direktor Komisije, akademik Jevgenij Aleksandrov.

U dokumentu se tvrdi da principi homeopatije i teoretska objašnjenja mehanizama pretpostavljenih dejstava „protivureče poznatim hemijskim, fizičkim i biološkim zakonima, a ubedljive eksperimentalne potvrde ne postoje“.

– Homeopatske metode dijagnostike i lečenja treba tretirati kao lažno naučne – navodi RAN.

Komisija je upozorila da homeopatija nije neškodljiva i da bolesnici troše znatna sredstva na preparate koji nemaju dejstvo, a ignorišu preparate potvrđene efikasnosti, što „može da dovede do lošeg ishoda, ponekad i smrtnog“.

U vezi sa sprovedenom analizom, RAN je preporučila Ministarstvu zdravlja da homaopatske preparate povuče iz upotrebe u državnim zdravstvenim ustanovama.

Predloženo je, takođe, da pakovanja sa homeopatskim preparatima budu označena ne samo rečju „homeopatski“, već i natpisom da nemaju dokazanu kliničku efikasnost i namenu.

Komisija RAN koju čini širok spektar članova ruskih naučnika, 1998. je osnovao dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, akademik Vitalij Ginzburg, a bavi se spornim naučnim pitanjima i javnom kritikom pseudonauke.

Homeopatija je u Rusiji zvanično priznata disciplina, što je Ministarstvo zdravstva ozakonilo 1995. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Iako sam pročitao nekoliko puta tekstove o tome kako voda navodno pamti supstance koje su u nju dospele i čak i posle ogromnog razblaživanja pokazuje iste koncentracije, mnogo toga mi uopšte nije bilo jasno (npr. kako su merili šta je voda zapamtila, kako znaju da virtuelne supstance utvrdjene hemijskom ili nekim drugim analizama imaju isti efekat kao i stvarna supstanca itd.) Nešto nije bilo dovoljno dokaza. Ne znači da to nije bio dobar trag ili početak. Možda bi dalja istraživanja dala kolosalne rezultate, ali su istraživanja izostala i odmah se krenulo u prodaju homeopatskih lekova, a to nije dobro. Više verujem čajevima svog pradede seoskog vrača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *