РУСКА АМБАСАДА У САРАЈЕВУ ПОЈАСНИЛА СВОЈЕ РЕЧИ О НАТО ПАКТУ

RUSKA AMBASADA U SARAJEVU POJASNILA SVOJE REČI O NATO PAKTU

23 marta 2021

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da je uputila obrazloženje svog komentara o pitanju NATO-a članu Predsedništva BiH Željku Komšiću, ministru inostranih poslova u Savetu ministra Biseri Turković i pres-službi SDA Bakira Izetbegovića.

U saopštenju Ambasade od 18. marta navedeno je, naime, da Rusija, za razliku od zapadnih partnera, ne nameće izbor spoljnopolitičkih prioriteta, ali istovremeno apeluje na prijatelje u BiH da, kada je reč o članstvu u NATO dobro razmisle, vagajući sve „za“ i „protiv“, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju.Ruska Ambasada u BiH saopštila je ranije da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekat Zapada, borba protiv Rusije, te da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Alijanse reagovati na taj neprijateljski korak.

Sarajevski portal Klix piše da je Ambasada Rusije u današnjem saopštenju svoj komentar o putu BiH ka NATO savezu naknadno obrazložila određenim bh. zvaničnicima i Stranci demokratske akcije dodavši da njihove zaključke nije trebalo donositi na osnovu proizvoljnog tumačenja teksta.

Pozivajući se na svoja saznanja, portal piše da je ambasador Rusije u Sarajevu Igor Kalabuhov u obrazloženju naveo da poštuje mišljenje bh. zvaničnika u vezi s komentarom Ambasade Rusije o NATO-u, no ipak je istakao ono da nije utemeljeno na kompletnom uvidu u tekst izjave.

Kako kaže, to je bio stav Rusije na tzv. „neobuzdanu medijsku propagandu puta BiH ka članstvu u NATO savezu.“

Ruski diplomata je podsetio da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu BiH u Severnoatlantskom savezu, kako u Predsedništvu BiH tako ni među građanima.

U obrazloženju koje je, kako je saopštila Ambasada Rusije, upućeno Komšiću, ministarki Turković i SDA, kažu da se Rusija čvrsto zalaže za stvarni suverentitet BiH bez uticaja stranog faktora, koji predvode zapadne zemlje i koje, prema mišljenju Rusije, pod lažnim plaštom žele da imaju BiH pod svojim okriljem.

Ambasada Rusije, navodi portal, naglašava da je NATO direktno usmeren protiv Rusije i da zapravo oni samo, kao prijateljska država, upozoravaju Bosnu i Hercegovinu na posledice članstva u NATO-u kao vojnom bloku.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Čudna je ta politika!Rusija pro forme ne nameće svoj stav BiH,ali će ipak reagirati ako BiH uđe u NATO!Također,većinska volja stanovništva na jednom mjestu je zakonski opravdana i vrijedi za realizaciju,a na drugom mjestu ne vrijedi,ovisno o interesima!Tko bi svima zadovoljio?!?U isto vrijeme,Rusija pušta USA-NATO vojsku na svoje granice,što je suludo!USA-Zapadna politika je jasnija,konzistentniji i predvidljiva,tj.predatorska,ali bar znaš na čemu si i kako da se postaviš!

  2. da da says:

    Rusija treba da preti Amerima,Rumunima i Poljacima to su jedine neprijateljske zemlje koje drže svoje snage i rakete na granicama Rusije.Poljska i deli granicu sa Rusijom,svi ostali u Evropi su boranija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *