Ruska armija ima najmoćniji protivtenkovski kompleks

Ruska armija ima najmoćniji protivtenkovski kompleks

18 jula 2013

Hrizantema-s„Hrizantema-S“ je najmoćniji od svih protivtenkovskih raketnih kompleksa, bez premca. U svetu ne postoji sličan. Slovo „S“ u nazivu znači „samohodni“. A to znači da je napravljen na šasiji novog ruskog borbenog vozila pešadije BMP-3 i da „Hrizantema“ kao mobilni lansirni sistem može podjednako lako da se kreće brzinom od 70 km/h po bespuću ili da forsira reke i ostale vodene prepreke.

Radi toga su u zadnjem delu ugrađena dva propulzivna (vodomlazna) motora sa potiskom mlaza vode. Rastojanje koje može da pređe bez uzimanja goriva je 600 kilometara.

Ali nije to ono što od „Hrizanteme“ čini superoružje, strah i trepet za sve tipove okolopne tehnike i helikoptera. Valerij Kašin, generalni konstruktor Kolomenskog mašinskog biroa kaže da se glavna karakteristika kompleksa sastoji u njegovoj sposobnosti da otkriva i uništava ciljeve u uslovima potpunog odsutstva optičke vidljivosti.

Oni mogu biti izazvani meteorološkim uslovima, kao što su sneg, kiša, magla, ali i protivničkim dimnim ili aerosolnim zavesama. Savremene protivtenkovske rakete po pravilu imaju optičke ili laserske bojeve glave sa samonavođenjem, što znači da ih je moguće „zaslepiti“.

Ali to nije slučaj sa raketama na „Hrizantemi“. Na ovom ruskom vozilu postoje dva kanala za navođenje: optički sa laserskim i radio navođenjem.

(Ruskarec.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *