РУСКА АРТИЉЕРИЈА ЈЕ „бог рата“ – њена ђаволски велика ватрена моћ гарантује пораз кијевског режима

RUSKA ARTILJERIJA JE „bog rata“ – njena đavolski velika vatrena moć garantuje poraz kijevskog režima

4 jula 2022

Autor: Vladimir PROHVATILOV, predsednik Akademije za realnu politiku

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski je zahtevao da mu kolektivni Zapad odmah obezbedi 1.000 haubica, 300 višecevnih raketnih bacača, 500 tenkova i mnoge drugih borbenih sistema.Čak je obećavao da će – ako sve to dobije – njegova armija potpuno poraziti savezničke snage Ruske Federacije i Luganske i Donjecke Republike i povratiti Donbas, Herson i Krim.

Oružane snage Ukrajine već dobijaju haubice, višecevne bacače, tenkove i drugu vojnu tehniku, ali ne u traženim količinama. To je omogućilo produženje agonije kijevskog režima, ali nije, a zaista nije ni moglo, da preokrene tok rata, u kojem je strateška inicijativa i dalje na ruskoj strani.

Zapadna vojna tehnika stiže na front, ali je Rusi i donbaske armije stalno uništavaju, a delom postaje ratni plen savezničkih snaga.

Zašto se to dešava?

Evo zašto, na primeru američkih haubica M777.

Generali Pentagona su uslišili molbu Zelenskog i pristali da pošalju hiljadu takvih haubica Kijevu. Ako bi, nekom čarolijom, sva ova oprema odjednom završila na liniji fronta, zajedno sa obučenim artiljercima, rezervnim cevima i municijom dovoljnim za dugotrajno gađanje, onda bi, naravno, naše vojskovođe morale da traže dodatne adute u ruski arsenal. I takvi bi se aduti našli.

Ali čarobnjaci postoje, kao što se zna, samo u bajkama i u sumraku umova kijevskih vođa.

Čak i stotinu M777 koje su Oružane snage Ukrajine već dobile isporučene su Ukrajini ne za dan, čak ni zanedelju dana. A hiljadu haubica će se prebacivati preko okeana duže od mesec dana.

A sveža artiljerijska pojačanja koja stignu na front biće `nokautirana` u kontrabaterijskim borbama od strane savezničkih oružanih snaga. U strogom skladu sa Lančesterskim jednačinama.

Godine 1916, na vrhuncu Prvog svetskog rata, britanski matematičar Frederik Lančester razvio je sistem jednačina za određivanje ishoda bitke između dve vojske. Njegova formula je bukvalno testirana mnogo puta u ratnim uslovima. A, prema Lančesteru, moguće je kompenzovati brojčanu nadmoć neprijatelja samo kvadratom veće efikasnosti.

Drugim rečima, ako imate pet pušaka, a neprijatelj deset (dva puta veću prednost), onda – da biste pobedili – morate da pucate bolje od neprijatelja četiri puta.

Dakle: ako je ruska artiljerija deset puta superiornija od ukrajinske, kako kažu u Kijevu, onda bi artiljerci Oružanih snaga Ukrajine trebalo da nadmaše ruske tobdžije 100 (!) puta.

Međutim, to nije realno. Toliku prednost može dati samo nuklearno oružje, koje Oružane snage Ukrajine nemaju i neće imati.

Američke haubice koje Ukrajincima stižu u malim serijama na frontovima će se sistematski pretvarati u gomile polomljenog gvožđa, a druge varijante Lančesterove jednačine nisu predviđene.„Veći bataljoni su uvek u pravu“, tvrdio je Napoleon, potpuno razumevajući potrebu da se ima brojčana nadmoć nad neprijateljem.

Lančester je maksimu velikog vojskovođe ovaplotio u u formule koje su dobro poznate američkim generalima, pa zato nemaju iluzija o ishodu bitaka u Ukrajini.

Na savetovanju vodećem američkom trustu mozgova, Savetu za spoljne odnose, bivši zamenik komandanta američke komande u Evropi, general Stiven Tviti, rekao je: „Rusija ima mnogo veću bojevu moć od Ukrajine. Zato Ukrajinci nikada neće uništiti ni pobediti Ruse… Ukrajinci nikada neće imati dovoljnu bojevu moć da Ruse isteraju iz Ukrajine“.

Ovo samo potvrđuje da je ruska artiljerija – nesumnjivi „Bog rata“ i da njena „đavolski velika vatrena moć“ – svakog dana približava neslavni kraj kijevskog režima.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Ef tricet pet says:

  Ama ne slažem se sa ovim jednačinama, lepo su nam godinama i godinama objašnjavali da je nato najjačiji, da je Rusija siromašna ko Portugalija, da je kaubojski vojni budžet 10 puta jačiji od ruskog i da nato ima 800 milijuna gamadi, pardon, stanovnika a Rusija mnogo manje, i zato ja verujem samo da čemerika pošalje jedan EF tricetpet i jedan EF dvacetdva da će Ukrajinci da unište sve ruske artiljerijske,sovjetske, zaostale, zarđale naprave 😜🤪😜🤪😜🤪

  • Padre says:

   Gamadi ima samo u Srbiji.

 2. doktrina soka says:

  Tako su dobri stratezi da ce se Nato sam demilitarizirati a dzave koje su u Nato alijansi bankrotirati a kada gladan,hladan, bolestan i siromasan narod shvati i denacificirati, sa Ukrajnom ide ruku pod ruku i EU,citaj EU= Ukrajina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *