РУСКА ЦРКВА ОДЛУЧИЛА: Неће бити Свеправославног сабора! Нико не сме да уништи православље!

RUSKA CRKVA ODLUČILA: Neće biti Svepravoslavnog sabora! Niko ne sme da uništi pravoslavlje!

14 juna 2016

64879569Rusija neće učestvovati na Svepravoslavnom saboru na Kritu, ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve koje su najavile da neće poslati svoje predstvnike.

U Danilevskoj rezidenciji patrijarha moskovskog i cele Rusije održan je Sinod Ruske pravoslavne crkve.

Sveti sinod RPC predložio je da se Svepravoslavni sabor koji je bio planiran da bude održan na Kritu – odloži. Razlog je odbijanje niza crkava da učestvuje u predstojećem skupu zbog nepripremljenog jednog broja dokumenata i neutvrđene procedure Sabora, saopštio je novinarima šef odeljenja za spoljne crkvene poslove mitropolit volkolomski Ilarion na kraju vanredne sednice u Moskvi.

„Ne možemo da učestvujemo na Svepravoslavnom saboru… Tražićemo odlaganje njegovog održavanja“, rekao je mitropolit Ilarion.

„U održavanju Svepravoslavnog sabora treba da učestvuju sve crkve“, naglasio je mitropolit Ilarion.

Samo u tom slučaju, dodao je on, odluka će biti legitimna za čitav pravoslavni svet.

Prema njegovim rečima, učešće su ranije odbile Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva, dok je SPC takođe predložila odlaganje Sabora, uz predlog da se na Kritu u to vreme održi međupravoslavno savetovanje.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi nastalu situaciju ne smatraju katastrofalnom.

„Mi treba da izvučemo pouke iz ove situacije“, naveo je mitropolit Ilarion. On je objasnio da su se i pre zaoštravanja situacije oko Sabora dugo čule kritike i da glasove crkava ne treba ignorisati, da se treba pažljivo odnositi prema predlogu svake crkve da se razgovara o bilo kom problemu pre Sabora ili na njemu, kao i da je neophodno pažljivo se odnositi prema prepravljanju sabornih dokumenata koje predlažu crkve.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI6 komentara

 1. opstanak srbije says:

  ako padne rusija u ruke nepretelja onda pada i srbska crkva

 2. n.n says:

  a srbska pravoslavna crkva podrzava vatikan... ''srbski'' patrijarh je i isao u vatikan i poljubio papi ruku i izjavio pokornost i odanost srbske crkve vatikanu. Razumljivo je sto je ''srbska'' crkva za odrzavanje tog sabora....

 3. kosovac says:

  Sada je preostalo nekoliko dana da Vatikan završi obrađivanje ostalih, kao što je obradio srpskog patrijarha. Zašto Vatikan? Pa zato što je Vatikan pokrovitelj svepravoslavnog sabora.

 4. micky says:

  Taj skup Vatikanskog demona ne sme da se odrzi. Tacka. Vartolomej je najveci prijatelj Bajdenov. Kome to jos nije jasno. Irineju- nedostojnom. Papoljubcima nema mesta u pravoslavlju a nagokitol se sljama mnogo. Mora to da se pocisti.

 5. Zrno prašine says:

  Koja glupost. To pišu ljudi, kao da su tome lično prisustvovali. Ja sam sveštenik i kažem vam iskreno od sveg srca, da od pokoravanja papi i ujedinjenja sa Vatikanom nema ništa, niti će biti. Ludorije opsednutih...

 6. miroslav says:

  Bravo bacuska. Evo pravog i cestnog odgovora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *