РУСКА ЦРКВА ПОРУЧИЛА ЕУ: Даље руке од Свете Горе, немате право да мењате статус СВЕТИЊЕ!

RUSKA CRKVA PORUČILA EU: Dalje ruke od Svete Gore, nemate pravo da menjate status SVETINJE!

8 februara 2016

sveta-gora-4Ruska Pravoslavna crkva se nada da Grčka neće podleći pritisku koji vrši niz evropskih parlamentaraca i činovnika i da će sačuvati duhovnu tradiciju i istorijski status Atona kao višenacionalnog centra celog pravoslavnog sveta, prenosi dopisnik portala „Ruski Aton“.

Ovo je na konferenciji za novinare u MIA „Rosija sevodnja“ izjavio predstavnik Odeljenja za spoljašnje crkvene odnose Moskovskog patrijarhata (OSCO) protojerej Igor Jakimčuk.

Odgovarajući na pitanje kako se treba odnositi prema izjavama koje se mogu čuti u Evropskom parlamentu o tome da savremeni status Atona ne odgovara zakonima Evropske unije i da ga treba izmeniti, sveštenik je istakao da je „prilikom ulaska Grčke u Evropsku uniju postojao specijalni dogovor o pitanju statusa Atona“.

Ovo pitanje predstavlja unutrašnju stvar Grčke republike i Evropska unija nema prava da se pravno meša, premda, bezuslovno, svih ovih godina vidimo pritisak koji se vrši na Grčku kako bi status Svete Gore bio promenjen – izjavio je rukovodilac sekreterijata za međupravoslavne odnose OSCO RPC.

On je izrazio nadu da „pritisak neće uroditi plodom, jer je Sveta Gora do današnjeg dana sačuvala svoju jedinstvenu duhovnu tradiciju upravo zbog toga to je bila odvojena od života ostalog sveta“.

– I ne bismo želeli da izgubimo ovu tradiciju – dodao je sveštenik na brifingu koji je upriličen povodom 1000. godišnjice prisustva ruskog monaštva na Svetoj Gori Aton, koja se obeležava 2016. godine.

KOMENTARI4 komentara

 1. marko says:

  GRCKA TREBA STO PRE IZACI IZ EVROPE FASISTICKE TVOREVINE JER JU JE UNISTILA PUTEM BANAKA I NIKAD GRCI SE NECE IZVUCI IZ TOG KRUGA ZLA AKO NE IZIDU IZ TE INKVIZICIJE OCITO SU VEOMA SLEPI

 2. ljubisav says:

  Znaci da ovde lezi zec.Smeta im pravoslavlje,posebno Ruski bratski Narod i svi koji su uz njih!

 3. milutin says:

  Sveta Gora je na našu žalost pod upravom Vaseljenskog Patrijarha,koji je Ekumenista,Ekumenizam je zamena za Komunizam.POkušaj ujedinjenja svih Crkava u jednu crkvu,to je stanje bez Crkve. Evropska unija je Sekularna država koja inače negira postojanje Boga,a to izgleda kao silovanje do popušranja da se naruši mir Svete Gore,Monaške Republike,koja je odvojena i od Republike Grčke a samim tim i od Evropske Unije.Ako to bude isključiv pritisak da se obesveti Sveta Gora,sve Pravoslavne države treba da istupe iz trke za ulazak u EU!

 4. Griffin says:

  Sad vidimo sta su Hrvati postigli clanstvom u EU i NATO..Sprdace se sa Srbima,svuda i na svakom mestu. I ovo je tek pocetak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *