РУСКА ДУМА РАТИФИКОВАЛА СПОРАЗУМ: Слободна трговина између Србије и Евроазијске уније

RUSKA DUMA RATIFIKOVALA SPORAZUM: Slobodna trgovina između Srbije i Evroazijske unije

21 oktobra 2020

Ruska Duma ratifikovala je sporazum o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije.

Ovaj dokument, potpisan u Moskvi pre godinu dana, definiše osnovna pravila trgovine između članica EAEU i Srbije.

U dokumentu se navodi da strane potpisnice sporazuma liberalizuju međusobnu trgovinu u skladu sa odredbama sporazuma i pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), preneli su ruski mediji.Sporazum moraju ratifikovati sve države EAEU.

Ovaj sporazum predviđa dodatnu liberalizaciju trgovine u odnosu na ograničeni asortiman dobara, a, istovremeno, uzimajući u obzir razvoj svetske prakse zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, sadrži nove savremene odredbe.

Strane se obavezuju da će sarađivati i razmenjivati informacije o standardima, tehničkim propisima, metrologiji, nadzoru tržišta i postupcima ocenjivanja usaglašenosti.

To uključuje akreditaciju, ispitivanje i sertifikaciju.

To je neophodno radi poboljšanja međusobnog razumevanja odgovarajućih sistema i sprečavanja pojavljivanja bilo kakvih tehničkih prepreka u trgovini.

Osim toga, predviđeno je uvođenje elektronskog sistema za pružanje sertifikata o poreklu robe tokom carinjenja.

Trgovinska razmena između Ruske Federacije i Srbije tradicionalno je uravnotežena, uvoz robe samo malo premašuje izvozne pokazatelje.

U 2018. godini izvoz iz Rusije u Srbiju dostigao je milijardu dolara, dok je uvoz iznosio nešto više od milijardu dolara.

(SRNA)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Avangard-Kinzal says:

    Uvoz i izvoz izjednačeni,to je zdrava spoljna trgovina, dok sa ovima iz EU imamo samo gubitke jer oni žele da izvoze a ne žele da uvoze. Zato im trebaju kolonije, da bi Nemačka izvozila i zauzimala tuđa tržišta a ovi da se zadužuju kupujući prisilno njenu robu a upropaštavajući svoju industriju;to je EU. Pa neka hrvatijanca i Janeza tamo, nama je u Evroazijskoj uniji SUPER.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *