Ruska Duma usvojila zakon o zabrani homoseksualne propagande

Ruska Duma usvojila zakon o zabrani homoseksualne propagande

11 juna 2013

155066133Poslanici ruske Dume usvojili su danas zakon koji zabranjuje promovisanje „homoseksualne propagande“ maloletnicima, kao i zakon koji strogo sankcioniše vređanje verskih osećanja.

Za zakon za koji kritičari kažu da će poslužiti kao opravdanje za represiju nad homoseksualcima, u prvom čitanju je glasalo 436 od 450 poslanika u donjem domu ruskog parlamenta. Zakon zabranjuje Rusima, strancima, kao i medijskim organizacijama da „propagiraju netradicionalne seksualne odnose“ maloletnicima, a predviđa i kazne za izjednjačavanje homoseksualnih sa heteroseksualnim odnosima.

Ukoliko pojedinci koriste medije ili internet za takvu „propagandu“ biće kažnjeni novčanom kaznom do 3.000 dolara, dok će organizacije morati da plate do 30.000 dolara i da budu zatvorene do tri meseca. Stranci će za kršenje ovog zakona plaćati kazne u iznosu do 3.000 dolara i mogu da budu u pritvoru do 15 dana ili da budu deportovani.

Nakon konačnog usvajanja u donjem domu, posle drugog i trećeg čitanja koja se očekuju kasnije danas, zakon treba da usvoji i gornji dom parlamenta i da ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

Zakon o zabrani vređanja vernika, za koji je glasalo 308 poslanika, donet je pošto je pank-grupa „Pusi rajot“ prošle godine izvela performans protiv Putina u glavnoj moskovskoj katedrali.

U skladu sa ovim zakonom, za „javno delovanje kojim se izražava nepoštovanje društva, a u cilju vređanja verskih osećanja“, propisuju se zatvorske kazne do godinu dana i novčane do 9.200 dolara. Za isto delovanje u crkvama i na drugim verskim mestima, zatvorska kazna biće u trajanju do tri godine, a novčana do 15.000 dolara, a za kršenje ovog zakona propisivaće se i prisilan rad i društveno korisna služba.

Dve članice grupe „Pusi rajot“ izdržavaju dvogodišnje zatvorske kazne pošto su osuđene prošlog avgusta za huliganizam motivisan rasnom mržnjom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *