RUSKA FEDERACIJA SVE VEĆA: Mongolija ulazi u sastav Rusije

RUSKA FEDERACIJA SVE VEĆA: Mongolija ulazi u sastav Rusije

14 maja 2014
mongolie2Od 2014. godine Mongolija će ući u sastav Ruske Federacije kao autonomna republika.Tome je prethodilo ukidanje viznog režima, kao i bliske rusko-mongolske ekonomske veze (95% od uvozne nafte Mongolija dobija od Rusije). Preliminarni sporazum su potpisali predsednici Dmitrij Medvedev i Cahijagin Elbegdordž još 12. aprila 2012. godine, to je juče odobrio Savet Ruske Federacije, a zatim predsednik Vladimir Putin.

„Za Rusiju je, svakako, korisno ovo udruživanje“. kaže Lavrov. „Uprkos činjenici da je tokom sovjetskog perioda Mongolija za SSSR bila subvencionisani region, danas se situacija promijenila. Prema novinskoj agenciji Sinhua rast BDP-a za 2011. godinu iznosio 17,3%, što ga čini apsolutni svetskim ekonomskim liderom. Za poređenje – u Kini, rast BDP-a za 2011. godinu iznosio je samo 9,8%, u Rusiji – 4,3%. Pored toga, Mongolija od 1997 se sastoji u STO. Dodatni plus je specijalno dizajniran program za migracije politika. Svi oni koji se sada nazivaju „gastarbajterima“, moći će da dobiju posao tamo. Dakle, mi ćemo se u potpunosti otarasiti etničkih konflikata .. Pa i demografsku situaciju u Mongoliji ovo će poboljšati. Sada na cijeloj njenoj teritoriji živi 2 miliona 755 hiljada ljudi. Gustina naseljenosti – 1,8 ljudi na kvadratnom kilometru. To je osam puta manje nego u Rusiji. Uzgred, tamo će biti deportovani Romi, navikli na nomadski način života“.

Podsjetimo, Mongolija tradicionalno izvozi u Rusiju razne poljoprivredne proizvode.

Nacionalni jezik u pegionu Mongolskije , kojem će biti dodijeljen broj 90, ostaće mongolski (koristi se ćirilica), a u školama će ruski, biti kao obavezan predmet.

I u Mongoliji će biti proslavljen novi praznik – dan pristupanja Rusiji. Prvi put će se održati u maju 2014. godine, proslava na glavnom trgu u Ulan-Bator. Već se počeo graditi paviljon, koji će biti u mogućnosti da primi 10 hiljada gledalaca.

A Ministarstvo prosvete Mongolije je predložilo program za popularizaciju mongolske kulture u Rusiji. Ona će sadržati smeštaj u jurtah, upućivanje kumisa i drevnemongolskog zdanja – mongol bičig, najraniji antički rudnik, spomenik Čingisov kamen.

Evo šta je rekao o tome predsednik Velikog državnog hurala Mongolije Damdini Demberel: “Naši narodi sjedinjeni su još u one dane, koji se u Rusiji obično zove mongolsko-tatarski jaram. U stvari, to nije bio jaram, već uzajamno korisna saradnja između dve velike kulture , koja je kasnije slomljena veštačkim sredstvima. Sada imamo priliku da povratimo vezu. Rusi i mongoli – braća, je da u našim venama teče jedna krv. Stare nesuglasice su davno zaboravljene, mi ćemo ponovo da budemo zajedno. I to je pravo rješenje“.

(In4s.net, Fognews.ru (satirični portal))

KOMENTARI5 komentara

 1. ime says:

  Izvor je Fognews.ru, satirični sajt kome na početnoj strani ispod naziva stoji rečenica na latinskom koja u prevodu znači "Nove stvari koje smo izmislili." http://fognews.ru/mongoliya-vxodit-v-sostav-rossii.html

 2. karpati says:

  "Rusi i mongoli – braća, je da u našim venama teče jedna krv. Stare nesuglasice su davno zaboravljene, mi ćemo ponovo da budemo zajedno. I to je pravo rješenje“ OVO JE NAJVEĆA ISTINA KOJU STE NAPISALI DO SADA. ČESTITAMO!

 3. Vaso says:

  Šteta što Mongolija nije pristupila Antiruskoj i Antisrpskoj Evropskoj uniji. Pošto tamo ima dosta vukova, dobro je da sa njom njima Srbija nema Prajd odnose, jer bi to moglo ugroziti našeg Premijera i Firera Fon Nadvučića.

 4. kiki_ ćeraćemo se says:

  Rusija je velika majka i nema druge.

 5. Gabrijel says:

  Iznova niče Velika Tartarija, koja se redovno sveti zapadnom varvaru za učinjeni genocid u prošlosti. Otuda "iskrivljena" istorija evrope, da se ne dosete. Ovi...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *