РУСКА ГАЗЕТА: Зашто се Англосаксонци играју ватром на Балкану?

РУСКА ГАЗЕТА: Зашто се Англосаксонци играју ватром на Балкану?

13 августа 2023

Американци и Британци кренули су на још једну опасну провокацију у БиХ – покренули су кривично гоњење председника Републике Српске Милорада Додика, пише Руска газета.

Како пише Руска газета, по налогу америчких амбасадора Мајкла Марфија и британског амбасадора Џулијана Рајлија, Тужилаштво БиХ оптужило је председника Српске за непоступање по одлукама „високог представника“ Кристијана Шмита.Реаговала је јавност, не само у Српској и Србији, већ и у појединим чланицама ЕУ, посебно у Мађарској и Хрватској.

Додик је скренуо пажњу да је БиХ земља под протекторатом и пример антисуверенитета.

– И убудуће ћемо наставити да доносимо законе у интересу Републике Српске у оквиру Устава и Дејтонског мировног споразума – рекао је Додик.

Раније је отворено изјавио да су САД и Велика Британија потпуно погрешне у својој политици.

– Тридесет година овде врше разне преваре и не могу ништа. Једино што им преостаје јесте да тако параноични и осветољубиви Марфи натера ЦИА и њихове тимове да елиминишу политичке представнике Републике Српске. Све ћемо ово превазићи и кренути даље – резимирао је Додик.

Писма подршке Додику писали су амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа. У својој поруци, дипломате су истакле да „кораци које предузимају САД, Велика Британија и поједине земље ЕУ подривају уставни поредак БиХ“.

У одбрану председника Српске огласио се и светски познати редитељ Емир Кустурица, који је истакао да је „БиХ дугогодишњи клијент Немачке и Аустрије, па је њена судбина одређена рецептом Хенрија Кисинџера – заправо неоаустроугарска колонија“.

Талентовани умејтник предвидио је да нам храброст Милорада Додика „отвара нову страницу историје“.

Хрватски предсједник Зоран Милановић напоменуо је да је Кристијан Шмит у свом интересу променио законодавство БиХ, чиме је легитимно деловање Милорада Додика приписано кривичном делу.– То се зове колонијална управа и уништава ову земљу – навео је хрватски политичар.

Заузврат, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да на глобалном нивоу постоји лов на политичаре који се отворено супротстављају међународном либералном мејнстриму и храбро заступају националне интересе.

– У Сједињеним Државама најперспективнији кандидат на следећим председничким изборима суочава се са кривичном одговорношћу. У Словачкој је ухапшен истакнути лидер најперспективније странке на предстојећим парламентарним изборима, а у БиХ оптужен демократски изабран лидер Срба. Међународни либерални мејнстрим не бежи од било какве оштре интервенције, укључујући употребу полицијских и судских средстава, када сматра да је њена моћ у питању. Где су Транспаренси интернешенел, Амнести и Хелсиншки комитет у оваквим временима? – упитао је Сијарто.

У међувремену, у интервјуу за Руску газету у у јуну, шеф Представништва Српске у Руској Федерацији Душко Перовић упозорио је да „Мајкл Марфи и Џулијан Рајли, уз подршку самозванца Кристијана Шмита, припремају сценарио силе да уклони с власти Милорада Додика“.

Према његовим речима, једини логичан одговор на овакве провокације Запада могао би да буде хитан састанак Народне скупштине Српске на коме ће бити донета одлука о нелегитимности правила која намеће западни протекторат и, могуће, и повлачење Српске из БиХ,

– Све ће то бити спонтано. То неће бити жеља Милорада Додика, који се залаже за мир и дијалог у БиХ, инсистира на очувању Дејтонског мировног споразума, већ ће постати спонтан одговор представника српског народа – истакао је тада Перовић.

Руска газета у тексту истиче да се може доћи до недвосмисленог закључка да Вашингтон и Лондон, на позадини догађаја у Украјини, намерно потпирују ватру на Балкану.

– За шта? Циљ Англосаксонаца је јачање деструктивних процеса у Европи, спречавање приближавања ЕУ и Русије, консолидација руских ресурса и европских технологија и формирање нових субјеката глобалне конкуренције – наводи се у тексту Руске газете.

(rg.ru/РТРС)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u