РУСКА ГАЗЕТА: Зашто се Англосаксонци играју ватром на Балкану?

RUSKA GAZETA: Zašto se Anglosaksonci igraju vatrom na Balkanu?

13 avgusta 2023

Amerikanci i Britanci krenuli su na još jednu opasnu provokaciju u BiH – pokrenuli su krivično gonjenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše Ruska gazeta.

Kako piše Ruska gazeta, po nalogu američkih ambasadora Majkla Marfija i britanskog ambasadora Džulijana Rajlija, Tužilaštvo BiH optužilo je predsednika Srpske za nepostupanje po odlukama „visokog predstavnika“ Kristijana Šmita.Reagovala je javnost, ne samo u Srpskoj i Srbiji, već i u pojedinim članicama EU, posebno u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Dodik je skrenuo pažnju da je BiH zemlja pod protektoratom i primer antisuvereniteta.

– I ubuduće ćemo nastaviti da donosimo zakone u interesu Republike Srpske u okviru Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Dodik.

Ranije je otvoreno izjavio da su SAD i Velika Britanija potpuno pogrešne u svojoj politici.

– Trideset godina ovde vrše razne prevare i ne mogu ništa. Jedino što im preostaje jeste da tako paranoični i osvetoljubivi Marfi natera CIA i njihove timove da eliminišu političke predstavnike Republike Srpske. Sve ćemo ovo prevazići i krenuti dalje – rezimirao je Dodik.

Pisma podrške Dodiku pisali su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda. U svojoj poruci, diplomate su istakle da „koraci koje preduzimaju SAD, Velika Britanija i pojedine zemlje EU podrivaju ustavni poredak BiH“.

U odbranu predsednika Srpske oglasio se i svetski poznati reditelj Emir Kusturica, koji je istakao da je „BiH dugogodišnji klijent Nemačke i Austrije, pa je njena sudbina određena receptom Henrija Kisindžera – zapravo neoaustrougarska kolonija“.

Talentovani umejtnik predvidio je da nam hrabrost Milorada Dodika „otvara novu stranicu istorije“.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović napomenuo je da je Kristijan Šmit u svom interesu promenio zakonodavstvo BiH, čime je legitimno delovanje Milorada Dodika pripisano krivičnom delu.– To se zove kolonijalna uprava i uništava ovu zemlju – naveo je hrvatski političar.

Zauzvrat, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da na globalnom nivou postoji lov na političare koji se otvoreno suprotstavljaju međunarodnom liberalnom mejnstrimu i hrabro zastupaju nacionalne interese.

– U Sjedinjenim Državama najperspektivniji kandidat na sledećim predsedničkim izborima suočava se sa krivičnom odgovornošću. U Slovačkoj je uhapšen istaknuti lider najperspektivnije stranke na predstojećim parlamentarnim izborima, a u BiH optužen demokratski izabran lider Srba. Međunarodni liberalni mejnstrim ne beži od bilo kakve oštre intervencije, uključujući upotrebu policijskih i sudskih sredstava, kada smatra da je njena moć u pitanju. Gde su Transparensi internešenel, Amnesti i Helsinški komitet u ovakvim vremenima? – upitao je Sijarto.

U međuvremenu, u intervjuu za Rusku gazetu u u junu, šef Predstavništva Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović upozorio je da „Majkl Marfi i Džulijan Rajli, uz podršku samozvanca Kristijana Šmita, pripremaju scenario sile da ukloni s vlasti Milorada Dodika“.

Prema njegovim rečima, jedini logičan odgovor na ovakve provokacije Zapada mogao bi da bude hitan sastanak Narodne skupštine Srpske na kome će biti doneta odluka o nelegitimnosti pravila koja nameće zapadni protektorat i, moguće, i povlačenje Srpske iz BiH,

– Sve će to biti spontano. To neće biti želja Milorada Dodika, koji se zalaže za mir i dijalog u BiH, insistira na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već će postati spontan odgovor predstavnika srpskog naroda – istakao je tada Perović.

Ruska gazeta u tekstu ističe da se može doći do nedvosmislenog zaključka da Vašington i London, na pozadini događaja u Ukrajini, namerno potpiruju vatru na Balkanu.

– Za šta? Cilj Anglosaksonaca je jačanje destruktivnih procesa u Evropi, sprečavanje približavanja EU i Rusije, konsolidacija ruskih resursa i evropskih tehnologija i formiranje novih subjekata globalne konkurencije – navodi se u tekstu Ruske gazete.

(rg.ru/RTRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *