Руска музика на Мокрој Гори

Ruska muzika na Mokroj Gori

28 juna 2015

mokra_gora1Tema trećeg festivala klasične muzike „Boljšoj“, koji će biti održan od 9. do 11. jula u Drvengradu, na Mokroj Gori, biće klasična i savremena ruska muzika. Na festival, koji je osnovao Emir Kusturica, s ciljem promovisanja mladih talenata, dolaze i zvezde – pijanista i filantrop iz Moskve Juri Rozum (1954), violinista Nemanja Radulović, i dirigent Srboljub Dinić, šef opere u Meksiko sitiju.

Juri Rozum studirao je na moskovskom univerzitetu „Čajkovski“ sa Ivom Pogorelićem, a nastupao je od SAD do Australije. U okviru svoje humanitarne organizacije pomaže muzičke talente širom Rusije, a potiče iz muzičke porodice – otac Aleksander bio je bariton, majka Galina dirigent.

Drugi gost, po obrazovanju takođe pijanista, Nišlija Srboljub Dinić (1969), bio je korepetitor u muzičkim školama u Beogradu – „Mokranjac“, „Slavenski“ i „Stanković“. Kao dirigent oprobao se u radu sa našim horovima. U Bazelu je debitovao za dirigentskim pultom, a potom je u Bernu bio šef-dirigent tamošnje opere. Pre tri godine imao je prvi nastup sa Beogradskom filharmonijom, a bio je i gost dirigent u operskim kućama u Palermu i Štutgartu, kao i na operskom festivalu u Savonlini, u Finskoj.

Direktor festivala „Boljšoj“ Nana Kusturica najavila je da će na festivalu učestvovati više od 100 učenika muzičkih škola i fakulteta iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Oni će se takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrošku, a najtalentovanije će proglasiti žiri: profesor kompozicije Zoran Komadina, koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović i Viktorija Mateline, profesor muzičke škole iz Sibira.

– Prijavio se veliki broj đaka, ali i naših studenta muzike, koji studiraju u inostranstvu, što je dokaz da festival raste. Cilj nam je da se postavimo na evropsku mapu festivala klasične muzike – kaže Nana Kusturica. Na festivalu gostuje i sopran Jana Momirović koja se usavršava na konzervatorijumu u Beču, Luka Petrović, gitarista koji je u Salcburgu, violončelistkinja Jelena Ilić sa Pariskog konzervatorijuma, duo „Skaska“ i kvartet „Vae soli“ sa Fakulteta muzičke umetnosti, i mnogi drugi.

– Toj deci je čast da sviraju sa Nemanjom Radulovićem, a želja nam je da na Mokru Goru dovedemo sva velika imena iz sveta klasične muzike – ističe Dejan Sparavalo, selektor takmičarskog programa.

Festival, čiji je dizajn uradio Petar Karađorđević Treći, pored takmičarskog dela čini i bogat revijalni muzički i filmski program. Posetioci će moći da pogledaju filmove „Ana od 6 do 18” Nikite Mihalkova, „Valjak i violina“ Andreja Tarkovskog, i „Romansa o zaljubljenima“ Andreja Končalovskog. U večernjim terminima, pod vedrim nebom, nastupiće zvezde klasične muzike i „No smoking orkestra“. Denis Korepanov, savetnik generalnog direktora „Gasprom njefta“, naglašava da njihova kompanija, kao mecena festivala, nastoji da predstavi mlade talente, i doprinese jačanju kulturnih veza Srbije i Rusije.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *