RUSKA ODMAZDA: Američki viski i govedina „lete“ iz Rusije

RUSKA ODMAZDA: Američki viski i govedina „lete“ iz Rusije

4 avgusta 2014

1392718901_us-russia-plunging-into-new-cold-warRusija planira da zabrani uvoz burbona, viskija i govedine koje se proizvode u SAD, jer je pronašla „opasne supstance“.

„U burbonu su pronađeni ftalati, koji mogu da izazovu organske i funkcionalne promene u centralnom i perifernom nervnom sistemu, u endokrinom sistemu, kao i rak i neplodnost kod muškaraca i žena“, navodi se u saopštenju ruske sanitarne agencije Roselhoznadzor.

Američka destilerija Barton, osnovana 1792. godine, koja proizvodi „Kentaki burbon“ (Kentucky Straight Bourbon Whiskey) prekršila je „tehničke standarde“ Carinske unije u kojoj su Rusija, Belorusija i Kazahstan, dodala je ruska sanitarna agencija.

Roselhoznadzor je najavio istragu o tom pitanju, čiji rezultati mogu dovesti do zabrane uvoza američkog viskija.

Takođe, ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor ne isključuje mogućnost potpune zabrane uvoza govedine iz SAD.

„Trenutno procenjujemo stepen rizika. Nije isključeno da ćemo biti prinuđeni da uvedemo ograničenja“, rekao je Itar-tasu pomoćnik rukovodioca službe Aleksej Aleksejenko.

Ranije danas federalna služba je prijavio da je pronadjen antibiotik tetraciklin u partiji ohlađene teletine koja je stigla iz preduzeća Marcho Farms.

To je jedna od četiri američke firme čija je govedina na listi ograničenog uvoza.Ukupno je za isporuke tih proizvoda u Rusiju akreditovano 99 američkih kompanija, navodi Itar-tas.

Rusiju često optužuju da koristi „trgovinsko oružje“ i sanitarne probleme, kao sredstvo diplomatskog pritiska na susede.

Od kada su Rusiji pooštrene sankcije zbog ukrajinske krize, Rusija skoro svakodnevno najavljaje zabrane uvoza nekih novih prehrambenih proizvoda pod izgovorom da želi da zaštiti svoje potrošače.

Moskva je zatražila na sudu i zabranu nekih proizvoda američkog lanca brze hrane Mekdonaldsa, navodeći kao razlog „kršenje standarda bezbednosti“.

KOMENTARI4 komentara

 1. m.trajkovic says:

  nego sta sv eobustavi od njih oni su duzni preko 50.000 biliona dolara znaci sad pa sada da proglase bankrot a jedu govna vecito okupatori sveta

 2. marko says:

  https://www.youtube.com/watch?v=52E5Ku0HoGY#t=103

 3. Ivan says:

  Ha, ha, a sledeće je da rusi prestanu da voze zapadne automobile već samo Lade, da prestanu da koriste kompjutere i internet jer to je djavolska prevara zapada. Koje budaletine.

 4. mirjana malbaša says:

  pa i je prevara zapada, teslu prevarili izumitelja doba bežične komuniacije, mobitel ti je primjer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *