РУСКА ОКЛОПНА ВОЗИЛА стигла у Србију

RUSKA OKLOPNA VOZILA stigla u Srbiju

23 jula 2019

Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je iz Rusije oko 13 časova na aerodrom u Batajnicu, ekskluzivno saznaje „Sputnjik“.

Reč je o realizaciji dela dogovora koji su postigli predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za Vojsku Srbije.Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak je nastao u Drugom svetskom ratu namenski za uništavanje tenkova iz protivtenkovskih pušaka.

Osnovno oružje ovog vozila je teški mitraljez KPVT kalibra 14,5mm. Borbeni komplet je 500 metaka. U ručno pokretanoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoružana i standardnim ličnim oružjem za posade oklopnih vozila.

Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u četama komandnih bataljona Kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehanizovanim bataljonima.

Tokom životnog veka ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namene. Sada su aktuelni i mnogi projekti modernizacije ovog vozila, sa ciljem povećanja borbene vrednosti i upotrebnog veka.Ta vozila nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala je od 1967. do 1985. godine i tada je stiglo oko 280 oklopnjaka.

U ratnim uslovima u pratnji pešadije pokazao se kao vrlo korisno vozilo zbog pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. U današnje vreme u Vojsci Srbije jedino je operativna izviđačka verzija BRDM-2.

Kako saznajemo, za sada nije predviđeno da se ova vozila prezentuju javnosti.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivana says:

  To sad već bolje zvuči a gde je S-400 ili je samo Vučić ostao s maketom?

 2. Aleks says:

  Imali sta novo o tenkovima neče valjda komšije da uzmu za sebe...prodane duše

 3. persida says:

  Stigli tenkovi da brane Vucica kad se gladan narod podigne.

  • marinko says:

   to su borbena vozila za policiju u beogradu za red i mir ne istomisljenika

 4. Vodja says:

  I sta ce sa tim?? Hajde da je stiglo 300 ili 3000, ali hvaliti se sa 30 vozila pa to je toliko nenormalno da se i u ludnicama smeju ovome.

 5. Marko st says:

  Jos i tenkove da docekamo

 6. Miroslav says:

  To će sad sluge zapada pretopiti kao i obično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *