РУСКА ОСВЕТА! ШАЉУ ВОЈНУ ОПРЕМУ У АМЕРИЧКО ДВОРИШТЕ!?

RUSKA OSVETA! ŠALJU VOJNU OPREMU U AMERIČKO DVORIŠTE!?

17 januara 2022

„Ne vidim smisla, niti osnove da se pregovori sa Sjedinjenim Državama nastave u bliskoj budućnosti.“

To je izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov posle odbijanja SAD da uzme u razmatranje ruske zahteve.Naime, Vašington je odbio ključni ruski zahtev u pregovorima o „bezbednosnim garancijama za Rusiju“ – odustajanje od daljeg proširenja NATO-a na istok, odnosno prijem nekoliko postsovjetskih država koje su se odmetnule od Moskve: Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

U intervjuu za RTVI, Rjabkov je rekao da Moskva nije krila da je ispunjavanje zahteva ključna stavka od koje zavise sve druge tačke o kojima su bili spremni da razgovaraju „i ako ne dobiju pismene pravne garancije“ za taj uslov, onda nema razlog za pregovore.

On smatra da je glavni problem to što SAD i NATO ne žele da prihvate ovaj fundamentalni ruski zahtev.

Rusija nema pravo veta u NATO

Bela kuća i NATO saopštili su da „Rusija nema pravo veta u NATO-u“ i da Moskva ne može da određuje prioritete Severnoatlantske alijanse, niti da nameće volju suverenih država njihovim strateškim odlukama.

Prvi Putinov diplomata, Sergej Lavrov, rekao je da će Rusija znati kako da se zaštiti i da neće večno čekati da Zapad promeni svoju politiku.

„Razvijamo vojnu i vojno-tehničku saradnju sa našim partnerima i saveznicima. Prisutni smo u mnogim delovima sveta“, upozorio je Lavrov.

Njegov zamenik Rjabkov, na spekulacije da bi Rusija mogla da „postavi svoju vojnu infrastrukturu“ na Kubi ili u Venecueli kao odgovor na neuspele razgovore sa Sjedinjenim Državama, kratko je rekao da „ne želi ništa da prejudicira“ i da takvu mogućnost ne potvrđuje niti odbacuje.

Lavrov je napomenuo i da je Rusija spremna na svaku vrstu ekonomskih sankcija i da zna kako da ih zaobiđe.

Kremlj je trostruke rusko-zapadne pregovore u Moskvi opisao kao „pregovore sa kolektivnim Zapadom“ – u Ženevi sa SAD, u Briselu sa NATO-om i u Beču sa OEBS-om – kao neuspešne, a ruski mediji navode da su „pregovori zaglavili u ćorsokak“.

Ali izgleda da bi Rusi uskoro mogli da iznesu novi predlog.

Novi ruski predlog

U komentaru za Komersant u Moskvi, Aleksej Gromiko, direktor Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka, unuk bivšeg dugogodišnjeg sovjetskog ministra spoljnih poslova Andreja Gromika, rekao je da bi najbolja opcija bila „neutralnost Ukrajine, Gruzije i Moldavije, „kao što su Austrija i Finska i Švajcarska.“

„To bi bila pametna alternativa“, rekao je Aleksej Gromiko.

Tvrdi i da je Zapad prevario Rusiju još devedesetih godina prošlog veka dajući joj verbalna uveravanja da se neće širiti na istočnu Evropu, a posebno ne na bivši SSSR.

„Zapad se pravi glup, ali tako je bilo“, kaže Gromiko.

NATO samo kaže da član 10 Statuta NATO kaže da „svaka evropska država koja želi može postati članica“.

Ali Gromiko navodi da je to napisano 1949. godine, kada niko nije ni pomislio da bi to mogle postati istočnoevropske države koje su tada bile u sovjetskoj (ruskoj) sferi uticaja.

Rusija ne može da podnese sužavanje svog prostora kao supersila kakva bi želela da bude.

Prokremljanski mediji navode i da je nastavak pregovora nepotreban bez ispunjenja glavnog uslova – Ukrajine bez NATO-a.

Ukrajinski politikolog Gordej Belov, pak, kaže da Rusija svojim ponašanjem gura ne samo Ukrajinu, već i Finsku i Švedsku ka NATO-u.

„Politika Rusije da preti Ukrajini, zvecka oružjem duž granice i zauzme ukrajinsku teritoriju, naterala je Kijev da se okrene na drugu stranu“, rekao je Belov ruskim medijima, rekavši da „ako Rusija ima“ crvenu liniju „koja ne sme da se pređe, onda je ima Ukrajina, a to su njene granice, pre 2014.Na povlačenje Moskve iz daljih pregovora reagovali su u Beloj kući, gde je Džek Salivan, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, rekao da „nema datuma za novu rundu pregovora“.

On je napomenuo da je situacija na ukrajinskoj granici i dalje napeta, ali nema obaveštajnih podataka koji bi potvrdili da se Rusija sprema za intervenciju u Ukrajini.

Neki ruski analitičari smatraju da će Rusija nastaviti da stvara tenzije oko Ukrajine i igrati igru „rat je moguć“ kako bi naterala Zapad da popusti jer je, kako kaže Putinov portparol Dmitrij Peskov, „članstvo Ukrajine pitanje života i smrti“. 

Ivesno je da Rusija neće odustati od svojih zahteva u tom pogledu.

Peskov je naveo da manevri duž ukrajinske granice nemaju veze s pregovorima te da Rusija „na svojoj teritoriji ima pravo da sprovodi vežbe kako i kada hoće“.

Na sve to reagovala i moskovska berza koja je pala za dva posto, a i rublja je dodatno pala u odnosu na dolar i euro.

KOMENTARI22 komentara

 1. milorad5 says:

  Nemam pojma šta bi još iz amerike mogli da preduzmu protiv Rusije,ostalo je samo da zapucaju i to i jeste svrha ovakvog ponašanja.Same sankcije su akt neprijateljstva po sebi,tako da realno gledano USA NATO i Rusija sa druge strane su već u RATU.Rusija bi pametno postupila da pripremi pre svega civilni sektor za ratno stanje da se spreme zalihe hrane i vode i izvede delimičan evakuacija gradova u prvoj fazi.Rat koji NATO i USA pripremaju je pre svega rat proti ruskog stanovništva,etničko ćišćenje i genocid je namera tog rata jer to je rat za teritorije OČIGLEDNO.Oni žele da rasparčaju rusku federaciju i prisvoje odredjene teritorije za sebe , i takvi ratovi su najstrašniji po civile.Treba samo videti koje mere su u ukrajini od strane NATO instalirane MANJINE i manjinskih nacionalnih i verskih grupa u ukrajini učinjene protiv ruske nacije u toj državi (a rusi su tu više od 50% stanovništva) i biće jasno koje su prave namere iza američke priče o demokratiji.Hitler je to javno i rekao,i to što je hitler rekao za "močvarne ljude" i "azijatske horde" je i danas NAMERA NATO i USA.ISTREBLJENJE,ROPSKI RAD,PRESELJENJE u REZERVATE,uskraćivanje jezika i obrazovanja,verovatno imaju i ćebad sa tifusom kao za indijance itd.Jedini razlog zašto to nije uradjeno za vreme "tranzicije" pod jeljcinom je ,ZATO ŠTO NISU MOGLI DA STIGNU VREMENSKI,i organizuju drugu fazu i dalje rasturanje ruske nacije i države.Velik je to posao organizaciono i logistički i još uvek je postojala neka struktura koja bi mogla da efikasno to spreči i lansira nuk.arsenal za odmazdu.Zato mislim da će sukob izmedju rusije i zapadne neprincipijelne koalicije pljačkaških nacija biti NUKLEARAN i to JAKO BRZO po IZBIJANJU i zato je rusiji potrebno da zaštiti efikasno civile u što većem broju i da EFIKASNO RAZORI DRŽAVE napadača BEZ MILOSTI ILI KAJANJA, jer ako se ne utepaju DANAS oni će ponovo doći.Jedini razlog zašto i dalje to društvo kidiše je jer nisu ni osetili realno užase totalne destrukcije (sem nemaca koji se još uvek sećaju toga i koliko vidim nije im baš drago da opet idu na istok,ali ko njih pita,oni su okupirani i ima da budu topovsko meso,ponovo).OVO je PRAVA ISTINA iza svih ovih priča i diplomatskih uvijanja i laganja,prava istina o PRAVIM NAMERAMA TE KOALICIJE,UNIŠTENJE I RUSIJE I RUSA U KOMPLETU.Nihov stav je da ako to DANAS ne urade u vrlo skoroj budućnosti neće više ni moći to da urade,mada su im šanse i danas da uspeju prilično klimave,ali je jasno da ubudućnosti neće smeti ni da pokušaju.Očigledno je da su se rešili ZA RATNU OPCIJU SADA i ništa drugo od njih ne treba više očekivati,samo je pitanje vremena kada će zapucati.

  • milanm says:

   Ok, biti će što su želeli. Zmija se uništava tako da se uhvati za glavu. Biti će po onoj; evo nas kod vas u posetu! Kuba, Venecuela i ostale srednjoameričke države koje su amerima služile kao zemlje sirovina i krvi, samo čekaju da se sve to poravna. Nekada su kauboji apokalipse jahali u osvajanja a bili napadani lukom i strelama u državama koje su se branile pred osvajačima, danas niti davanje zelenih papiriča im ne služi njihovoj, osvajačkoj svrsi. Da bi nešto u svetu napravil morati će svoju krv da dadnu na sotonin oltar.

  • Ivan says:

   Zapad se pravi glup a rasi su ispali glupi tj. Naivni Žalosno

 2. rade says:

  Nadam se da ce Rusi postaviti oruzje u Srbiju i Republiku Srpsku.

  • Željko says:

   Tipični Srbin, ne educirate se mnogo kao narod! Kako i kuda da dostave naoružanje za Vas kada ste okruženi NATO državama a nemate i nikada nećete niti imati izlaz na more da Vam se dostavi pomorskim putem !!

   • rade says:

    Po medjunarodnom pravu vojni teretni avioni mogu prelijetati vazdusni prostor drugih zemalja pod uslovom da je let najavljem najmanje 48 sati.Kako su stigli korneti,tenkovi,oklopna vozila i Mig-ovi u Srbiju?Nato bi rado to zabranio,ali ne moze.Jednom su pokusali ali su Rusi zatvorili svoj vazdusni prostor za kompanije iz Nato zemalja,i onda je Nato morao popustiti.Mozda da se ti pametnjakovicu malo edukujes?

   • Dani says:

    Zaista koliko moras biti glup pa napisati ovakav komentar!??? IQ=kisna glista ;)

    • rade says:

     Mama ti je kisna glista,bijednice.

     • Dani says:

      Covece, ako bolje pogledas redosled komentara shvatices da je komentar upucen kretenu ZVALJKU (Zeljko), a ne tebi!!!Moj komentar se nasao ispod tvoga,a odgovor je upucen ustasi.

  • Rafmanjinov says:

   Brate Rade, Ruska vojska i Ruski Generali, nikada nisu oprostili sebi 1999 godinu, OVDE JE SVE POČELO OVDE ĆE SE ZAVRŠITI, NIKAD NE ZABORAVI SPASENJE SVETU NE SAMO NAMA SRBIMA DOĆIĆE IZ RUSIJE,A ONDA IDE OKRUGLI STO I PODELA, SVE VEŠTAČKE NACIJE I DRŽAVE KOJE SU NASTALE OD SRPSKOG NARODA I ZEMLJE, NESTAĆE, ONDA ĆE NAMA SRBIMA BITI SKINUTA EPITIMIJA OD GOSPODA JER NISMO STVORILI VELIKU SRBIJU, NEGO usranu šugoslaviju. SVE IDE PO PLANU, ONI KOJI SU SVESNO UKIDALI I KRŠILI MEĐUNARODNO PRAVO, SAMI SU IZABRALI PUT SILE,TAKO DA ĆE ZAKON JAČEGA ODLUČIVATI. ŽIVEO SRPSKI SVET ☦️🇷🇸🇷🇺❤️

 3. See Y Leter Aligeder says:

  Ko drugom jamu kopa sam u nju upada.

 4. Kosovac says:

  Promena srpskog Ustava: Poštovani Dejan Lučić kaže da izbor sudija mora biti u skupštini, ako sudstvo bude „samostalno“ to znači da će biti korumpirano. Sudije mnogo vole pare, i oni će za novac Soroša i Zelene Bande da rade komplet protiv Srba. Protiv nekih srpskih građana neće. Neće protiv nacionalnih manjina i svojih pristalica Sorošoida. Sve potpuno preslikano iz komunističkih vremena, za kojim mnogi Jugonostalgičari žale. Danas je srpska skupština imbecilna i kretenska, svi to vidimo, ali to je jedini način državne kontrole izvršne vlasti, pa i korumpiranih antisrpskih sudija. Možda će nekad država da se rasvesti, pa neće birati za poslanike kleptokrate i kretenokrate. A da se ja pitam, sve srpske poslanike koji su glasali za ovaj Zakon o referendumu, obesio bih za muda. One koji nisu Srbi, njih ne bih dirao, zato što su oni pošteno radili svoj posao. ……………Zaista, ovaj sutrašnji referendum je postavljen kao ogled. Ako on uspe, onda će da uspe i sledeći referendum o imputiranju Kosova od Srbije, i Aleksandar Vučić će ući u istoriju.

  • Sorry says:

   Nije u vezi sa temom.

   • Kosovac says:

    @ Sorry, …..Sorri i ja, ali morao sam negde da umetnem taj komentar. Kao da im je zabranjeno, niko ga ne prima, a ovde nije bio odgovarajući naslov. Ali komentar je objavljen, hvala. ……….Usput, da iskoristim priliku da popravim svoju glupo pogrešno napisanu reč „imputiranju“ u „amputiranju“. ……….A što se tiče Referenduma, ovo tvoje Sorri mi liči na ono standardno „Seli gori, a Baba se češlja“. Bez sve šale.

   • Kosovac says:

    @ Sorry, …..Referendum. Već viđeno. I kada se Koruška odcepila od Slovenije 1920., rezultat Referenduma u Koruškoj je bio 60:40 za ocepljenje. To je bilo, da budemo jasni, u vreme Kraljevine SHS. Legalizovano. Tada je u Koruškoj bio sledeći odnos stanovništva: Slovenaca je bilo 60%, Austrijanaca je bilo 40%. Sada sledi samo da izračunamo da je 20% Slovenaca glasalo Za otcepljenje Koruške, 80% Slovenaca je glasalo Protiv, i eto, Koruška se odcepila. Referendum je nešto super. Ni u komunizmu to nije moglo biti poštenije. ……………Posle su Slovenci pizdili, bila je jedna vest da su u Austriji Koruška uhapsili Slovenačkog učitelja koji u pošti u Gracu nije hteo da popuni formular na nemačkom jeziku. Napisao je na slovenačkom, latinica naravno, a šalterski radnik je pozvao miliciju.

   • Kosovac says:

    @ Sorry, …..vidim stigle vesti, Referendum za otcepljenje Kosova je bio uspešan, kako kaže Aleksandar Vučić, rezultat je kao onomad u Sloveniji, 60:40. Aferim.

   • Kosovac says:

    @ Sorry, …..Vidimo predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Za otcepljenje glasalo 60% glasača. Ali mala fuksa naš predsednik neće da kaže koliko je njih (nas) izašlo na glasanje. Evo „Sorry“ jaću da ti kažem, na glasanje je izašlo 20% glasača, baš onoliko koliko ima nacionalnih manjina. Dakle, od nacionalnih manjina, glasalo je 60%, znači onih 40% su Prijatelji iako nisu Srbi.

   • Kosovac says:

    @ Sorry, ….Svi smo mislili da će ćorava kutija da bude desno od one od pleksiglasa.

   • Kosovac says:

    @ Sorry, ….Kako to onim anti Tinte pade na pamet da zatvore Granicu na Drini. Kod Šapca. Možda im je nalog dala Europien Green Banditen. Nešto mi je tu sumnjivo. Nisu valjda Žene U Crnom toliko ojačale. Možda i jesu, vidimo da se i naš predsednik vrlo osilio.

 5. Petrovgrad says:

  Ruska pozicije, kao i pozicija medjunarodnog prava su ponižene i poljuljane, kada je samoproglašene republika Kosovo proterala diplomatu UN. Jedino obrazloženje je što je Rus. Za takav potez niko im ništa nije mogao. Iskren da budem neka predstavnica UN je rekla da to nije lep potez i to je sve.Šiptari su se zbog toga puno nervirali, aman nisu se ni osvrtali. Tako je sa pozicijom Rusije pred NATO. Ja sam rusofil, ali Rusija nema smelosti i odlučnosti. Možda će to pokazati, kad im opkole Staljingrad i Moskvu. Lako je da uplove nosači aviona u Crno More, neka uplove u Žuto more, kod Ban Ki Muna. Taj bi ih očas potopio. Kad je roknuo neku drvenu raketu iznad Japana, svi u podrume. Sad da Rusija ima tri četiri generala u nekom bunkeru za komandnim stolom sa po litru votke, ne bi NATO ušao ni u Mediteransko more a ne u Crno.

 6. Gospodi Pomiluj says:

  Najjače i najubojitije rusko oružije je blagoslovena politika koju vodi Rusija prema satanistima. "Neki se hvale konjima, neki kolima a mi se hvalimo Gospodom našim i Njegovom snažnom mišicom." (psal. David) Rusi su narod Božiji a Srbi su im braća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *