РУСКА ПОНУДА СРБИЈИ КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА: Европа хитно реагује!

RUSKA PONUDA SRBIJI KOJA SE NE ODBIJA: Evropa hitno reaguje!

13 maja 2018

Za Srbiju je pozitivna vest da će na samitu Saveta Evroazijske unije u Sočiju početi pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini, ali očekuje se da Evropska unija te pregovore ometa i uslovljava.

Soči će 14. maja biti domaćin sastanka samita Saveta Evroazijske unije (EAU), najvišeg tela te organizacije koja u ekonomski savez okuplja najveći broj zemalja bivšeg SSSR-a.Rusija je preuzela dužnost predsedavajućeg Saveta, a najavljen je dolazak šefova država ili vlada Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Jermenije. Kako je najavljeno u zvaničnom saopštenju Kremlja, a koje potvrđuju i reči pomoćnika predsednika Rusije Jurija Ušakova, učesnici samita planiraju da se fokusiraju na međunarodne aktivnosti EAU.

„Za potpisivanje su već spremni međunarodni ugovori EAU, kao i odluka o usvajanju odluke o davanju statusa posmatrača jednoj državi“, stoji u saopštenju Kremlja, u kojem se ne navodi sa kojim će državama EAU potpisati međunarodne sporazume i koja će država dobiti posmatrački status posmatrača.

Ušakov je rekao da će EAU u Sočiju pregovarati sa Srbijom, Izraelom i Singapurom o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini, a da se očekuje da će u pregovore uskoro biti uključeni i Egipat i Indija.

U Sočiju će, prema Ušakovljevim rečima, biti potpisani sporazumi sa Kinom i Iranom, sa Iranom doduše privremeni.

Informacija da će Rusija na samitu Evroazijske unije u Sočiju pregovarati sa Srbijom, Izraelom i Singapurom o formiranju slobodne zone trgovine zvuči sjajno, jer bi značila ozbiljno i dramatično poboljšanje ekonomske saradnje između tih zemalja i, u krajnjoj liniji, rast njihovih ekonomija, kaže predsednik Foruma nezavisnih ekonomista Borislav Borović.

„To posebno u svetlu najave da će u pregovore biti uključeni i Egipat i Indija, kasnije i Iran i Kina. To je ogromno tržište koje bi privredi Srbija moglo da dâ odlučujući zamajac, jer je tržište EU u nekim oblastima prilično nedostupno zbog nekih varijacija vancarinskih barijera, konkurentnosti i cena, pa bi to bilo otvaranje komplementarnih i novih tržišta za srpsku privredu“, kaže Borović.

Zone slobodne trgovine čine dva ili više carinskih područja, napominje Borović, unutar kojih se ukidaju sve carine i druga trgovinska ograničenja na gotovo svu robu poreklom iz tih područja. Za razliku od carinske unije, zemlje koje pristupe zoni slobodne trgovine zadržavaju pravo vlastite carinske politike i tarifa prema trećim zemljama, što je, kako kaže, sa ekonomske tačke gledišta, odlična stvar.

„Plašim se, međutim, da bi to moglo da izazove ozbiljne reakcije EU, jer bi se sigurno pozvala na Poglavlje 30, koje je nedavno otvoreno, iako je to prilično diskutabilno tumačenje i, prema mom mišljenju, pogrešno, jer zaključci nekog poglavlja mogu da se primenjuju tek nakon potpisivanja, a ne nakon otvaranja. EU će sigurno tumačiti da je otvaranjem tog poglavlja Srbija dužna da raskine sve sporazume o slobodnoj trgovini koji je sklopila sa 4 države, među kojima je i Rusija i da ne sklapa nove. EU inače stalno pritiska da se Srbija pridruži uvođenju sankcija Rusiji, a mogu da zamislim kako bi ova inicijativa bila dočekana, bez obzira što bi Srbiji separatno donela veliku ekonomsku korist, kratkoročnu, a naročito dugoročnu“, smatra Borović.

On podseća da je namera Rusije da u Srbiji otvori slobodne industrijske zone, što je dosta labavija ekonomska vezanost od slobodnih trgovinskih zona, u EU bila dočekana „na nož“.

Glavni problem za Srbiju u ideji stvaranja zona slobodne trgovine, rezimira Borović, jeste učešće Rusije, glavnog inicijatora ideje, zbog poznatih geopolitičkih igara, koje nemaju nikakve veze sa ekonomijom.

Kao predsedavajući Rusija je, pored međunarodnih aktivnosti EAU, inicirala da se na dnevnom redu Saveta nađu i druga pitanja važna za dalje integracije EAU, kao što su dalji planovi za produbljivanje i liberalizaciju zajedničkog tržišta roba, usluga, kapitala i radne snage.

Na samitu će takođe biti usvojene i smernice za makroekonomsku politiku članica EAU u 2018. i 2019. godini, a lideri zemalja-članica EAU će mapirati praktične korake ka promovisanju saradnje na poljima nuklearne i obnovljive energije, digitalne ekonomije, medicine i socijalne politike.

(Sputnik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milutin says:

  Pa boroviću ne treba nam nacistička eu da nam soli pamet. Mi SRBI smo i bez te nacističke eu koja nam je decu poubijala a nas zauvek otrovala živeli i to 10 puta bolje boroviću. Zato sad kad su pre 7 dana izjavili u londonu u briselu u sedištu nacista nato zlikovaca i u berlinu da SRBIJA u narednih 10-15 godina nemože u tu nacističku eu i puno im hvala na tome zašto bi SRBIJA I SRBI boroviću vodili računa o poglavlju 30 ili bilo koje drugom kad je to samo propaganda ovog režima sns i vučića. NE TREBA NAM EU VEĆ DA SE POKRENE DOMAĆA PROIZVODNJA I TO POLJOPRIVREDNA I PRIVREDNA A PARA DA SE POKRENE PRIVREDA I POLJOPRIVREDA NE TREBA MNOGO JER JE OVA VLAST IONAKO SVE SJEBALA I ZATVORILA, RADNIKE POSLALA NA ULICU A SNIZILA CENU RADNOG SATA NA NAJNIŽE GRANE OD KAD SE PAMTI I PIŠE ISTORIJA SRBA. Nema tu mnogo pametovanja nacistička eu je rekla NE a mi moramo da živimo i stvaramo jer ŽIVOT NIKOG NE ČEKA PA ZATO MORAMO DA SE OKRENEMO GDE MOŽEMO I SA KIM MOŽEMO DA SE DOGOVORIMO OKO IZVOZA I PRODAJE NAŠE ROBE A NE DA NAS UCENJUJU NACISTIČKE UBICE SRBA I SRBSKE DECE DO MILE VOLJE.

 2. Marinko Loncar says:

  NIKAD VLADA U BEOGRADU nece primiti nis od ruske federacije nesme od zapada nis,,

 3. R.Srpska says:

  treba ući u EAU momentalno

 4. Trifun says:

  To JE PRAVI PUT, medutim strahujem da kvislinzi u Beogradu to rade samo da bi stavljali pritisak na EU Rajh gospodare, i da cemo mi morati da ucinimo ono sto nam nasa duznost i odgovornost prema nasoj djeci nalaze. Kao prvo EU Rajh trziste je malo u poredenju sa trzistima EAU ukoliko im se pridruze Kina, Indija i ostale drzave a svi su izgledi da ce do toga i doci iz mnogo razloga. Drugo ulaskom u EU Rajh ne samo da bi izgubili svu suverenost o odlucivanju kao mala drzava u mnogim pitanjima od vitalnog interesa za nas, takoder bi izgubili 50% stanovnistva. Primjer Litvanija koja je izgubila preko 25% populacije od ulaska u EU Rajh. Trend se nastavlja nesmanjenom zestinom. Onda Hrvatska. Kolinda je zavristala pre pad sedmica kad su joj predocili brojeve. Hoce da uvede vanredno stanje. A mi trebamo 15 godina da dostignemo hrvatsku po prihodu po glavi stanovnika. Sto znaci da bi bjezanija iz Srbije bila 15 puta veca. Usudujem sa da kazem i do 40% jer nasi vladari nastavljaju sa pogubnim igrama na temu gradanskog rata u Srbiji tako sto se inate vecini naroda i pokusavaju da nam nametnu svoju volju. Pored siromastva i drugih problema. Mi nestajemo i bez toga da smo u EU Rajhu. Ulazak u taj neprijateljski savez bi nas dokrajcio. 100% Tu nece biti dileme u glavama ljudi, na temu ja ili Srbija. Trece, uslovljavanje da legalizujemo komadanje Srbije i okupaciju kako bi usli u EU Rajh je siguran put u gradanski rat, koji bi nas dotukao skroz i ne bi vise imali ni teoretske sanse da se spasimo. Igrati se sa time je po meni ne samo neodgovorno nego i kriminalno. nema nazad.

 5. teoretičar says:

  Interesantno! Kazahstan je gotovo prekinuo diplomatske odnose sa Rusijom i drži ih na simboličnom nivou. U Kazahstanu Amerikanci otvaraju dve svoje vojne baze, Kazahstan već naveliko kupuje oružje od Amerike a ne od Rusije, Kazahstan ukida ruski jezik i izdao naređenje da svi političari moraju govoriti kazaški jezik, Kazahstan gotovo više i ne sarađuje sa Rusijom nego sa Amerikom, Kazahstan traži da ruski Bajkonur potpuno napusti njihovu državu i da Rusi više nemaju prava da vrše nuklearne eksperimente u Kazahstanu...Kakav je to onda savez Rusije i Kazahstana? I ko će da uđe u takav savez gde države uopšte nisu u savezu? Šta to nedostaje ruskoj politici?

  • goran says:

   Ruska politika je politika lazi i sluzenja bankarskim i cionistickim krugovima. Ista je i politika zapadnih zemalja. Nema razlike.

 6. Sasulja says:

  Srbija ako ovo odbije zbog eu,ta ista eu ce je rasturiti kao sto vec cini,nema joj spasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *