РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ОТКРИВА: Патријарх Вартоломеј спрема удар на Србе

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA OTKRIVA: Patrijarh Vartolomej sprema udar na Srbe

16 januara 2020

Carigradski patrijarh Vartolomej rešio je da zabije nož u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi „legalizacijom raskola u Severnoj Makedoniji“, odlučivši da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama, izjavio je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.

„Carigrad namerava da legalizuje još jedan raskol. Patrijarh Vartolomej podržao je žalbeni postupak Makedonske pravoslavne crkve. Očigledno je odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama. To je u suštini zabadanje noža u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj već preti progon u Crnoj Gori“, rekao je Lejgoda.On je naveo i da je svrha nedavnog sastanka patrijarha Vartolomeja sa predsednikom prelazne Vlade Severne Makedonije Oliverom Spasovskim i nekadašnjim premijerom Zoranom Zaevom bila da se razmotri mogućnost za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Severne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

Podsetimo, nakon sastanka odlučeno je da se delegacija Srpske pravoslavne crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje.

KOMENTARI5 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Treba tog sotona linchovati.

 2. Kosovac says:

  Znači, ima još jedna sveta stolica, nije samo kod papka. Pa da, i papin službenik treba da ima jednu svetu stolicu, ali ona je malo nižeg ranga po hijerarhiji. Zato što papin službenik nema ovlašćenja da bude predstavnik Boga na zemlji. Može da bude predstavnik, tamo u Grčkoj i po malo u okolini. Do isteka mandata.

 3. persida says:

  Jadan je narod kome popine lopine odredjuju sudbinu.

 4. Cune ga majka says:

  A kako je nastala SPC? Jel možda istom odlukom carigradskog patrijarha i odvajanjem od grčke pravoslavne crkve, il je možda pala sa Marsa?

  • Kosovac says:

   @ Cune ga majka, …..Komunjaro Fanariotska stolico, neko ti drma kavez, pa lupetaš ni kriv ni dužan. Nije Srpska crkva pripadala Grčkoj crkvi nikada, pa nije morala ni da se odvaja. Sveti Sava je u Vizantijskom Vaseljenskom Carigradu izdejstvovao Samostalnost Srpske crkve, ne u Grčkoj – da sami Srbi određuju svoje sveštenike i arhiepiskopa. Tako je i bilo, tako se i Srbija posle dobro branila od Vatikanoida, sve dok nije pala u Tursko ropstvo. Tada su se Grci iz Instambula sa Fanara, poturili sultanu, i on je odobrio da Grci nameću svoje sveštenike Srbima –Grke Fanariote. Od tih Grka su Srbi vrlo propištali i narod je mnogo propatio najviše zato što su nametnuli velike crkvene dažbine na Raju. Imali su neograničenu crkvenu vlast odobrenu lično od sultana, vređali su Srbe samo tako. Srbi bi ta jebivetarska lajna odavno umlatili, ali nikako nisu smeli zato što su ta lajna bili pod zaštitom Turaka. Tek posle 1804. godine, na jedvite jade su ti fanarioti oterani tako da je SPC mogla da funkcioniše. ……….SPC nije pala sa Marsa, ona je stvorena Božijom voljom i Božijom podrškom sv. Savi. A Sveti Sava je umeo da postavi temelje i uobliči ovo što mi sledbenici nazivamo Pravoslavlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *