РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ОТКРИВА: Патријарх Вартоломеј спрема удар на Србе

РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ОТКРИВА: Патријарх Вартоломеј спрема удар на Србе

16 јануара 2020

Цариградски патријарх Вартоломеј решио је да забије нож у леђа Српској православној цркви „легализацијом раскола у Северној Македонији“, одлучивши да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма, изјавио је портпарол Московске патријаршије Владимир Лејгода.

„Цариград намерава да легализује још један раскол. Патријарх Вартоломеј подржао је жалбени поступак Македонске православне цркве. Очигледно је одлучио да се стави у функцију политичких елита које користе религију у својим играма. То је у суштини забадање ножа у леђа Српској православној цркви, којој већ прети прогон у Црној Гори“, рекао је Лејгода.Он је навео и да је сврха недавног састанка патријарха Вартоломеја са председником прелазне Владе Северне Македоније Оливером Спасовским и некадашњим премијером Зораном Заевом била да се размотри могућност за поновним успостављањем регуларности у цркви Северне Македоније, под именом Охридска архиепископија.

Подсетимо, након састанка одлучено је да се делегација Српске православне цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење.

KOMENTARI5 коментара

 1. Djoka Brica says:

  Treba tog sotona linchovati.

 2. Косовац says:

  Значи, има још једна света столица, није само код папка. Па да, и папин службеник треба да има једну свету столицу, али она је мало нижег ранга по хијерархији. Зато што папин службеник нема овлашћења да буде представник Бога на земљи. Може да буде представник, тамо у Грчкој и по мало у околини. До истека мандата.

 3. persida says:

  Jadan je narod kome popine lopine odredjuju sudbinu.

 4. Cune ga majka says:

  A kako je nastala SPC? Jel možda istom odlukom carigradskog patrijarha i odvajanjem od grčke pravoslavne crkve, il je možda pala sa Marsa?

  • Косовац says:

   @ Cune ga majka, …..Комуњаро Фанариотска столицо, неко ти дрма кавез, па лупеташ ни крив ни дужан. Није Српска црква припадала Грчкој цркви никада, па није морала ни да се одваја. Свети Сава је у Византијском Васељенском Цариграду издејствовао Самосталност Српске цркве, не у Грчкој – да сами Срби одређују своје свештенике и архиепископа. Тако је и било, тако се и Србија после добро бранила од Ватиканоида, све док није пала у Турско ропство. Тада су се Грци из Инстамбула са Фанара, потурили султану, и он је одобрио да Грци намећу своје свештенике Србима –Грке Фанариоте. Од тих Грка су Срби врло пропиштали и народ је много пропатио највише зато што су наметнули велике црквене дажбине на Рају. Имали су неограничену црквену власт одобрену лично од султана, вређали су Србе само тако. Срби би та јебиветарска лајна одавно умлатили, али никако нису смели зато што су та лајна били под заштитом Турака. Тек после 1804. године, на једвите јаде су ти фанариоти отерани тако да је СПЦ могла да функционише. ……….СПЦ није пала са Марса, она је створена Божијом вољом и Божијом подршком св. Сави. А Свети Сава је умео да постави темеље и уобличи ово што ми следбеници називамо Православље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u