Ruska strategija koje se plaše u Evropskoj uniji

Ruska strategija koje se plaše u Evropskoj uniji

25 maja 2014

Gazproms-2010-net-income-beat-Exxon-Chevron.2Evropska komisija boji se da evropska rafinerijska industrija postaje ranjiva na političke uticaje, piše hrvatski „Poslovni dnevnik“.

Ruska strategija kupovine rafinerija u Evropskoj uniji mogla bi da ugrozi energetsku sigurnost EU, stoji u nacrtu izveštaja pripremljenih za lidere zemalja EU, u koji je uvid imala agencija Rojters.

Evropski rafinerijski sektor oslabljen je zbog visokih cena nafte, pada potražnje i smanjenih profitnih marži, što je mnoge kompanije nateralo da rasprodaju svoje rafinerije, a koje sada kupuju ruske kompanije.

Ruski Lukoil poseduje rafinerije u Italiji, Holandiji, Bugarskoj i Rumuniji, dok Gasprom preko svoje firme Gaspromnjeft takođe poseduje rafinerije u EU.

U izveštaju koji je pripremljen za sastanak šefova država EU koji će se održati u junu, navodi se da za sada ne postoji neposredna opasnost od manjka sirove nafte jer Rusiji još uvek nedostaje rafinerijskih kapaciteta zbog čega zavisi od evropskih rafinerija, ali Evropska komisija očigledno smatra da će uskoro doći do sve većeg uticaja ruskih proizvođača nad rafinerijama, što bi moglo biti upotrebljeno u budućim sporovima.

„U kombinaciji zavisnosti Evrope od ruske neprerađene nafte i rastućeg uticaja ruskih naftnih igrača, rafinerijska industrija je ranjiva na političke uticaje“, stoji u izveštaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *