РУСКА ТАЈНА СЛУЖБА ПОТВРДИЛА: Разбили смо…

RUSKA TAJNA SLUŽBA POTVRDILA: Razbili smo…

28 oktobra 2018

Ruska federalna služba bezbenosti (FSB) je razmontirala terorističku ćeliju tipa Al Kaida/ISIS za koju ova agencija tvrdi da je planirala da izvrši seriju “visoko profilnih“ terorističkih napada u Moskvi.

FSB je objavila hapšenja u petak u izveštaju koji navodi da su teroristi uhapšeni u moskovskom regionu potekli iz Centralne Azije i da su imali sirijsku vezu.U izveštaju je FSB tvrdio:

“Zatvorena lica su planirala da izvrše visoko profilne terorističke napade u Moskvi, koristeći i vatreno oružje i improvizovane eksplozivne uređaje. Automatsko vatreno oružje je konfiskovano prilikom pretresa, kao i novac, sredstva za komunikaciju, izveštaji o pripremama za terorističke napade i priručnik za sastavljanje domaćih eksplozivnih uređaja.“

FSB je dalje tvrdila da je grupa učestvovala i u drugim “ozbiljnim zločnima“ kako bi finansiraala svoje aktivnosti do danas. Ovo je usledilo pored drugih resursa koje su navodno primili iz inostranstva, detaljnije navodeći da su “članovi ćelije preduzeli sve moguće napore da svoje aktivnosti drže u tajnosti i da izbegavaju privlačenje pažnje agencija za sprovođenje zakona.“

Ovo je usledilo nakon što su i SAD i KSA, u različito vreme, zapretili Rusiji sa ovom vrstom terorizma. Terorizam povezan sa Al Kaidom je prvi put pogodio Rusiju deceniju posle avganistanskog rata, kada su čečenski mudžahedini organizovali terorističke napade unutar Ruske Federacije.

Značajna je bila kriza talaca u pozorištu u Moskvi od 23. do 26. oktobra 2002. godine. U ovoj situaciji, teroristi su zaplenili prepuno pozorište Dubrovka sa 40 do 50 naoružanih Čečena 23. oktobra 2002. godine, što je uključivalo 850 taoca, i završilo se smrću najmanje 170 ljudi. Napadači, predvođeni Movsarom Barajevim, tvrdili su da su pripadnici islamističkog separatističkog pokreta u Čečeniji.

Od tada, FSB je poboljšala svoje sposobnosti da se bavi terorizmom unutar Ruske Federacije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    nato zvan isil

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *