РУСКА ВАКЦИНА против короне Спутњик-V креће у цивилну употребу – почиње вакцинација

RUSKA VAKCINA protiv korone Sputnjik-V kreće u civilnu upotrebu – počinje vakcinacija

8 septembra 2020

PRVA serija vakcine za prevenciju COVID-19 «Gam-Kovid-Vac („Sputnjik-V»), koju je razvio Istraživački centar Ministarstva zdravlja Rusije za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“, puštena u civilni promet.

Direktor „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg rekao je da je vakcina prošla neophodne testove kvaliteta i da narednih dana počinje isporuka prvih količina republike i oblasti koje čine Rusku Federaciju.Krenuće vakcinacija prvo rizičnih grupa stanovništva, naročito lekara i nastavnika.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je 7. septembra da će već ove nedelje početi vakcinacija prvih dobrovoljaca protiv koronavirusa.

Bivši glavni sanitarni lekar Rusije Genadij Oniščenko rekao je da bi oko 80 miliona ljudi ove sezone u RF trebalo da primi vakcinu protiv koronavirusa.

Gincburg je predvideo konačnu pobedu Rusije nad KOVID-19 do leta 2021. godine.

Potvrdio je da njegova zemlja može godišnje proizvesti 80 miliona doza vakcine.

Otkrio je da je ruska vakcina stvorena na platformi koja je testirana nekoliko godina.

Naglasio je da je „Sputnjik V“ prvi put testiran na ljudima krajem marta 2020. godine i da oni koji su ga tada primili i nakon pet meseci i dalje imaju veliki broj antitela, Gincburg je priznao da je zadovoljan pozitivnim tekstom o „Sputnjiku V“ u britanskom časopisu The Lancet.

Ukazao je da se sve vakcine koje uspešno prolaze klinička ispitivanja zasnivaju na istom principu:

«To su vektorske vakcine koje pomoću vektora virusa, odnosno potrebne sekvence nukleinske kiseline koja kodira ciljni protein, u ovom slučaju protein „korone“, stižu u ćelije čoveka. Dakle: potrebni ciljni gen se isporučuje vakcinisanom organizmu. Razlika je samo u načinu isporuke. U našoj tehnologiji ovaj gen se isporučuje pomoću adenovirusa, koji je bio dobro razvijen tokom evolucionog procesa desetinama miliona godina».

KOMENTARIJedan komentar

  1. Archelay says:

    Ovim se dokazuje da Rusi i u ovom polju su uspesniji nego nihov rival.Vreme je da taj Rival se upasulji i da shvati da njemu vreme prolazi i prestrojavanjem produzi zivota kako ne bi dozivljvao i dalje poraz za porazom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *