РУСКА ВЛАДА ДАНАС ОБЈАВИЛА: Русија мења политику према Србији

РУСКА ВЛАДА ДАНАС ОБЈАВИЛА: Русија мења политику према Србији

18 децембра 2017

Русија ће дозволити Србији реизвоз њеног гаса, што до сада није било могуће на основу српско-руског споразума из децембра 2012. године, произилази из документа објављеном данас на сајту руског владиног гласника.

„Налаже се да се одобре измене у споразуму о испорукама природног гаса из Русије у Србију од 3. децембра 2012. године, на основу предлога Министарства енергетике и одобрења Министарства спољних послова и претходним договором са руском страном“, наводи се у том документу.

У тексту протокола, који је је приложен уз документ, руска и српска страна су се договориле да се део споразума, који предвиђа да „природни гас који се извози у Србију буде намењен искључиво за тржиште Србије“, буде стављен ван снаге.

Наводи се да ће протокол ступити на снагу одмах после завршетка процедура.

Споразум обухвата период од 2012. до 2021. године и предвиђа испоруку до пет милијарди кубних метара годишње.

Руска гасна компанија Гаспром повећала је испоруке гаса Србији за 23,5 одсто у 11 и по месеци текуће године у односу на исти период 2016, саопштено је из те компаније.

Испоруке Турској су у периоду од 1. јануара до 15. децембра 2017. године достигле рекордних 27,6 милијарди кубних метара, што је за 18,8 одсто више него у истом периоду лани, наводи се у саопштењу Гаспрома, а преноси руска агенција ТАСС.

Поред тога, извоз гаса у друге земље које би требало да се снабдевају из гасовода Турски ток, који је тренутно у изградњи, забележио је повећање, па су тако испоруке гаса у Грчку скочиле за 10,1 одсто, у Бугарску за 5,7 одсто, а у Мађарску за 22 одсто.

Пројектом Турски ток предвиђена је изградња гасовода испод Црног мора до европског дела Турске и даље до границе са Грчком.

Подморски део гасовода ће бити дужине 910 километара, а део преко територије Турске ће се протезати 180 километара.

KOMENTARI2 коментара

  1. Hruscov says:

    Visak gasa treba nekako uvaliti pa naplatiti inace ode u nepovrat.

    • Djordje says:

      A STA IMA U TOME LOSEG! TRGOVINA JE TRGOVINA A TI SAMO SANJAJ O ODVAJANJU SRBIJE OD RUSIJE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u