РУСКА ВОЈНА БАЗА ХМЕЈМИМ У ВЕЛИКОЈ ОПАСНОСТИ! Марија Захарова с кнедлом у грлу послала важну поруку!

RUSKA VOJNA BAZA HMEJMIM U VELIKOJ OPASNOSTI! Marija Zaharova s knedlom u grlu poslala važnu poruku!

24 januara 2019

Portparol ruskog ministra spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je trenutna situacija u pokrajini Idlib razlog za zabrinutost, jer je tamošnja nestabilnost velika pretnja ruskoj bazi Hmejmim u susednoj Latakiji.

– Trenutna situacija oko Idliba navodi nas na ozbiljnu zabrinutost. Situacija u ovoj zoni deeskalacije ubrzano se pogoršava. Teritorija je zapravo preuzeta i pod punom kontrolom militanata Hadžat Tahrir al-Šama – izjavila je Marija Zaharova, dodajući da provokacije predstavljaju ozbiljnu opasnost po civile i sirijske trupe u oblasti, kao i po rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim.Ranije ovog meseca, džihadisti Hadžat Tahrir al-Šama preuzeli su veći deo pokrajine od Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) kojeg podržava Turska.

Kao rezultat ovog velikog napretka, Hadžat Tahrir al-Šam sada ima kontrolu nad nekoliko važnih područja u i oko pokrajine Idlib.

(Pravda)

KOMENTARI12 komentara

 1. raikkonen says:

  neshto ne vidim da rusi lete ko nekad, nisu se skidali sa neba, leteli su 24 sata i bombardovali, cak i strateskim bombarderima i krstarecim raketama, moguce je da i putin dozivi venecuelu u sred rusije?nesto mi u poslednje vreme govori da pocinje rasulo i u rusiji, u par dana pali dva nova su 34, pa tu 22m,poginuli 6 pilota alooo 6 u mirnodobskom vremenu pa sumnjive eksplozije gasa po gradovima, jevreji ih razbucavaju, potonuo im jedini dok za remontiranje brodova prvog ranga..nije dobro !!

  • Slobodanka says:

   Lete povremeno. Leteli su i za Al Safu Suvajda dok tamo su vodjene borbe protiv ISIS. Idlib je otprilike 60 km x 100 km i tu im je blizu, te ni nemaju potrebe da često lete. Nisu leteli ni zbog pregovora sa teroristima koje je vodila Turska, samo povremeno baš kad je bilo potrebno. Moguće je da nisu se puno upuštali u oslobadjanje Idliba jer ovo američko povlačenje i ranije se pretpostavljalo. Stvar je u tome što za Siriju u odnosu na Idlib strateški je značajnije da preuzme Manbidž, zatim Tabku i severni stranu Eufrata iznad Tabke a to mogu da pokrenu baš iz Manbidža. Tu je velika brana i najveća sirijska hidrocentrala. Tu branu moraju da preuzmu jer ranije su smraderi namerno spuštali branu i podizali nivo vode južnije na Eufratu, čak su tom prilikom plavili i grad Raku, da bi uz pomoć vode kidali pontonske mostove i sprečili snage SAA da predju kod Deir ez Zora i južnije na onu istočnu stranu Eufrata. Znamo da tamo Sirija ima puno naftnih izvora. Znamo i da su ranije, što ISIS što smraderi, porušili ili teško oštetili sve mostove na Eufratu tako da snage SAA sa težom mehanizacijom ne mogu da predju na drugu stranu.

  • Slobodanka says:

   U Rusiji biće mirno sem što u pogledu terorističkih napada uvek treba da budu oprezni. Veća opasnost preti Belorusiji. Kao što sad iznutra nastoje da destabilizuju Venecuelu nešto slično iznutra mogu da preduzmu i u Belorusiji. Npr. izvoz majdanske revolucije iz Ukrajine, itd. Zatim Kazahstan može da bude na udaru duboke države SAD jer čini značajan deo južne granice Rusije. Oseća ta "duboka država" da im se primiče kraj i praviće još juriša po svetu nadajući se preokretu u svoju korist. ...

  • BoossSerbia says:

   Ne brini ti care za Putina i Rusiju, to je obavestajac stari, ne moze niko gace da mu opere.

 2. Slobodanka says:

  Ironija je da kada američka vojska planira i najavljuje povlačenje iz Sirije da njihovi teroristi-štićenici u Idlibu toliko jačaju da mogu da ugroze i najvažniju rusku vojnu bazu u Siriji. Još malo pa Pirova pobeda. Očigledno da nakon 5 meseci Turska nije uspela da demilitarizuje Idlib, a Nacionalni front koji je ona podržavala ili je poražen od HTS_a ili su u još većem broju prešli u HTS. Ko danas finansira i pruža podršku Hadžat Tahrir al Šamu? Hadžat Tahrir al Šam je džihadistička, salafističko-vehabijska teroristička grupa podređena Al Kaidi, a pod sadašnjim imenom je od početka 2017 i naslednik je po zlu čuvene Džebhat an Nusre. Na čelu HTS danas se nalazi Abu Muhamad al Džulani koji je učestvovao u iračkom ratu na strani ISIS, a zatim je postao jedan od lidera Džebhat an Nusre u Siriji, koja je preimenovana u Hadžat Tahrir al Šam. Još 2016 godine krenule su polemike izmedju Rusije i SAD da Amerikanci štite terorističku grupu Džebhat an Nusra, Lavrov je često sumnjao da čuvaju tu terorističku organizaciju za svrgavanje Asada. Ah, tek sad je posralo iznenadjenje da ta teroristička organizacija čak može da ugrozi i rusku vojnu bazu u Siriji.

 3. Slobodanka says:

  Od 01 septembra prošle godine očekivala se operacija snaga SAA za preuzimanje deeskalacione zone Idlib. Ta operacija je odložena jer je Turska preuzela na sebe da će izvršiti demilitarizaciju većeg dela te konfliktne zone. Iz sirijskog vojnog vrha imali su procene da će se zona značajno iscrpiti u medjusobnim borbama raznih terorističkih grupa i zbog nedostatka podrške te da ne treba žuriti sa rešavanjem Idliba. U medjuvremenu na inicijativu Turske održan je zajednički sastanak Turske Rusije Nemačke i Francuske i tada je zaključeno da zbog izazivanja ozbiljne izbegličke krize iz Idliba ne treba žuriti sa operacijoma na Idlib. A sada je ispalo da problemi civila u Idlibu rešeni su na najbolji način tako što najgora teroristička grupa preuzela je kontrolu gotovo celog Idliba. Kako da ne?! Ne treba zaboraviti da Nemačka ranije isto kao i SAD bila je protivnik operacija sirijske i ruske vojske protiv Džebhat an Nusre, koja je prethodnik današnjeg Hadžit Tahrir al Šama (skraćeno ime HTS). Od 12.januara ove godine idu vesti da teroristička organizacija Nacionalni oslobodilački front koju podržava Turska u potpunosti je poražena od strane HTS-a. Još od 15.Oktobra prošle godine HTS je najavio novi džihad protiv Damaska i Rusije. Neko konstantno finansira i pruža podršku HTS-u ako već 5-ti mesec ne samo da ta teroristička organizacija opstaje nego i značajno jača. U Idlibu nema nafte da bi njenim pljačkanjem obezbedili sebi izvor finansiranja, a zna se da su se bavili pljačkanjem masline i maslinovog ulja i da je to sve preprodavano u Evropi u Italiji, itd. , dakle u EU-rupi prema kojoj i mi hrlimo. Pa sad kad kupimo maslinovo ulje iz uvoza u našim prodavnicama treba da se upitamo da li upravo finansiramo zloglasnu terorističku grupu.

  • Deda says:

   Ništa nisu naučili na našem primeru. Nema kreni-stani, gazi do kraja, ako možeš.

 4. Slobodanka says:

  Da li ova poruka Marije Zaharove znači da će početi preuzimanje Idliba od terorista? To ćemo tek videti.

 5. opet ja says:

  Ovi počeli kao Vučko, molićemo ih da nas ne napadnu... Ha ha to je posledica Putinovog druženja sa Vučkom, postao je puž kao i Vučko ha ha

 6. Slobodanka says:

  Za Idlib im treba angažovanje većih snaga SAA jer tamo ima oko 70.000 terorista. Da su pokrenuli operaciju u Idlibu ne bi imali dovoljno snaga da paralelno preuzimaju druge i od Idliba važnije oblasti kao što su Manbidž, Tabka, Raka itd. Od juna je Turska intenzivno pregovarala sa SAD o preuzimanju Manbidža i već tada je bilo jasno da je to prilika za SAA da preuzme Manbidž jer Kurdi iz Manbidža u slučaju takvog dogovora okrenuli bi se ka Damasku. Samo u toj oblasti postoje dva cela mosta preko Eufrata, a dalje tj. niže na toj reci smraderi su porušili sve mostove, zato im je posebno važan Manbidž. Takođe ranije i u to vreme Turska je najavljivala pa odlagala nastavak preuzimanja dugačkog severa Sirije istočno od Eufrata uz tursku granicu, od grada Kobani pa sve do Kamišlija te bilo je jasno da i u tom slučaju Kurdi na toj široj i većoj teritoriji okrenuće se ka Damasku. Mislim da zbog toga nisu žurili sa Idlibom, a idlibska zona kad se jednom otvori to bi duže trajalo. U protivnom ispalo bi da propuštaju puno važnije ciljeve mlateći se do besvesti kao budalčine, a u manje značajnom "ćošku" tj. u Idlibu.

 7. Slobodanka says:

  Ne, nije to u pitanju. Za Idlib im treba angažovanje većih snaga SAA jer tamo ima oko 70.000 terorista. Da su pokrenuli operaciju u Idlibu ne bi imali dovoljno snaga da paralelno preuzimaju druge i od Idliba mnogo važnije oblasti kao što su Manbidž, Tabka, Raka itd. Od juna prošle godine Turska je intenzivno pregovarala sa SAD o preuzimanju Manbidža i već tada je bilo jasno da je to prilika za Siriju da ona preuzme tu oblast jer Kurdi iz Manbidža u slučaju takvog dogovora okrenuli bi se ka Damasku. Jedino u toj oblasti postoje dva cela mosta preko Eufrata, a dalje tj. niže na toj reci smraderi ili njihov ISIS porušili su sve mostove, i zbog toga im je važan Manbidž. Takođe ranije i u to vreme Turska je najavljivala pa odlagala nastavak preuzimanja dugačkog severa Sirije istočno od Eufrata uz tursku granicu, od grada Kobani pa sve do Kamišlija te bilo je jasno da i u tom slučaju Kurdi na toj široj i većoj teritoriji okrenuće se ka Damasku. Mislim da zbog toga nisu žurili sa Idlibom, a idlibska zona kad se jednom otvori ta operacija se ne bi mogla prekidati i duže bi trajala. Da su se uvalili u Idlib ispali bi budalčine jer propustili bi puno važnije ciljeve mlateći se do besvesti, a u manje značajnom "ćošku" tj. u Idlibu.

 8. Roy says:

  Onaj Kadirov se nudi Putinu sa svojom vojskom, pa sto ga ne posalje da odbaci teroriste od baze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *