Руска војна полиција контролисаће зоне безбедности и тампон-зоне у Сирији

Ruska vojna policija kontrolisaće zone bezbednosti i tampon-zone u Siriji

5 jula 2017

Sukobljene strane u Siriji dogovorile su se u Astanu, glavnom gradu Kazahstana, da u zvršni dokument pregovora uključe i formiranje „Komiteta za nacionalno pomirenje”.

U sastav komiteta će ući predstavnici vlasti Bašara Asada i najugledniji ljudi sirijskih gradova i velikih naselja. A treba da se sastaju bez ikakvih posrednika sa strane.

Šef ruske delegacije u Astani, Aleksandar Lavrentjev, izjavio je da je postignut načelni dogovor da buduće sisrijske zone bezbednosti (deeskalacije) pod kontrolom drži ruska vojna policija.

Prema njegovim rečima, realno formiranje takvih zona počeće u narednih 15-ak dana. Dve nedelje nakon toga, u njih treba da počnu da stižu ruski vojni policajci.

Još se ne koliki će to kontigent biti, ali je izvesno da će držati uslovne granice zona i određene tampon-prostore. Kasnije će verovatni kontrolisati i delove samih zona.

Jedna od njih verovatno će biti i oblast Istočna Guta koja je glavna terorističko-pobunjenička enklava pored Damaska.

Posrednici u pregovorima u Astani – a i garanti njihove realizacije – jesu Rusija, Turska i Iran. Dakle, Amerikanaca nema `unutra`. Utoliko je značajnije što su se Moskva, Ankara i Teheran dogovorili da povodom zona bezbednosti formiraju „koordinacioni centar”.

Opet bez Amerikanaca.

Poslednjih dana su se, inače, na frontovima Sirije dogodile brojne promene koje su uglavnom u korist vlasti u Damasku.

Sirijska regularna armija je uništila krupan odred Islamske države na jugoistoku provincije Alepo.

Ta akcija je započela u minuli petak. Jedinice sirijske armije krenule su duž saobraćajnice Salamija-Raka i uspele da pomenuti odred ID blokiraju nedaleko od grada Hanašer. U likvidaciji „terorističkog džepa” učestvovali su tenkovi, artiljerija i avijacija.

Samo mali deo opkoljenih kod Hanašera uspeo je da se probije prema Deir-ez-Zoru.

Vladine snage postepeno istiskuju teroristite i iz Džobara, važnog satelitskog gradića pored Damaska.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *