Руска војна полиција контролисаће зоне безбедности и тампон-зоне у Сирији

Руска војна полиција контролисаће зоне безбедности и тампон-зоне у Сирији

5 јула 2017

Сукобљене стране у Сирији договориле су се у Астану, главном граду Казахстана, да у звршни документ преговора укључе и формирање „Комитета за национално помирење”.

У састав комитета ће ући представници власти Башара Асада и најугледнији људи сиријских градова и великих насеља. А треба да се састају без икаквих посредника са стране.

Шеф руске делегације у Астани, Александар Лаврентјев, изјавио је да је постигнут начелни договор да будуће сисријске зоне безбедности (деескалације) под контролом држи руска војна полиција.

Према његовим речима, реално формирање таквих зона почеће у наредних 15-ак дана. Две недеље након тога, у њих треба да почну да стижу руски војни полицајци.

Још се не колики ће то контигент бити, али је извесно да ће држати условне границе зона и одређене тампон-просторе. Касније ће вероватни контролисати и делове самих зона.

Једна од њих вероватно ће бити и област Источна Гута која је главна терористичко-побуњеничка енклава поред Дамаска.

Посредници у преговорима у Астани – а и гаранти њихове реализације – јесу Русија, Турска и Иран. Дакле, Американаца нема `унутра`. Утолико је значајније што су се Москва, Анкара и Техеран договорили да поводом зона безбедности формирају „координациони центар”.

Опет без Американаца.

Последњих дана су се, иначе, на фронтовима Сирије догодиле бројне промене које су углавном у корист власти у Дамаску.

Сиријска регуларна армија је уништила крупан одред Исламске државе на југоистоку провинције Алепо.

Та акција је започела у минули петак. Јединице сиријске армије кренуле су дуж саобраћајнице Саламија-Рака и успеле да поменути одред ИД блокирају недалеко од града Ханашер. У ликвидацији „терористичког џепа” учествовали су тенкови, артиљерија и авијација.

Само мали део опкољених код Ханашера успео је да се пробије према Деир-ез-Зору.

Владине снаге постепено истискују терористите и из Џобара, важног сателитског градића поред Дамаска.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u