РУСКА ВОЈСКА ОБНАВЉА СВОЈУ МОЋ! Улози са свих страна постају огромни

RUSKA VOJSKA OBNAVLJA SVOJU MOĆ! Ulozi sa svih strana postaju ogromni

13 decembra 2023

Posle neuspelog napada na Kijev 2022. godine, ruska vojska obnavlja svoju moć.

Moskva sada ima više trupa, municije i projektila i povećala je svoju prednost u vatrenoj moći pomoću flote borbenih dronova, od kojih mnoge isporučuje Iran.Sjedinjene Države pojačavaju savetodavnu podršku Ukrajini, šaljući generala sa tri zvezdice u Kijev da provede više vremena na terenu. Američki i ukrajinski vojni oficiri kažu da se nadaju da će razraditi detalje nove strategije u nizu ratnih simulacija koje će se održati u Visbadenu u Nemačkoj.

Amerikanci favorizuju konzervativnu strategiju koja se fokusira na držanje teritorije, kopanje i izgradnju zaliha i snaga tokom cele godine. Ukrajinci žele da krenu u napad, bilo kopnenim ili dalekometnim udarima, u nadi da će privući pažnju sveta.

Ulozi su ogromni. Bez nove strategije i dodatnog finansiranja, američki zvaničnici kažu da bi Ukrajina mogla izgubiti rat. Zvaničnici Bajdenove administracije kažu da Putin očekuje smanjenu podršku SAD, ukazujući na njegove nedavne izjave da će Rusija pobediti u roku od nekoliko dana kada Ukrajina ostane bez municije koju je obezbedio NATO.

Sjedinjene Države su pružile ogromnu vojnu i ekonomsku podršku Ukrajini, više od 111 milijardi dolara u protekle dve godine. Ali značajan broj republikanaca sada kaže da se protivi dodatnoj potrošnji, a drugi zahtevaju novu strategiju pre nego što glasaju za dodatna sredstva.

Mnogi ukrajinski lideri ne shvataju koliko je neizvesno buduće finansiranje rata iz SAD, rekli su američki zvaničnici. Ovi ukrajinski generali i visoki civilni zvaničnici imaju nerealna očekivanja o tome šta će SAD isporučiti. Na primer, traže milione artiljerijskih granata iz zapadnih zaliha koje ne postoje. Američki zvaničnici kažu da će Ukrajina morati da se bori sa manjim budžetom.Strategija „čuvaj i gradi“

Neki u američkoj vojsci žele da Ukrajina sledi strategiju „zadrži i izgradi“ – da se fokusira na držanje teritorije i razvoj proizvodnje oružja do 2024. SAD veruju da će strategija poboljšati samodovoljnost Ukrajine i osigurati da Kijev bude u poziciji da odbije bilo kakvog novog ruskog prodora.

Cilj bi bio da se stvori dovoljno kredibilnih pretnji da bi Rusija razmotrila ulazak u pregovore krajem sledeće ili 2025. godine.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici razmatraju strategije koje se zasnivaju na njihovim uspešnim dubokim udarima na Krimu prošle jeseni. Oni traže kreativne načine da održe Rusiju van ravnoteže napadima na fabrike i skladišta oružja i železnice municije i da ostvare simbolične pobede. Jedan bivši visoki ukrajinski vojni zvaničnik odbio je da razgovara o predlozima, ali je rekao da je novi plan u fazi finalizacije i da je „veoma hrabar“.

Američki zvaničnici kažu da bi bez promene strategije 2024. mogla da bude slična 1916, najsmrtonosnijoj godini Prvog svetskog rata, kada je hiljade mladih izgubilo živote, a borbene linije su se veoma malo promenile.

Ukrajinske bolnice su već pune ranjenika. Sanitetska vozila su se tokom ovogodišnje kontraofanzive kretala napred-nazad sa fronta. Ukrajina nije objavila zvanične podatke o poginulima i ranjenima, ali zvaničnici priznaju da su gubici veliki.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

 1. Baćo says:

  Rusi su izgubili preko 300 000 vojnika za rat koji nema smisla.

  • Jos samo 3 nedelje... says:

   Makni 1 nulu pa je kako je. Ili nemoj da gledaš laži sa zapadnih medija.

  • hrvacki bušmanin says:

   lazes ko hrvat

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *