РУСКА ВОЈСКА ОТКРИВА: Ово су амерички планови у Сирији

RUSKA VOJSKA OTKRIVA: Ovo su američki planovi u Siriji

4 marta 2018

Vašington koristi svoj vojni garnizon u Al Tanfu kako bi doprineo u stvaranju terorističke rezerve u ratom razorenoj zemlji, rekao je zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksandar Fomin za televiziju „Rusija 24“.

Fomin je otkrio da se ovo odvija pod pokroviteljstvom snaga za specijalne operacije i drugih američkih jedinica.

– Zabrinuti smo zbog situacije u zoni (prečnika) 55 kilometara u blizini naselja Al Tanf. Ona je smeštena na iračko-sirijskoj granici, gde je teroristička rezerva, zapravo, već formirana, ponovo naoružana i spremna za odgovarajuće ispade, rekao je ruski general.

Fomin se osvrnuo i na tešku humanitarnu situaciju u izbegličkom kampu Rukban koji se nalazi u zoni američke okupacije, naglasivši da američke snage ne dozvoljavaju dostavu humanitarne pomoći u kamp.

(Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. M says:

  Zaboravio je reći da USA kontrolira značajne(najznačajnije?)rezerve naftnih ležišta u Siriji,i da se ne misle iz"svojih"dijelova Sirije povući mirnim putem,dugoročno!Čak i dalje želeći-nastojeći uzeti sve!A novaca također imaju,više od Rusa!

  • Miraš says:

   Američki novac realno vredi koliko vredi njegovo štampanje i emitovanje. Po kursnim listama vidimo drugačiju sliku tj. da dolar ima vrednost, ali to je tako samo zato što se dolar od 1944 godine koristi kao rezervna svetska valuta pa su posebno od 1972 godine zaštitili dolar od padavice vezujući S. Arabiju i druge zemlje OPEC-a da prodaju nafte ugovaraju sa naplatom u USA dolarima. Dolar se štampa ne zbog rasta SAD privrede što bi jedino bilo ispravno nego naprimer i za potrebe medjunarodnog trgovanja sa naftom koje stalno rastu i za druga medjunarodna trgovanja. Kada bi se smanjila upotreba dolara u medjunarodnim plaćanjima videla bi se njegova prava vrednost. To je jedan od razloga zašto SAD i ratuje po svetu da bi sačuvala i svoju finansijsko-ekonomsku dominaciju odnosno dolar-petrodolar. Finansijski eksperti smatraju da je Sadam ubijen zato što je 2000 godine napustio petrodolar i počeo da prodaju naftu ugovara sa naplatom u evrima. Pokojni i ubijeni Gadafi takodje je planirao dinar sa zlatnom podlogom, a da napusti petrodolar.

 2. Barakuda says:

  Zašto je antiteroristička koalicija predvođena sa SAD, ako i vrapci na grani znaju da su je oni i stvorili, naoružali i finansirali ????

 3. Miraš says:

  Rusija je dosad izbegavala direktne vojne sukobe sa Američkom koalicijom u Siriji, mada je povoda za to bilo. Ali dolazi vreme da će se morati sukobiti, izgleda najpre kod DEZ-a. Takodje Turska vojna operacija na severu Sirije nije jasno gde to vodi. Erdogan se isto ne usudjuje da se sukobi sa Američkom koalicijom te zato idiotski se zadržava u Afrinu, a gadjaju i naselja i stambene četvrti. To se ne može nazvati borbom protiv terorizma! Tako veoma slično i Porošenkov režim napada rusko i prorusko stanovništvo na istoku Ukrajine. Dve NATO članice sada Turska i od ranije SAD zauzimaju ceo sever Sirije. Konflikt izmedju Sirije i Turske je veoma moguć, a da li će Rusija u tom konfliktu smeti da se povuče i ostavi Siriju samu u sukobu sa "drugom" Erdoganom? Turska nije kao EU izrekla sankcije Rusiji, naprotiv sklopila je poslove, ali sada time kao da vezuje Rusiji ruke.

  • Miraš says:

   Sever Sirije još veći je problem od juga. Šta znači Erdoganova ljutnja zbog operacija SAA koje su vodjene u Idlibu i zapadnom Alepu? Zašto je ubrzo postavio turske centre za regulisanje primirja 6 komada, od kojih su 3 komada na zapadnoj strani idlibskog ratišta. Najavio je i novih 6, ukupno 12. Kao čuva tu zonu deeskalacije od daljih sukoba i po dogovorima u Astani baš Turska treba da kontroliše tu zonu deeskalacije. Ali u Idlibu i delu Alepa nalaze se terorističke grupe koje je ranije napravila Turska, zatim tu ima i turkmenskog stanovništva koje gravitira prema Turskoj. Ako na severu uzme kanton Afrin da li planira da vremenom uzme i Idlib? Toliko o navodnom turskom poštovanju suvereniteta države Sirije. Turska se odmetnula i od Rusije i od Irana u pogledu pregovora o budućnosti Sirije i sada radi na svojim apetitima u Siriji. Ako sada Rusija i Iran oštrije prigovore Turskoj onda propadaju dogovori u Astani i ostaje ženevski proces u kome učestvuje i SAD.A u okviru tog procesa ni sa SAD se očigledno ne može dogovarati o budućnosti cele Sirije. Obadva mirovna procesa kao da su mrtva i sve više liče na farsu, a na terenu se sve više ratuje. Da li Sirija sada ima snage da krene zapadnom stranom iz dela neoslobodjene severozapadne Hame i zauzme zapadne i severne delove Idliba te da suzi i smanji idlibsku zonu? Jedino vojnom silom mogu da obuzdaju Erdogana i stavili bi mu tako do znanja da smanji apetite i u samom Afrinu.

 4. Miraš says:

  Sem na severu pomenuta turska okupacija Sirije sa turskom kontrolom te teritorije i u budućnosti i na jugu Sirije kao da se pravi paralelna država. Dobro je što se sada rasšičćava Istočna Guta jer Damask je veoma blizu te južne oblasti. Istočna Guta sa svojim napadima na Damask olakšala bi stvaranje haosa na jugu Sirije. Takodje ona povezuje pobunjenike sa ciljem stvaranja haosa od severa do juga, od Idliba do Dare. Na jugu Libana postojala je nekad paralelna država slobodni Liban, od 1978 do 2000 godine, a koju je napravio neprijatelj Izrael. Tada deo libanske vojske se odmetnuo i saradjivao je sa Izraelom. Nešto poput toga i još razradjenije i opasnije, da li SAD sada sprovode u Siriji uz pomoć Izraela, Jordana i Saudijske Arabije? Treba imati u vidu i američka insistiranja povodom operacija u I. Guti čak da deeskalacione zone ne smeju da se rasčišćavaju. I Tramp je izjavio povodom Istočne Gute da deeskalacione zone ne treba da se smanjuju nego treba da rastu. Veoma cinično ali iskreno je to rečeno. Histerija i panika SAD i Zapada sveta zbog rasčiščavanja ovog velikog terorističkog zmijarnika govori i to da su time njihovi dalji planovi štećeni.... Preko Kurda koje podržavaju Amerikanci već imaju pod kontrolom značajne i naftom bogate delove Sirije istočno od Eufrata (leva obala reke Eufrat...), imaju i Manbidž i Tabku zapadno od Eufrata tj. na desnoj obali te reke. Ali tu nije kraj američkim apetitima. Amerikanci kao da prave paralelnu državu na jugu Sirije prema Jordanu idući od Tanfa do pokrajine Dara(koju uglavnom kontrolišu pobunjenici) i do samog Izraela. Imaju u tome solidan prekid zbog juga pokrajine Damask ali koji je uglavnom nenaseljen i zbog cele južne ranije oslobodjene pokrajine Suvajda. Ipak treba biti oprezan. Zatim iz Tanfa se puni teroristima velika pustinjska teritorija ispod Sukne do Deir ez Zora i južnije, a koja dosad nije rasčišćena. Treba imati u vidi da američka koalicija u poslednje vreme često gadja pozicije SAA na levoj obali reke kod grada Deir ez Zor. Ako tako nastave napraviće još veću konfuziju i haos i u tom istočnom oslobodjenom delu Sirije počev od DEZ-a pa na jug ka Abu Kemalu.

 5. Velika Metla says:

  Pa to su "partnjori" vašeg predsednika,premijera i ministra isnostranih poslova! Ja se mnogo ne razumem u politikantstvo,ali ja njih NIKADA ne bih zvao partnerima nego pravim imenom i prezimenom TERORISTI AMERIČKI!

 6. M says:

  ...to ti je isto kao kad kažeš"glavati gospodin",a misliš u sebi da je isti kao jazavac!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *