РУСКА ВОЈСКА ОТВАРА ПРЕДСТАВНИШТВО У СРБИЈИ

RUSKA VOJSKA OTVARA PREDSTAVNIŠTVO U SRBIJI

15 aprila 2021

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je da bi pitanje otvaranja predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u Srbiji moglo da bude rešeno do kraja godine.

Ambasador je u intervjuu za „RIA Novosti“ istakao da Srbija, bez obzira na sve veći pritisak, ostaje privržena svim sporazumima o saradnji sa Rusijom u vojno-tehničkoj oblasti.„Među njima je i otvaranje predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u Beogradu. Sada je u toku završno usaglašavanje dokumenata i verujem da će do kraja godine sve biti rešeno“, rekao je Bocan-Harčenko.

Kako je precizirao, radi se o nekoliko stručnjaka koji će se baviti koordinacijom saradnje u vojno-tehničkoj oblasti, prenosi Sputnjik.

„Srbija neprekidno jača svoju odbrambenu sposobnost. To je njeno suvereno pravo. Shvatamo da je to neophodno imajući u vidu situaciju u regionu. Pri tome, Beograd se orijentiše na nas i to je dobro“, rekao je ambasador.

Bocan-Harčenko je prošle godine rekao da bi otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji bio jedan u nizu koraka u razvoju odnosa dve zemlje i istakao da cilj predstavništva nije mešanje u unutrašnja vojna pitanja Srbije, već unapređenje vojno-tehničke saradnje.

Premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je u oktobru prošle godine nacrt sporazuma Ministarstva odbrane Rusije između vlada Ruske Federacije i Srbije o osnivanju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije pri Ministarstvu odbrane Srbije.

Rusija spremna na nove aspekte u rešavanju pitanja Kosova i Metohije

Rusija je spremna da razmotri nove aspekte učešća u rešavanju kosovskog pitanja ukoliko Srbija to bude želela, izjavio je Bocan-Harčenko.

„Uz sve trenutne poteškoće u odnosima sa Zapadom, pitanje Kosova se pojavljuje u kontaktima sa, na primer, baš Evropskom unijom. Ukoliko Beograd bude izašao sa nekim novim elementima kada je reč o ulozi Rusije, te ideje mogu da budu razmotrene, što smo već isticali i na najvišem nivou“, rekao je ambasador, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, Bocan-Harčenko je podsetio da je učešće Rusije u rešavanju kosovskog pitanja sada pre svega određeno njenom ulogom kao stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Ovo je najvažnije, jer je problem Kosova deo agende Saveta bezbednosti. To je mnogo važnije, veće i principijelnije od aktuelnih pregovora, jer je pri bilo kom razvoju dijaloga moguće samo rešenje koje zadovoljava interese Beograda i koje može da podrži SB UN“, istakao je ambasador Rusije.

KOMENTARI6 komentara

 1. Pingback: RUSKA VOJSKA OTVARA PREDSTAVNIŠTVO U SRBIJI – Prava istina o svemu

 2. Gagi says:

  "Rusija je spremna da razmotri nove aspekte učešća u rešavanju kosovskog pitanja ukoliko Srbija to bude želela, izjavio je Bocan-Harčenko." Srbija TO NE ZELI, ona hoce u Evropu kod svojih dzelata. Naravno, ne svi. Ratni vojni invalidi i sirotinja koja se borila za ovu drzavu, nema nikakve potrebe za selfijima u Becu i Parizu. Tamo po garderobu i provod jurcaju oni koji su se "snalazili" i zaradjivali dok je narod ginuo za svoju slobodu. Doduse, mnogi su taj prvobitni europski staz stekli dok je bilo bombardovanje ove zemlje, tada im se ta europa mnogo svidela jer im je dala sigurnost i utociste za razliku od primitivnog i blatnjavog Balkana.

  • Gardista says:

   Svaka ti na mestu

 3. šiško says:

  Dobrodošlja Rusijo! Jedva čekamo da vas vidimo.

  • joka says:

   nikad sinovi ni unucad u beogradu na celu sa sps, nece dati rusiji da se vrne u beograd tito otisa od rusije i usa u savez sa amerikom i ovice isto tako

 4. Miki says:

  Tačno tako, uglavnom te što su nabrojani uz čast izuzecima su budućeg sastava pete kolone,ia koja danas a i sutra če delovati unutar države izdajom i razdorom Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *