РУСКА ВОЈСКА ОТВАРА ПРЕДСТАВНИШТВО У СРБИЈИ

РУСКА ВОЈСКА ОТВАРА ПРЕДСТАВНИШТВО У СРБИЈИ

15 априла 2021

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко најавио је да би питање отварања представништва руског Министарства одбране у Србији могло да буде решено до краја године.

Амбасадор је у интервјуу за „РИА Новости“ истакао да Србија, без обзира на све већи притисак, остаје привржена свим споразумима о сарадњи са Русијом у војно-техничкој области.„Међу њима је и отварање представништва руског Министарства одбране у Београду. Сада је у току завршно усаглашавање докумената и верујем да ће до краја године све бити решено“, рекао је Боцан-Харченко.

Како је прецизирао, ради се о неколико стручњака који ће се бавити координацијом сарадње у војно-техничкој области, преноси Спутњик.

„Србија непрекидно јача своју одбрамбену способност. То је њено суверено право. Схватамо да је то неопходно имајући у виду ситуацију у региону. При томе, Београд се оријентише на нас и то је добро“, рекао је амбасадор.

Боцан-Харченко је прошле године рекао да би отварање представништва Министарства одбране Русије у Србији био један у низу корака у развоју односа две земље и истакао да циљ представништва није мешање у унутрашња војна питања Србије, већ унапређење војно-техничке сарадње.

Премијер Русије Михаил Мишустин одобрио је у октобру прошле године нацрт споразума Министарства одбране Русије између влада Руске Федерације и Србије о оснивању представништва Министарства одбране Русије при Министарству одбране Србије.

Русија спремна на нове аспекте у решавању питања Косова и Метохије

Русија је спремна да размотри нове аспекте учешћа у решавању косовског питања уколико Србија то буде желела, изјавио је Боцан-Харченко.

„Уз све тренутне потешкоће у односима са Западом, питање Косова се појављује у контактима са, на пример, баш Европском унијом. Уколико Београд буде изашао са неким новим елементима када је реч о улози Русије, те идеје могу да буду размотрене, што смо већ истицали и на највишем нивоу“, рекао је амбасадор, преноси Спутњик.

Истовремено, Боцан-Харченко је подсетио да је учешће Русије у решавању косовског питања сада пре свега одређено њеном улогом као сталног члана Савета безбедности Уједињених нација.

„Ово је најважније, јер је проблем Косова део агенде Савета безбедности. То је много важније, веће и принципијелније од актуелних преговора, јер је при било ком развоју дијалога могуће само решење које задовољава интересе Београда и које може да подржи СБ УН“, истакао је амбасадор Русије.

KOMENTARI6 коментара

 1. Pingback: RUSKA VOJSKA OTVARA PREDSTAVNIŠTVO U SRBIJI – Prava istina o svemu

 2. Gagi says:

  "Rusija je spremna da razmotri nove aspekte učešća u rešavanju kosovskog pitanja ukoliko Srbija to bude želela, izjavio je Bocan-Harčenko." Srbija TO NE ZELI, ona hoce u Evropu kod svojih dzelata. Naravno, ne svi. Ratni vojni invalidi i sirotinja koja se borila za ovu drzavu, nema nikakve potrebe za selfijima u Becu i Parizu. Tamo po garderobu i provod jurcaju oni koji su se "snalazili" i zaradjivali dok je narod ginuo za svoju slobodu. Doduse, mnogi su taj prvobitni europski staz stekli dok je bilo bombardovanje ove zemlje, tada im se ta europa mnogo svidela jer im je dala sigurnost i utociste za razliku od primitivnog i blatnjavog Balkana.

 3. šiško says:

  Dobrodošlja Rusijo! Jedva čekamo da vas vidimo.

  • joka says:

   nikad sinovi ni unucad u beogradu na celu sa sps, nece dati rusiji da se vrne u beograd tito otisa od rusije i usa u savez sa amerikom i ovice isto tako

 4. Miki says:

  Tačno tako, uglavnom te što su nabrojani uz čast izuzecima su budućeg sastava pete kolone,ia koja danas a i sutra če delovati unutar države izdajom i razdorom Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u