РУСКА ВОЈСКА САОПШТИЛА: Британски официри активно руководе операцијама Оружаних снага Украјине

RUSKA VOJSKA SAOPŠTILA: Britanski oficiri aktivno rukovode operacijama Oružanih snaga Ukrajine

13 maja 2022

Britanski rezervni oficiri na tajnim zadacima i dalje redovno učestvuju u upravljanju ukrajinskom vojskom na prvim linijama fronta, kao i u koordinaciji aktivnosti različitih snaga uz pomoć obaveštajnih podataka NATO-a, rekli su za Sputnjik pripadnici ruskih snaga bezbednosti pozivajući se na svoje izvore u Oružanim snagama Ukrajine.„Britanski oficiri od početka naše specijalne vojne operacije neprekidno rade na prvoj liniji fronta, posećuju komandne punktove Ukrajinaca na najopasnijim pravcima, unose korekcije u akcije komande Oružanih snaga Ukrajine. Tako na primer, od kraja aprila do 6. maja su se ti oficiri u Zaporožju stalno kretali od jedne komande do druge, nedaleko od prve linije fronta, od Zagradovke koja je pod komandom 60. odeljenja pešadijskog bataljona komandne rezerve Oružanih snaga Ukrajine pa do Aleksandrovke“, rekao je sagovornik.

Prema njegovim rečima, osim direktnog komandovanja ukrajinskom vojskom i koordinacije akcija vojske Oružanih snaga Ukrajine, Britanci „koriste sva obaveštajna sredstva NATO-a i operativno reaguju“. Izvor je naglasio da im je to pomoglo da uz upotrebu taktičkih grupa bataljona organizuju odbranu na glavnim pravcima.

Prema rečima izvora ruskih snaga, jedan od formalnih rezultata aktivnosti radne grupe engleskih oficira je mapiranje operativne situacije na ukrajinskom frontu s ciljem objavljivanja u javnosti pod okriljem Američkog instituta za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu.

Britanci komandovali odbranom Kijeva na dan početka ruske operacije

Britanski rezervni oficiri su se 24. februara uputili u Kijev kako bi komandovali odbranom ukrajinske prestonice u trenutku kada se gradu približila ruska vojska, izjavili su ruski obaveštajci pozivajući se na svoje izvore u Oružanim snagama Ukrajine.

„Izvor iz Oružanih snaga Ukrajine je rekao da su se Britanci, nakon ofanzive ruske vojske 24. februara na Kijev, a koji su pomagali obaveštajnom štabu ATO (antiteroristička operacija) u Kramatorsku, premestili u Kijev kako bi rukovodili odbranom grada iz štaba koji se nalazio na teritoriji škole broj 72“, rekao je on.

Početkom februara pomagali su vojsci Ukrajine u Donbasu na prikupljanju obaveštajnih podataka.

Vojnici Donjecke i Luganske Narodne Republike su od početka februara 2022. godine više puta izjavljivali da u Donbas, u zonu ratnik sukoba, dolaze instruktori i strani plaćenici, među kojima su i Britanci. O tome su pisali i britanski mediji.Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Pohvatati bagru pirgavu i žive ih odrati.

 2. milorad5 says:

  Englezima ne gine poravnavanje bilo kako da se odigra dalje situacija.Jednostavno rusima je jasno da su im medju najvećim smrtnim neprijateljima upravo oni.Nema podlosti i zločina koji nisu pokušali ili počinili iz londona,organizovano i planirano kao državni teror protiv rusije.To sigurno neće dobro da se završi pogotovo za englesko ostrvo.Rusi već sada imaju ozbiljne diverzanske sabotaže unutar svoje zemlje upravo dirigovane iz londona.Pokušavaju da izvrše terorističke udare protiv stanovništva i inrastrukture sa što većim razaranjima i žrtvama.TO nije prošlo nezapaženo i već se sada zna koja službe sve stoje iza tog državnog terorizma uprenog protiv rusije i ruskog naroda GENERALNO,a ozbilje indicije o pripremama biološkog rata protiv ruske nacije uopšte nisu za podcenjivanje.Ne može se ovo nikako dobro završiti posle svega što su učinili ili pokušali bezuspešno da počine protiv rusa iz londona.Rusi samo lupaju recke i ptanje je vremna KADA će im isporučiti odgovor na sve to,vrlo verovatno veoma opasan i razoran odgovor.Ne mora to da bude nuk.oružje uopšte,ima tu i drugih načina i stvari u arsenalu.Mislim da je prag totalnog rata izmedju zapada i rusije već predjen i sad je samo pitanje ŠTA I KO ĆE BITI UNIŠTEN na ovaj ili onaj način i koji će dalje potezi da uslede kao odmzda,reakcija,kontra reakcija itd.Najopasnija stvar u svemu tome je što su rusi sada sigurni da im prirepmaju genocid i potpuno uništenje,a to je opasan zaključak čak i kada bi to samo bila SUMNJA ili paranoja u moskvi-Ne dovodi se država u terorističku paranoju i opasnost od terorzma bez posledica,pogotovo je opasno to raditi sa do zuba naoružanom nuklearnom supersilom,čak i da rusi pretrano reaguju na nešto čega nema,posledice će biti STRAŠNE.Za sada koliko vidimo oni su dosta pribrani i još se suzdržavaju ali mislim da je to samo zato što procenjuju kako i gde da nanesu što efikasniji i razorniji udar po interesima i imovini neprijatelja.Neće tu biti ni milosti ni pardona ni kajanja,što se rusa tiče oni su već u očajničkoj boirbi za OPSTANAK,TO im je manje više jasno i očigledno posle ovih 2 mes.totalnog podivljalog ludila i vidljive MRŽNJE i BESA koja dolazi i zapadnog saveza,teakve situacije se ne završavaju dogovorima i pregovorima,zapd je odavno prešao rubikon,ovo je samo zatišje pred SUDAR,ona naizgled beskrajna sekunda tišine pre nego što sve PUKNE.Ne zavaravajte se mira neće biti biće samo još strašnije,mnogo strašnije od ovoga što se sada dešava i to će biti jako brzo,bojim se i mnogo brže nego što sam se nadao,a nadao sam se da ću još makar ovo leto uživati u suncu i mirnom životu,bez užasa i strahova koji nas čekaju ali dalje od toga nema nade.

 3. pravda says:

  Nažalost NATO KATOLIČKI FAŠISTIČKI klan se udružuju,i još UKRO FAŠISTE koriste da ratuju protiv ledine slobodne zemlje na svetu Rusije.Dok mi Hrišćani pravoslavne veroispovesti i dalje smo razjedinjeni ili podržava i NATO FAŠISTE.Umesto da svi kao i katolici stajemo na stranu i odbranu Rusije mi se solidarišemo sa FAŠISTIMA.Gde je pravoslavna Grčka,Makedonija,Bugarska,Rumunija ,Srbija,Crna gora.....Svi čekamo da Rusija sama za svoju nas iznese KRST na svojim ranama pa će mi se onda nekako pravdati ETO MORALI SMO SANKCIJE DA VAM UVEDEMO,MORALISMO DA SE ODREKNE I,MORALISMO ZBOG OVOG I ONOG.Pa zar vi TRUSTOVI ZAPADA mislite da je Rusija glupa.Nikad nije bila a nit je sada.Boga molim da Rusija uspe,pa da vidim kud beže NATO PACOVI. ŽIVELA RUSIJA ŽIVEO VLADIMIR VLADIMIROVIĆ PUTIN.

 4. persida says:

  Rusi opet spori i zato ce izgubiti. Znamo sve ovo, i sta sad? Samo Sarmat, samo Sarmat na London, nista drugo.

 5. Dražen Jovan Petrović says:

  Koliko Rusi unište vojne infrastrukture nacističkom režimu u Kijevu, toliko mu Ameri i Englezi opet dovezu. Zato mislim da je došlo vrijeme da Rusi krenu s novom taktikom. Umjesto korištenja visokopreciznih projektila, na naciste treba krenuti oružjem za masovno uništenje žive sile. Jednostavno, treba nacistima lomiti kosti i nanositi im goleme gubitke u ljudstvu. Rusi ako tako odluče, to svakako mogu.

 6. Milutin says:

  More Rusi da povuku ručicu kazančeta i da speru sva ta britanska govna.

 7. Milutin says:

  More Rusi da povuku ručicu kazančeta i da speru sva ta britanska govna.

 8. persida says:

  Dok London ne bude u plamenu, engleska govna ce umisljati da su parfem zivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *