РУСКА ВОЈСКА САОПШТИЛА: Турци су се помешали са терористима

RUSKA VOJSKA SAOPŠTILA: Turci su se pomešali sa teroristima

4 marta 2020

Rezultat sporazuma iz Sočija nakon godinu i po dana njegove primene je da su se pozicije terorista i turske osmatračnice u Idlibu stopile, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Po njegovim rečima, situacija u Idlibskoj zoni bezbednosti, gde je sirijska vojska nakon napada na njene pozicije istisnula teroriste grupe „Hajat Tahrir Aš Šam“ na bezbednu udaljenost od Alepa, „još jedan je trenutak istine“.On je naglasio da, ne samo zapadne države, već i UN pozdravile su potpisivanje 2018. godine sporazuma u Sočiju o provinciji Idlib. Ključni sporazum je, prema rečima generala, obaveza Turske da odvoji teroriste od opozicije i potisne ih od spoljnih granica zone bezbednosti na dubinu od 15-20 kilometar i povuče tešku artiljeriju.

„Rezultat svega toga je da su za poslednjih 18 meseci važenja sporazuma zvanično priznate terorističke grupe „Hajat Tahrir Aš-Šam“, „Islamska partija Turkestana“ i „Horas ad-Din“ potisnule sve militante „umerene opozicije“ na sever, ka turskim granicama“, izjavio je Konašenkov.

Po njegovim rečima, „napadi i intenzivna artiljerijska granatiranja susednih gradova i sela i ruske baze „Hmejmim“ postali su svakodnevni.

Zapad ignoriše prebacivanje turske vojske u Idlib

Konašenkov je ukazao da je Turska kršeći međunarodno pravo prebacila u Idlib svoje jedinice, a da to na Zapadu niko nije primetio.

Prema rečima general-majora, dok važi sporazum iz Sočija između Turske i Rusije o formiranju zone deeskalacije Idlib svi zahtevi Moskve upućeni UN i zapadnim državama ostali su bez odgovora. Od početka februara Damask je meta optužbi Zapada za „navodne ratne zločine“, humanitarnu katastrofu i milionski talas izbeglica u Idlibu, podsetio je Konašenkov.

On je dodao da javne pretnje da će biti uništene sve jedinice vladinih snaga Sirije i da će autoput M5 biti vraćen pod kontrolom terorista u SAD i Evropi nazivaju „zakonitim pravom Ankare na odbranu“.

„U pozadini totalnog cinizma i lažne zabrinutosti zapada za humanitarnu situaciju u zoni deeskalacije Idlib samo ruski Centar za mirenje zaraćenih strana i zakonita sirijska vlada svakodnevno isporučuju u oslobođene regione svu potrebnu pomoć lokalnom stanovništvu“, izjavio je Konašenkov.

Sirijci nisu ni slutili da imaju „mnogobrojne pseudozaštitnike u Evropi i SAD koji im poslednjih godina šalju veliku humanitarnu pomoć“, dodao je on.

Poslednjih dana često se mogu čuti kritike iz Turske, evropskih država i SAD na račun rukovodstva Sirije i Rusije o navodnom milionskom talasu izbeglica i „humanitarnoj krizi“ zbog situacije u Idlibu.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Riba smrdi od glave, ali koliko i kakvi sve opasnih riba-država danas ima. Sada treba hitno pritegnuti glavu ribe Turske. Veoma štetno po državu Tursku Erdogan je dozvolio ili pristao da u praksi politiku cele njegove zemlje vode najokoreliji teroristi iz Idliba. Vojska države Turske je postala tek posluga teroristima iz Idliba! Očigledno da su teroristi iz Idliba svetski igrači važniji od cele države Turske. Kad je već tako onda neka Erdogan sa svojim vodećim timom i svojom porodicom neka svi sede, žive i rade u vrućem i pogibeljnom Idlibu. Što su oni takvi uopšte smešteni u Ankari? Da crpe i zloupotrebljavaju državu Tursku i mnogobrojno stanovništvo Turske. Odnosno Erdoganu treba hitno i ozbiljno reći ili si šef terorista na što sad više ličiš ili ćeš se hitno vratiti na mesto šefa ozbiljne države.

 2. Milan says:

  Erdogan bi združeno sa teroristima da postane gospodar Sirije i to ubrzo, a u sledećem koraku nastoji da postane gospodar Evrope što mu zasad i uspeva, i to koristeći migrante medju kojima su i teroristi. Da li imamo Evropu sa mozgom ili Evropu bez mozga? KO usmerava i podržava Erdogana u tim namerama. KO od početka želi propast Sirije a sada želi i propast EU. To je na prvom mestu Amerika, cela elita i plitka i duboka. Čim je V.Britanija odlučila da istraje na svom egzitu jasno je da se Evropskoj uniji spremaju teški i lošiji dani.

 3. M says:

  Rusi su u Siriji zaigrali poker i zamislili da ga mogu dobiti blefirajući!Al to tako neće ići,ako hoće pobijediti,morati će ratovati,i to žestoko!Ali i USA-Izrael-Zapad je pogrešno zamislio da može pobijediti blefirajući,tj.velikim konvencionalnim ratom!Ali,ni to neće ići!Veliki Rat na Blistoku će u drugoj fazi(nakon konvencionalne)prerasti u A-Rat!Koji će USA-Turska-Zapad popušiti!Pa se spremati za revanš!Ali,to je jedna druga priča!

  • Miki says:

   Rusija već ratuje u Siriji i taj rat polako privodi kraju. Amerima su ovo poslednji pokušaj da preko Turske produži agoniju naroda Sirije , ali bezuspešno. Rusija je pokazala Erdoganu ( i amerima ) šta će ga snaći ako ne izadje iz Sirije , akcijom kada im je uništila na 10_ine tenkova i drugih sistema , ubivsi im 40_ak vojnika , samo u toj akciji . Putin sada daje priliku Turčinu da se časno izvuce , verovatno dajući mu neko sitan kolač u Idlibu , kao što mu dao zajedničke patrole u selu gde su kurdi .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *