РУСКА ВОЈСКА СЕ ОБРАТИЛА ПЕНТАГОНУ: Правите опасне кораке на границама Русије, следи…

RUSKA VOJSKA SE OBRATILA PENTAGONU: Pravite opasne korake na granicama Rusije, sledi…

5 decembra 2018

Generalštab ruskih oružanih snaga smatra planove SAD da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa opasnim korakom koji bi mogao negativno da utiče na bezbednost čitavog sveta i obećava da će na to odgovoriti.

„Smatramo ovo veoma opasnim korakom koji može negativno da utiče na evropsku bezbednost, ali i na stratešku stabilnost u celini… Situacija u oblasti kontrole naoružanja značajno se zakomplikovala“, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov stranim vojnim atešeima.Raskidajući još jedan sporazum (2001. godine SAD su se povukle iz sporazuma o protivraketnoj odbrani), Sjedinjene Američke Države „pokušavaju da prebace krivicu na Rusiju, koja navodno krši svoje obaveze“, istakao je general.

„Realna slika je sledeća. Od 2000. godine pozivamo Amerikance da prekinu praksu upotrebljavanja raketa-nišana koje imitiraju balističke rakete srednjeg i kratkog dometa prilikom testiranja sistema protivraketne odbrane, što je zabranjeno Sporazumom“, podsetio je Gerasimov.

Osim toga, prema njegovim rečima, u Rumuniji i Poljskoj su raspoređeni univerzalni lanseri MK-41 koji mogu da lansiraju krstareće rakete srednjeg dometa, „što direktno krši obaveze prema Sporazum o likvidaciji raketa“. Postoje i drugi problemi o kojima je Rusija „više puta govorila svojim američkim kolegama“, naglasio je Gerasimov.

„S obzirom da se u sali nalaze zvanični predstavnici stranih vojnih ministarstava, želeo bih da preko vas prenesem vašim liderima da ukoliko Sporazum o likvidaciji raketa bude raskinut, to neće ostati bez odgovora sa naše strane“, precizirao je Gerasimov.

„Vi kao vojni stručnjaci treba da shvatite da neće teritorija Sjedinjenih Američkih Država, već zemlje u kojima su raspoređeni američki raketni sistemi biti objekti kontranapada Rusije“, rekao je on.

Aktivnost SAD usmerena je na očuvanje svoje dominantne uloge u svetu i isključivanje drugih zemalja iz konkurencije, ova aktivnost predstavlja jedan od glavnih destruktivnih faktora koji otežavaju međunarodnu situaciju, izjavio je Gerasimov.

On je napomenuo da upravo u ove svrhe Vašington i njegovi saveznici preduzimaju sveobuhvatne, usaglašene mere za obuzdavanje Rusije i diskreditovanje njene uloge u međunarodnim pitanjima.

Gerasimov je dodao da je završeno stvaranje čvrstog radarskog polja blizu granica Rusije, što garantuje otkrivanje balističkih raketa iz svih pravaca.

Sjedinjene Američke Države izbegavaju određene odredbe Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju (START 3), što omogućava Vašingtonu da ukoliko bude potrebno u najkraćem roku poveća broj nuklearnih bojevih glava za više od 1.200 jedinica, izjavio je načelnik Generalštaba.

„Nažalost, naši američki partneri su tokom dve godine vršili ponovno opremanje dela svog strateškog ofanzivnog oružja (četiri lansera na 14 podmornica tipa „Ohajo“ i 41 TB V-52N) i jednostrano ih isključili iz evidencije prema Sporazumu. To im daje mogućnost da u najkraćem mogućem roku povećaju potencijale svojih strateških ofanzivnih snaga i povećaju broj bojevih glava za više od 1.200 jedinica“, rekao je on.

Istovremeno je Gerasimov naglasio da je Rusija u potpunosti ispunila svoje obaveze iz ovog sporazuma. General je izrazio nadu da će američka strana konstruktivno pristupiti rešavanju problema i nastaviti dijalog o produžetku Sporazuma START 3.

Rusija u uslovima rastućeg prisustva NATO-a na svojim granicama i izgradnje elemenata protivraketne odbrane preduzima sve recipročne mere za vojnu bezbednost, naveo je ruski general.

„Kao odgovor na navodno sve veću pretnju od Rusije povećava se vojno prisustvo NATO-a na našim granicama. U istočnoevropskim zemljama se povećava broj prioritetnih snaga angažovanja, grade se elementi protivraketne odbrane, pripremaju napredni aerodromi, unapređuje se logistika prekograničnog vojnog transporta i stvara se sistem blagovremenog skladištenja oružja i imovine. U ovim uslovima mi preduzimamo sve neophodne kontra-mere kako bismo osigurali vojnu bezbednost države“, zaključio je Gerasimov.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Micko says:

  Bla, bla, bla.. Koga to vise zanima, javite se kad budete spremni za kokavelu.

 2. opet ja says:

  Ha ha spremni su oni za KOKAVELU nego se još uvek nadaju da će zapadne barabe i pljačkaši da stanu i urazume se. Kako je krenulo prvo će da nestane Ukrajina kao država jer glupi Porošenko dovlači trupe na front po nalogu NATO. Rusija će da prepolovi Ukrajinu Dnjeprom za dan dva, a onda da vidimo kako će NATO da reaguje. Moja procena je da kada budu videli koliko su ruska oružja i taktike dominantni da će brzo da traže pregovore.

 3. raikkonen says:

  ovaj gerasimov pre mi lici na shofera betonjerke nego na generala....daj bre ima tamo generala jastrebova poput legendarnog lebedeva,..ovo shto je danas u vrhu vojske je sve mlakonja do mlakonje..nula!

 4. M says:

  USA igra rulet,ako to sve postavi i udari prva,pobijedit će lako i guzovanski!Ali,Rusi taj rulet mogu zaigrati ruski,pa udariti prvi,pa preživjeti lako i ući u dugi rat iscrpljenja,pogotovo u obostrano korisnom savezu s Kinezima!USA je spremna i sposobna i za to,ali dobar dio Ist.Europe,Blistok itd.-nije za to spreman,a i Zap.Europa se neće nauživati!Pri čemu Europa nije svjesna da je ta druga opcija također vrlo vjerovatna,tj.da ugroženi Rusi preventivno udare prvi!

 5. marko says:

  po mom misljenju najveci problem je baza amerike koju grade u ukrajini sam o 100 km od krima to bih rusija trebala unistiti bez obzira na reakcije jer ak ose instalira mislim da je rusija time ugrozena tj prvo krim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *