РУСКА ВОЈСКА У БИЦИ СВИХ БИТАКА: Почела је подела Сирије (ВИДЕО)

RUSKA VOJSKA U BICI SVIH BITAKA: Počela je podela Sirije (VIDEO)

5 juna 2017

U toku je prava podela Sirije. Pošto je samo pitanje meseca kada će biti u potpunosti uništena teroristička organizacija Islamska država. Svi pokušavaju da otkinu što veći komad teritorije koju oni već tri godine kontrolišu. Međutim, ni teroristi se ne predaju bez borbe.

Prošlo je skoro mesec dana otkako je potpisan sporazum o stvaranju četiri zone deeskalacije. One treba da postanu zone bezbednosti za civile i pomognu da se mirovni proces između zvaničnog Damaska i opozicije pomeri sa mrtve tačke. Međutim, poslednjih deset dana je u toku borba za kontrolisanje najvažnijih strateških saobraćajnica i područja bogatih resursima — naftom i vodom. Sirija možda nije bogata naftom kao Libija i susedni Irak, ali ni njene zalihe nisu zanemarljive. Na jugu Sirije, koji većinom čine pustinje, nalazi se oko 85 odsto gasnih i naftnih polja. Osim energenata, od vitalnog značaja je i transportni čvor Palmira, kroz koju prolaze putevi za Raku, Hamu i Dejr el Zor i dalje prema granici sa Irakom.

„Islamska država želi da sačuva kontrolu nad područjima od životnog značaja za Siriju. Naftom koja se nalazi u Deir Ez Zoru i Palmiri i teritorijom pod poljoprivrednim kulturama, militanti Islamske države pokušavaju da nadomeste ekonomske gubitke. U suštini, ID je pri kraju. Teroristi se iz sve snage trude da se učvrste na jugoistoku zemlje kako bi pronašli neku ekonomsku platformu za nastavak svoje delatnosti“, rekao je za Sputnjik jedan od najboljih ruskih vojnih reportera koji se trenutno nalazi u Siriji Jevgenije Podubni.

Kurdi — neverne Tome

Kurdske tzv „Sirijske demokratske snage“, koje uz pomoć zapadne koalicije izvode ofanzivu na Raku, dozvolile su pripadnicima ID-a da izađu iz terorističke „prestonice“ u južnom pravcu – prema Palmiri. Malo je verovatno da za dogovor nisu znali i Amerikanci.

„Za mene je svaki dogovor sa teroristima zločin. Upućivanjem militanata ID-a u pravcu sirijske vojske oni žele da reše neke svoje probleme“, smatra ruski novinar.

Izgleda kao da američka koalicija nema nameru da uništi terorističku organizaciju, već samo da je uputi u pravcu provincije Homs, Deir Ez Zora i Palmire, koji se nalaze pod kontrolom snaga Bašara el Asada.

„Palmira je veliki geološki čvor. Tamo se nalaze bogata naftna polja i zalihe fosfata“, podseća Podubni.

Međutim, u drevni grad teroriste nisu pustili ruski vojnici. Za nedelju dana militanti su pokušali dva puta da se probiju iz Rake u Palmiru. Prvu kolonu avijacija je uništila 25. maja. Teroristi su opet pokušali 30. maja, ali bezuspešno. Nekoliko preciznih naleta ruske avijacije i četiri rakete „kalibar“ sa brodova u Sredozemnom moru na kolone terorista naoružanih do zuba pokazali su da Rusija sve drži pod kontrolom. Koridor je i dalje otvoren, ali ruske specijalne snage pažljivo prate ko njime prolazi. Ministarstvo odbrane Rusije obećava: svaka akcija u pravcu Palmire biće oštro kažnjena.

„Grupa ruske vojske u Siriji ne dozvoljava da se formira udarna grupa terorista ID-a u pravcu gde operiše sirijska vojska. Kada ruska vojska uz pomoć izviđačkih sredstava otkrije da se iz rejona Rake u pravcu Palmire kreću snage ID-a, ona preduzima mere kako bi se teroristi suzbili“, rekao je Podubni.

Južni front

Trpeći poraze, ID se povlači u pustinju, dok sirijska vojska, uz pomoć ruske avijacije, vodi ofanzivu i od strane Palmire prema Deir Ez Zoru, koji je okružen teroristima od 2014. godine, duž reke Eufrat i nastavlja čišćenje istočnog dela provincije Homs. Eufrat je vrlo važan jer se na njemu nalaze najveće sirijske elektrane Tišrin i Tabka 2.

Istovremeno, nastavljaju se borbe u provinciji Suvejda, gde je koalicija na čelu sa SAD bombardovala vladine snage i šiitske formacije.

Ipak, to nije zaustavilo ofanzivu na omanji grad Al Tanf na granici Iraka i Sirije, gde se nalazi vojna baza, u kojoj instruktori Pentagona obučavaju militante tzv. „Slobodne sirijske armije“. Kroz Al Tanf prolazi i put koji povezuje Damask i Bagdad, od strateške važnosti za Asada.

Teroristi i američka koalicija su zabrinuti što sirijska vojska može u najkraćem roku izaći na iračko-sirijsku granicu, što bi značilo stvaranje koridora za prebacivanje oružja i ljudstva iz Iraka, odnosno Irana, u Siriju. Kako bi zaustavila približavanje sirijske vojske ka Al Tanfu, američka vojska često koristi i avijaciju. Neki mediji pišu da se tamo nalaze i britanski, pa čak i norveški specijalci, ali i specijalci dve arapske zemlje.

„Američki instruktori se nalaze na severu Sirije, savetuju i pomažu ‘Sirijskim demokratskim snagama’ (Kurdima). Međutim, prisutne su jedinice SAD i na jugu Sirije. Njihov operativni centar je u Jordanu. Oni pomažu tzv. ’Slobodnu sirijsku armiju‘, čije militante su obučavali na teritoriji Jordana. U Siriji se, u suprotnosti svim međunarodnim pravilima, nalazi nekoliko hiljada zapadnih vojnika“, naglašava ruski ratni reporter iz Sirije.

U ovom trenutku glavni zadatak svih snaga: i američke koalicije i Kurda i ID-a i mnogobrojnih „opozicionih“ grupa, jeste da se zaustavi sirijska vojska da ne dođe u posed gasnih i naftnih polja, kao i Eufrata, uz pomoć kojih može da reši probleme od vitalnog značaja za državu i da popuni budžet. Vraćanje pod kontrolu područja koji su donosila najveći prihod državi ojačalo bi i pregovaračke pozicije Bašara el Asada i stvorilo perspektivu za obnovu infrastrukture koja je porušena u dugogodišnjem ratu.

Sve češće se postavlja pitanje: Šta će se desiti kada uskoro budu u potpunosti uništeni ili isterani teroristi ID-a iz Sirije i teritoriju, koju trenutno kontrolišu teroristi, podele Asad, Kurdi i „opozicija“ koju samo Amerikanci mogu da raspoznaju u moru najrazličitijih organizacija u Siriji? Tada će se oči u oči naći vladine snage koje podržavaju Rusija i Iran sa Kurdima i nekim „opozicionim“ snagama koje podržavaju SAD. Ovim bi se dve velike supersile otvoreno našle na suprotnim stranama…

(rs.sputniknews.com, Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. Lajla says:

  Ovo je ruska borba za bliskoistocnu naftu,osveta za Ukrajinski naftovod za Evropu.Zapad je navalio na Ruske resurse,sada ce izgubiti sve.Samo im jos niko to nije lepo objasnio.A i KIna ce dobiti dio kolaca za podrsku. Zato sto zapad gubi ,strasi svet sa atomskim bombama,ali uzalud znaju da ce to biti i njihov kraj.I zato tolika rusofobija na zapadu u svim medijima.Tramp nije ni malo naivan zna koji mu je zadatak,pa on je Presednik SADe koji gubi rat,nikada se sa Putinom nece sastati,SADe i Rusija su u ratu,gde niko nikom nije objavio rat.To je III svetski proxi rat.

 2. Srbo says:

  Ruska vojska gubi iz dana u dan.Obama ih je lijepo upozorio ali neposlusase. Samo je pitanje vremena kad će se povuci pognute glave!!

  • Sasulja says:

   Srbo,tebi ocito nije dobro,pod hitno kod psihijatra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *