РУСКА ВОЈСКА у Србији!

RUSKA VOJSKA u Srbiji!

2 novembra 2016

russian-army-3r3

Tri vojno-transportna ruska aviona „Iljušin“ sa 212 pripadnika ruske vojske doletela su na batajnički aerodrom zbog učešća u vojnim vežbama „Slovensko bratstvo 2016“.

Zajedno sa ruskom vojskom došlo je i 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije, a na vežbama će učestvovati i 450 pripadnika srpske vojske. Pored ljudstva, Rusija je u Srbiju dopremila i tri oklopna vozila „Be-Em-De 2“, mala bespilotna izviđačka letelica „Tahion“, kao i četiri kvada.

Najviši predstavnici ruske i beloruske komande na batajničkom aerodromu dočekani su hlebom i solju.

Komandant specijalne brigade Vojske Srbije Zoran Veličković rekao je da je ovo tradicionalna vežba koju Srbija izvodi u sklopu međunarodne vojne saradnje, po treći put sa Rusijom i po drugi put sa Belorusijom. „Cilj ove vežbe je da se podigne borbena i operativna sposobnost, pre svega u protivterorističkim dejstvima“, kaže Veličković.

Zamenik načelnika štaba vazdušno-desantnih snaga ruske Vojske Oleg Poljgujev obratio se srpskom generalu rekavši da je ruska vojska uspešno izvela pregrupisavanje vojnika u Republiku Srbiju, gde će u narednim danima pokazati kako se uspešno bori protiv potencijalnih neprijatelja.

„Dokazaćemo da su vazdušno-desantne snage Rusije sposobne da u bilo kojoj tački sveta i u bilo kom trenutku ispune zadatke sa ocenom ne nižom od vrlo dobre i odlične“, rekao je Poljgujev.

Obratio se i prvi zamenik načelnika štaba komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije Oleg Večerski koji se zahvali Srbiji, što je omogućila beloruskoj vojsci da učestvuje u ovom manevru. On je takođe rekao da su jedinice beloruskih vazdušno-desanatnih snaga takođe sposobne da izvedu sve zadatke sa najvišom ocenom.

Kako je ranije najavljeno, vežbe će biti održane od 3. do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije, sa ciljem da se unaprede operativne sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Tokom vežbi biće prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, zauzimanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, kao i artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Vežbe će se izvoditi paralelno na automatizovanom strelištu „Orešac“, na poligonu „Pasuljanske livade“, kao i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“. U Srbiju je doputovao i Ansambl vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, koji će sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održati zajedničke koncerte u Nišu, za pripadnike Vojske Srbije i građanstvo 6. novembra sa početkom u 19 časova, i za učesnike vežbi u Pančevu 13. novembra. Inače, prve vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održane su prošle godine u blizini Novorosijska.

KOMENTARI7 komentara

 1. VELIKI HRVOSER says:

  dobro došli i zauvek ostali, pa da krenemo u odmazdu na zapad kao toliko puta do sada da srušimo berlin,ali sada da ne stajemo do atlantika.

  • VELIKI HRVOSER says:

   ,,,ali prvo zabreg treba depopulisati.

 2. miki says:

  POGLEDAJTE: Ovako je izgledao dolazak RUSKIH i BELORUSKIH vojnika u SRBIJU https://www.facebook.com/217288163671/videos/10154562232123672/

 3. G.D says:

  genocidaski barbari i zveri sa istoka su stigli kod svoje brace,nize zivotinjske rase podljudi.

 4. 369 ppp says:

  Lijepo upozorite ruske padobrance da paze kako se spuštaju i da su blizu HRVATSKE granice , jer ako koji fula ili ga iznenadna OLUJA odnese iznad HRVATSKE ima da padne ko kamen....................kad ga napunimo olovom još u zraku.......

 5. N.S. says:

  Oprosti mu Boze ,jer ne zna šta govori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *