РУСКЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ ОТКРИВАЈУ: Спрема се атентат на Путина

RUSKE BEZBEDNOSNE SLUŽBE OTKRIVAJU: Sprema se atentat na Putina

7 maja 2017

Ruske bezbednosne agencije očekuju da će džihadisti izvesti teroristički napad u Moskvi u narednih nekoliko dana, jer mogu da iskoriste gužve zbog proslave Dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu (Drugi svetski rat).

Kako će vojnoj paradi na Crvenom trgu prisustvovati najviši državni čelnici, među kojima će biti i sam ruski predsednik Vladimir Putin, mnogi bezbednjaci misle da će upravo on biti glavna meta islamskih terorista.

Upravo zbog toga što će šef Kremlja gledati vojnu paradu, a i sa običnim ljudima učestvovati u šetnji Besmrtnog puka, što je šetnja potomaka boraca iz Drugog svetskog rata, vojska i policija je pojačati kontrole u gradu, ali i ispod njega.

„Bezbednosne mere u Moskvi biće pojačane od 7. do 9. maja, tokom proslavljanja 72. godišnjice pobede iz 1945. Tražimo od Moskovljana i onih koji posećuju grad da izbegnu nošenje velikih torbi kad putuju metroom i da budu spremni na kontrolisanje“, rekao je zamenik gradonačelnika Moskve Maksim Liksutov.

Već tokom prvomajskih praznika, dodao je, broj kontrolisanih putnika u podzemnoj železnici porastao je za 60 odsto – pretreseno je 500.000 ljudi.

„Svakog dana oko 1.000 inspektora kontroliše putnike. Svaki od njih kontroliše skoro 200 ljudi i proveri više od 100 komada prtljaga koristeći specijalnu opremu“, rekao je Liksutov.

Mere bezbednosti su podignute i zbog nedavnog terorističkog napada u metrou u Sankt Peterburgu, i to upravo tokom Putinove posete rodnom gradu.

„Dan pobede istovremeno je i javna i porodična proslava, simbol veze Rusije i njenog naroda. To jedinstvo i posvećenost majci zemlji su naša snaga i naš ponos. Iskreno smo zahvalni svima koji su se borili u ratu“, poručio je Putin pred slavlje.

Obećanje ruskom ombudsmanu Tatjani Moskalkovoj

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče ruskom ombudsmanu Tatjani Moskalkovoj da će s predstavnicima ministarstva unutrašnjih poslova razgovarati o prijavljenim slučajevima zlostavljanja homoseksualaca u Čečeniji. Prvi put su o navodnom zlostavljanju homoseksualaca pisale nezavisne ruske novine Novaja gazeta, koje su navele da je oko 100 homoseksualaca pohapšeno i mučeno, a da su najmanje trojica ubijena.

(Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. punca says:

    Rusija je velika sila - Da li je Vladimir Putin najpopularniji ruski lider svih vremena? DA.

  2. kuka says:

    Ne kažem da rizik ne postoji, daleko od toga. Ali čim su službe saznale da postoji opasnost, mogućnost da zaista dodje do atentata se smanjuje. Pravi rizik je atentat za koji službe nisu unapred znale. U svakom slučaju, opreza nikad previše. Rusija i njen predsednik imaju mnogo najgorih zamislivih neprijatelja, zlih, podlih, beskrupuloznih i napola ludih, ali oni sve uspešnije odbijaju njihove napade. I bivši američki predsednik, Tutankamon, je, kažu, pokušao da ubije Putina, pa se silno zaprepastio i razočarao kad je video da je ovaj ostao u životu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *