РУСКЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ СПРЕМНЕ: Разрађен сценарио у случају напада на Русију

RUSKE BEZBEDNOSNE SLUŽBE SPREMNE: Razrađen scenario u slučaju napada na Rusiju

26 februara 2018

Neprijateljske racije i uobičajeni napadi su najverovatniji ratni scenariji protiv Rusije. Upotreba nuklearnog oružja je malo verovatan ishod, kako navodi rusko Ministarstvo hitnih slučajeva u izveštaju.

Dokument od 164 strane koji je objavilo Ministarstvo hitnih slučajeva (EMERCOM) detaljno opisuje kako bi ruske vlasti odgovorile na katastrofe prouzrokovane neprijateljskim napadom. Jedan uočljiv pasus je skriven duboko u sredini dugog dokumenta.

U naoružanom konfliktu “korišćenje oružja masovnog uništenja, uključujući i nuklearno oružje, malo je verovatno”, kako se navodi u izveštaju EMERCOM-a. Najverovatniji scenario uključuje “korišćenje modernog konvencionalnog oružja kao i operacije od strane specijalaca”.

Dok se planiraju operacije u slučaju katastrofe, vlasti bi trebale da razmotre da “potencijalni neprijatelj ne bi sproveo usmerene napade ciljane na uništenje ruske populacije”, navodi se u izveštaju.

Izgradnja podzemnih skloništa i održavanje postojećih objekata, uključujući i metro stanice, dok vlada mir, je ključno za obezbeđivanje sigurnosti u slučaju neprijateljske invazije.

Izveštaj je bio glavna vest u lokalnim novinama u subotu, što je podstaklo ministarstvo da umanji njegovu važnost. Odgovarajući na medijske izveštaje, ministarstvo je reklo da nema ovlašćenje da govori o “verovatnoći nuklearnog napada protiv Ruske Federacije”, i predviđa ratne scenarije.

Kasnije u subotu, potparol EMERCON-a je rekao za “Interfaks” da je dokument zasnovan na trenutnoj doktrini nacionalne bezbednosti Rusije. “Sastavljen je za stručnjake civilne odbrane i može se koristiti kao priručnik za razvijanje relevantnih planova za zaštitu populacije”.

Izveštaj EMERCOM-a je sastavljen 2017. godine, iste godine kada je predsednik Vladimir Putin naredio ruskoj odbrambenoj industriji da bude spremna za ratne operacije.

Obraćajući se vrhovnim vojnim licima, i izvršnim direktorima velikih odbrambenih kompanija u novembru prošle godine, Putin je rekao da “sposobnost bilo koje ekonomije da brzo poveća proizvodnju odbrambenih proizvoda i usluga kada je neophodno, je jedan od najvažnijih uslova nacionalne vojne bezbednosti”. On je dodao i da “sve strateške i velike kompanije moraju biti spremne za ovo”.

Webtribune.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *