Ruske rakete S-300 stigle u Siriju

Ruske rakete S-300 stigle u Siriju

30 maja 2013

s-300-truckRuske rakete zbog kojih se digla Prašina na međunarodnoj sceni oko dvostrukih aršina Moskve po pitanju Sirije, već su stigle u tu zemlju u kojoj besni rat, prenosi B92.

Sirijski predsednik Bašar Al Asad izjavio je za jednu televiziju da je njegov režim već dobio prvu pošiljku savremenih protivavionskih raketa

Rusija je obećala da će početi da šalje te odbrambene sisteme Siriji ubrzo nakon odluke EU da ne obnovi embargo na isporuke oružja sirijskoj opoziciji, što je Moskva kritikovala optuživši Brisel za dvostruke aršine.

„Sirija je dobila prvu pošiljku ruskih raketa S 300“, rekao je Asad u intervjuu za televiziju Al Manar, povezanu s Hezbolahom, koji će biti emitovan danas kasnije i dodao da će ostatak isporuke stići uskoro, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Pošiljka takvih visokoefikasnih raketnih sistema zemlja-vazduh zabrinjava i Izrael, koji je takođe reagovao na isporuku tih raketa jer tvrdi da one mogu biti upotrebljene i za druge, a ne samo za odbrambene svrhe. Izrael takođe brine i to je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju.

Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *