Ruske rezerve nafte duplo veće od procena

Ruske rezerve nafte duplo veće od procena

18 јула 2013

GasPremijer Dmitrij Medvedev potpisao je 5. juni odluku koja skida veo tajne sa podataka o zalihama nafte i gasa. Oni se drže pod oznakom „strogo poverljivo“ još od sovjetskih vremena i ovo je prvi put da su službeno objavljeni.

Zalihe nafte u Rusiji za 1. maj 2012. iznosile su 17,8 mlrd. tona u kategorijama istražene (AB) i slaboistražene (C1), a u kategoriji perspektivne – 10,9 mlrd. tona. Ukupne zalihe gasa prema abc1 iznose 48,8 triliona (000.000.000.000) m3, prema C2 – 19, 6 triliona m3.

Ministar prirodnih resursa i ekologije Sergej Donskoj je izjavio:

„Rude su najvažnija prednost u periodu borbe za investicije te nema nikakvog razloga da ih skrivamo“. Ministarstvo želi svake godine objavljivati podatke o zalihama.

Pod pečatom „strogo poverljivo“ još su se u sovjetsko vreme nalazili podaci o zalihama nafte i gasa. Sovjetski Savez nije ulazio ni u jednu međunarodnu organizaciju za kontroloru, iako je bio jedan od najvećih izvoznika ugljovodonika. Prema podacima OPEK, 11,6% bio je udio Sovjetskog Saveza 1990. u svetskom izvozu nafte, ispred njega bili su samo Saudijska Arabija, Iran, Venecuela i Norveška.

Početkom devedesetih nekadašnja sovjetska preduzeća bila su privatizovana te su morale da pređu put od planske ekonomije na tržišni sistem rada. Tad su kompanije prvi put samostalno napravile reviziju svojih zaliha.

Rezultate niko nije držao u tajnosti, mnogi vlasnici naftnih i gasnih nalazišta postali su javne osobe, a takođe podaci o zalihama su obavezni prilikom izlaska na tržište. Ipak podaci se nikad nisi službeno objavljivali.

Principijelna odluka da se iznesu informacije bila je donijeta u februaru 2013. na predsedničkoj komisiji za gorivne-energetski kompleks. Prema izvorima, tu je ideju inicirao Igor Sečin, trenutni predsednik najveće naftne kompanije Rosneft (od 2008. do 2012. bio je na čelu uprave gorivno-energetskog kompleksa).

Gospodin Sečin je više puta naglašavao da je Rosnjeft, bez obzira na to što je jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija, potcenjena zbog nepostojanja službenih podataka o Rusiji.

Zbog toga što nisu imali zvaničnu informaciju od vlade, zapadni revizori navodili su dva puta manje brojke. Recimo, prema podacima Statističkog pregleda svetske energetike, ruske zalihe nafte u 2012. iznosile su 11, 9 mlrd. tona, a gasa 32,9 triliona m3. Na toj lestvici na prvom mestu nalazi se Venecuela (46,5 mlrd. Tona nafte), zatim Saudijska Arabija (36,5 mlrd. Tona), na trećem Kanada (28 mlrd. Tona). Alik ako se uzmu u obzir zvanični podaci, Rusija bi mogla dospjeti u prva tri mesta.

Međutim, o tome će se moći govoriti samo kad ruske vlasti reše problem nepodudarnosti između aktuelnog sistema klasifikacija i svetskih standarda. Radi se o tome da postsovjetski sistem ne uzima u obzir ekonomiku eksploatacije nafte i gasa prilikom ocene zaliha nalazišta, dok svetski standardi (PRMS i SEC) pretpostavljaju ocenu rentabilnosti eksploatacije.

„Upravo zbog toga ispada da su prema međunarodnim pravilima zalihe nafte manje, no to je nafta čija će eksploatacija sigurno doneti prihod“, objašnjava analitičar „Sberbank Investmnet Risrč“ Valerij Nesterov.

Danas sve ruske kompanije u svojem računovodstvu koriste sisteme PRMS i SEC. Rusko Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije predlaže svoju varijantu. I iako se detalji zasad ne znaju, govori se samo da će sistem biti prilagođen svetskim standardima, nova klasifikacija već čeka odobrenje u naftnim kompanijama. Konačni prelaz na novu klasifikaciju očekuje se početkom sledeće godine.

Ipak učesnici na tržištu ne vide u tome smisao.

„Svejedno ćemo raditi po PRMS-u, a prelaz na nove klasifikacije zahtjevaće dodatne troškove. Pritom za revizore novi dokument, barem zasad, nema nikakvu snagu „, objašnjava menadžer velike ruske naftne kompanije.

Podržava ga i Valerij Nesterov:

„Investitori koji žele da rade u Rusiji imaju sve podatke oo aktivama koje ih zanimaju. Čak su i za najmanja nalazišta napravljene vlastite revizije „.

A Igor Sečin je uveren da će otvoreni podaci o zalihama privući u sektor nove strane investitore. Na to računaju i ruske vlasti.

„Odluka da se u tajnosti drže zalihe nafte i gasa bila je smešna. Već više od 20 godina živimo u tržišnim odnosima, kod nas radi puno stranih investitora, želimo povećati njihovu prisutnost, dakle, nemamo šta da krijemo „, zaključuje izvor u vladi koji je želeo da ostane anoniman.

(Frontal.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u