РУСКЕ СНАГЕ СТИГЛЕ НА ГРАНИЦУ: Хитна реакција, важан стратешки град сад је под контролом Русије!

RUSKE SNAGE STIGLE NA GRANICU: Hitna reakcija, važan strateški grad sad je pod kontrolom Rusije!

13 decembra 2020

RUSKA vojna policija uspostavila je sedište u sirijskom gradu Al-Bukamal na granici sa Irakom, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). Sedište je uspostavljeno u hotelu u centru grada, koji se nalazi u sirijskoj pokrajini Deir ez Zor.

SOHR tvrdi da je razmeštanje ruske vojne policije u Al-Bukamalu na neki način namenjeno osporavanju iranskog uticaja na jugu Deir ez Zora. Ova tvrdnja je prilično sporna, piše South Front.– Ovaj razvoj događaja dolazi nakon nekoliko pokušaja kojima su se usprotivile iranske milicije koje kontrolišu grad – navodi se u izveštaju SOHR.

Činjenica je da snage koje podržava Iran imaju veliko prisustvo u Deir ez Zoru, posebno na granici sa Irakom. Međutim, prisustvo Rusije tamo nije novo. Ruska vojna policija patrolira regionom već tri godine.

Rusko vojno prisustvo u Deir ez Zoru zapravo je namenjeno suočavanju sa pretnjom koju predstavlja ISIS i koalicija koju predvode SAD. SAD i njihov saveznik, Sirijske demokratske snage (SDF) kontrolišu istočni deo provincije.

Nekoliko koalicionih baza sa desetinama teško naoružanih vojnika nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, nekoliko stotina metara od zapadne obale koju drže vladine snage.

U poslednje tri godine, u mnogim izveštajima se govorilo o američkim planovima za napad na Al-Bukamal, jedinu otvorenu rutu između Iraka i vladinih područja u Siriji. Rusko i iransko vojno prisustvo u Deir ez Zoru trebalo bi da odvrati SAD i spreči svaki takav potez.

(Srbija danas)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *