Ruske snage zauzele još jednu ukrajinsku vojnu bazu

Ruske snage zauzele još jednu ukrajinsku vojnu bazu

24 marta 2014

The Ukrainian marine base in Feodosia, Crimea, surrounded by Russian soldiersRuske snage su rano jutros zauzele pomorsku bazu „Feodosija“ na istoku Krima, jednu od retkih na kojoj se vijorila samo ukrajinska zastava posle pripajanja tog polustrva Rusiji. Kako navode agencije, ukrajinski vojnici u bazi nisu bili naoružani, a prilikom zauzimanja čuli su se pucnji. Ruska zastava je sada postavljena na najmanje 190 vojnih objekata na Krimu.

Vladislav Seleznjov, portparol ukrajinskih snaga na Krimu, kaže da su Rusi na silu upali u „Feodosiju“ i da su u akciji učestvovali i helikopteri.

Tačan broj ukrajinskih vojnika u toj bazi nije poznat. Međutim, prema rečima jednog od pripadnika ukrajinskog bataljona, koga citira Rojters, nešto manje od polovine vojnika iz baze namerava da ostane na Krimu i pridruži se ruskim snagama.

Ostali, navodno, žele da odu u centralnu Ukrajinu i nadaju se da bi mogli da ponesu i svu opremu sa sobom.

U međuvremenu, više oblasti Krima ostalo je bez struje, posle čega je prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev izjavio da je Ukrajina za 50 odsto smanjila snabdevanje tog poluostrva električnom energijom.

Struja je, kako prenosi Frans pres, nestala i u glavnom gradu, Simferopolju, gde ljudi koriste baterije i ekrane mobilnih telefona da bi osvetlili put.

O situaciji u Ukrajini razgovaraće se u Hagu, na samitu lidera sedam najbogatijih zemalja sveta – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana.

Na samitu bi trebalo da se raspravlja o tome kako da se sprovede dodatni pritisak na Moskvu zbog pripajanja Krima Rusiji i kakvu bi to cenu moglo da ima po zemlje zapada.

Jedan od diplomata Evropske unije, insisitirajući na anonimnosti, rekao je da je G8, čiji je član i Rusija – mrtav, samo što to niko ne želi da izgovori javno, preneo je Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *