РУСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ СВЕ РАЗОТКРИЛЕ: Ево ко финансира нереде у Белорусији

RUSKE TAJNE SLUŽBE SVE RAZOTKRILE: Evo ko finansira nerede u Belorusiji

17 septembra 2020

Demonstranti u Belorusiji traže ostavku Aleksandra Lukašenka smatrajući da je njegov reizbor namešten i zahtevaju kraj njegove 26-godišnje vladavine.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija kritikovale su izbore kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da započne razgovore sa opozicijom, a beloruski lider je tu mogućnost odmah odbio. Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe, izjavio je danas za ruske novinske agencije da su SAD finansirale belorusku opoziciju i podstakle proteste.Nariškin je rekao da je to zapravo slabo prikriveni pokušaj da se izvede još jedna „obojena revolucija“ i „i antiustavni puč“ čiji ciljevi i zadaci nemaju ništa zajedničko sa interesima građana Belorusij“. Dodao je da prema informacijama kojima raspolaže služba SAD igraju „ključnu ulogu“ u trenutnom razvoju događaja u Belorusiji i da su izdvojile desetine miliona dolara za finansiranje beloruskih opozicionih grupa.

Pritisak Zapada primorao je Lukašenka da nastavi sa učvršivanjem veza sa Rusijom, svojim glavnim sponzorom i saveznikom. Susedne države imaju sporazum o uniji i održavaju jake političke, ekonomske i vojne veze.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u ponedeljak novi kredit za Belorusiju od 1,5 milijardi dolara kada je ugostio Lukašenka u crnomorskom letovalištu Sočiju. Beloruska opozicija osudila je Moskvu jer je beloruskom moćniku ponudila finansijski spas, upozoravajući da će to narušitii buduće veze među zemljama.

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je danas da je za Moskvu Lukašenko legitimno izabrani lider Belorusije. Upitan o stavu Kremlja o predlogu bivše kandidatkinje za predsednika, Svetlane Tihanovske, da je opozicija spremna da pruži „bezbednosne garancije“ Lukašenku ukoliko odstupi s vlasti mirnim putem, Peskov je odgovorio da lideru Belorusije ne trebaju takve garancije.

– Lukašenko je legitimni predsednik Belorusije. Mislim da mu nisu potrebne nikakve bezbednosne garancije u svojoj zemlji – rekao je Peskov tokom video konferencije za novinare.

Nariškin je optužio SAD da su uzele Tihanovsku, koja se pod pritiskom vlasti sklonila u Litvaniju posle izbora, ali i druge beloruske opozicione aktiviste pod svoje „blisko pokroviteljstvo“ kako bi ih promovisale kao buduće lidere zemlje.

U pokušaju da obezbedi podršku Moskve, Lukašenko se uključio u sličnu retoriku, optužujući Zapad da podstiče proteste u pokušaju da izoluje Rusiju. Tokom sastanka u Sočiju sa Putinom, predložio je Rusiji više zajedničkih vojnih vežbi kako bi se suprotstavio, kako tvrdi, neprijateljskim planovima NATO.

Ruski padobranci rasporedili su se ove nedelje u Belorusiju radi vežbe koja će trajati do 25. septembra u blizini Bresta na granici s Poljskom. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je danas u Belorusiju na razgovore o produbljavanju vojne saradnje.

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad3 says:

  kampanja je bila prljava sa obe strane ali s obzirom da su sa zapaa organizovane opozicione grupe uz pomoć nelegalnog finasiranja i stranih genata to se zove objava rata, i mislim da je realno otpočeo rat izmedju NATO-a i rusije, ali amerika je umešana preko linija deep state političke ekipe i dokle god je tramp u beloj kući taj rat neće početi defakto, ali ako bajden i deep state ponovo zasednu u belu kuću rat je NEMINOVAN i počeće ili u belorusiji ili u ukrajini (povazano sa time je i crno ili baltičko more ,pošto je vrlo verovatno da će borbe otpočeti posle nekog pomorskog ili vazdušnog incideenta koji će izazvati NATO snage, vrlo verovatno će biti potpljen neki ratni brod ruski ili NATO)Medjutrim čak8 i ako tramp ostane u beloj kući verovatnoća izazivanja rata je ogromna,pošto deeep state mora da krene u izvršenej plana protiv rusije SADA u roku od sledeće NAJVIŠE DVE GOD.inače posle toga to više neće biti moguće NIKAKO.Znači realno je očekivati VELIKI RAT SLEDEĆE GOD.Kada to počne da bude izvesno a biće odredjenih političkih signala koji će moći da se protumače čak i iz običnih novina, savetujem svima da nabave zalihe KONZERVISANE hrane i pijaće VODE pre svega za bar DVA meseca jer nije pametno korisiti ništa posle nuklearnih padavina bar DVA meseca dok se ne razgrade kratkoživući radioaktivni elementi koji su najopasniji i izazivaju rak sigurno a to su stroncijum i cezijum koji mogu vetrovi da donesu ovde bez problema.Ako se JAČE pobiju onda nam ništa neće trebati.

  • Džomla says:

   šefe "Say" ajde to malo konciznije, šta si se raspucao? Zar misliš da mi neotesani možemo toliko puno tvojih slova da čitamo i da ostanemo budni? Ni u školi nisam mogao da pročitam dva reda a ti bre rokaš pasuse kapitalce od tri kile, smanji doživljaj, Bre!

 2. No Passara says:

  E ne može, sada za inat ima da vam bude predsednik doživotno - reko Putin i tačka. Isto kao i Putin što je, tako će da vlada i Luka, neće on valjda da dozvoli da mu imperijalisti rasturaju Rusiju mu Belu. Što bi mi Srbi rekli "oćeš ali malo morgen." Te elemente među državnim neprijateljima će potamani ruska specijalna, a Tihanovskoj je dozvoljeno da se vrati ali samo da bi odgovarala na vojnom sudu po prekom postupku s metkom po čelenci. Idemo do kraja, samo jako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *