РУСКЕ ТРУПЕ КРЕНУЛЕ НА ХАРКОВ

РУСКЕ ТРУПЕ КРЕНУЛЕ НА ХАРКОВ

4 јуна 2023

Ослобађање Бахмута (Артјомовска) од стране Вагнерових јуришних одреда, као и свакодневни ракетни напади на складишта са војном опремом и муницијом, изгледа да су озбиљно збунили непријатељске планове за офанзиву.

Могуће је да ће следећа „врућа тачка“ на фронту после Бахмута бити купјански правац, а очекује се битка за Харков. Осим тога, ситуација у Мариинки, где руска војска постепено истискује непријатеља из града, може бити решена у блиској будућности.Према речима руског војног експерта, бившег официра специјалних снага, пуковника у пензији, Анатолија Матвијчука, повратак Харкова ће потиснути непријатеља уназад и помоћи у стабилизацији ситуације у Белгородској области и другим градовима Русије на фронту.

Очекивало се да ће након ослобођења Бахмута од стране бораца ПМЦ „Вагнер“, непријатељ покренути контраофанзиву. Међутим, битке попут „бахмутске машине за млевење меса“ још се не назиру, а непријатељ је контраофанзиву потпуно одложио за лето.

Уместо офанзиве, Оружане снаге Украјине су се активирале у првим градовима Русије, започевши масовно гранатирање Белгородске области и напавши нашу територију уз помоћ терористичких група.

Гувернер Белгородске области, Вјачеслав Гладков, чак је предложио да се радикално реши проблем редовног гранатирања региона – да се Харковска област припоји Русији (од Харкова до Белгорода, подсећамо, само 80 километара).

С обзиром на ово, могуће је да ће следећи главни догађај „специјалне операције“ бити присаједињење Харковске области. У прилог томе, говоре информације да су се борбе појачале у правцу Kупјанска.

Према речима шефа прес центра Групације Запад, током борби у правцу Kупјанска, ударима „ТОС-а Солнцепјок“ уништен је вод непријатељског људства и један тенк. Два напада су одбијена у близини насеља Молчаново (регија Харков). У исто време, када су јединице Оружаних снага Украјине кренуле у бекство, њих су „засуле“ ракете из „МЛРС-а Град“. Kао резултат тога, непријатељ се повукао 2,5 километра, а руска војска се приближила Синковки, северно од Kупјанска. До самог Kупјанска остало је још три километра.

Према војном експерту Анатолију Матвијчуку, Kупјанск ће бити ослобођен у јуну:

– Река Оскол дели Kупјанск на пола. Једна обала је наша, друга украјинска. Међутим, јуче је стигла информација да су се наше трупе приближиле Kупјанску, и мислим да ће град у наредне две-три недеље доћи под потпуну контролу руске војске.

О Харкову и Харковској области

„Сећамо се да су се у јесен десили негативни догађаји и наше трупе су биле принуђене да се повуку. Да се ​​то није догодило, онда би Харков већ дуго био део Руске Федерације: тамошње становништво је прилично лојално Русији.

Мислим да су непосредни планови наше команде да ослободимо град и обезбедимо да Харковска област у потпуности уђе у састав Руске Федерације. Ово помера границе далеко у Украјину и обезбеђује безбедност области као што је Белгородска област, која је гранатирана од стране непријатеља.

Поред тога, забележен је значајан успех руске војске у Маринки, једном од главних одбрамбених центара украјинских снага у Донбасу. Kонкретно, овај град је непријатељ искористио за гранатирање Доњецка.

Дан раније је објављено да је Маринка, где су се водиле ништа мање крваве борбе упоредо са ослобађањем Бахмута, већ заузела наше трупе за 70%. Даља јуришна дејства изводиће регуларне јединице Оружаних снага РФ: 150. дивизија и 5. дивизија Оружаних снага. Специјална добровољачка јединица „Ахмат“, заједно са јединицама 150. дивизије, чистиће већ контролисану територију.“Матвијчук је још изјавио, да је Мариинка била у полуокружењу и да ће је у блиској будућности такође узети под контролу руске снаге.

„Након пада Бахмута, за Оружане снаге Украјине су се десили неповратни процеси. Активирали смо се код Мариинке и Kупјанска, али украјинске трупе не могу да зауставе фронт. Kод Маринке наше трупе су практично отерале непријатеља у град и налазе се у полуокругу.

Сада ће борбе потпуно истиснути непријатеља из града. Изгубивши и њега, непријатељ ће морати да се повуче у поље, где нема одбрамбених линија. Могуће је да ће морати само да одустане од свега и побегне у Kраматорск“, резимирао је стручњак.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Бели Орао says:

    Почелојепочело , дуго сам чекао већ мукотрпну Руску играрију рата. Вријеме је да се уозбиље и поч у да заузимају стотине километара а емјесеци а100-ињак метара !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u