РУСКЕ ТРУПЕ УЛАЗЕ У НАГОРНО КАРАБАХ: Авиони, специјалци и оклопна возила јуре ка зараћеној зони (ВИДЕО)

RUSKE TRUPE ULAZE U NAGORNO KARABAH: Avioni, specijalci i oklopna vozila jure ka zaraćenoj zoni (VIDEO)

10 novembra 2020

Šest aviona Il-76 sa ruskim mirovnjacima odletelo je u Karabah, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avioni su poleteli sa aerodroma Uljanovsk-Vostočni i treba u zonu sukoba da dopreme osoblje, vozila, oklopne transportere i materijalna sredstva.Kako se precizira u saopštenju Ministarstva odbrane, u regionu će biti razmešteno 1970 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 jedinica druge tehnike. Osnovu mirovnog kontingenta činiće jedinice 15. posebne motorizovane brigade Centralnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije.

To će se odvijati paralelno sa povlačenjem jermenskih oružanih snaga iz Karabaha.

O razmeštanju mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu prethodno su se dogovorili lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije u okviru sporazuma o prekidu borbenih dejstava, potpisanog u noći 10. novembra.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna. Trenutni dogovori postignuti su nakon što je ruski helikopter oboren iznad Jermenije van zone borbenih dejstava.

(Sputnjik)

KOMENTARI19 komentara

 1. persida says:

  Tako ce Rusi naterati i Srbe da se predaju Siptarima. Samo polako.

  • Suzuki Vitara says:

   Sido, jel te neki Rus lose k..o ili ti se nije javio posle dobrog sexa, znas ono "a ni pisma, a ni razglednice". Pre ce biti da ti nisi Mi, nego da se foliras i radis za svoje, sto treba ceniti, jer u ratu i ljubavi sva sredstva su dozvoljena.

   • persida says:

    Vucicev bote, zavezi. Jasno je ko si i sta si. Nikada nemas nista da kazes, pa se bavis vredjanjem sagovornika o kojem ne znas nista. Gnjida si od coveka.

   • Cp6a says:

    E brate, baš si optimista. Nisi primetio da se tu radi o više osoba, različitih polova, smenskom radu, šablonskom napadu na Rusiju, personalizaciji Rusije, Putin kao Sadam, Milošević, Asad, Maduro, Gadafi, Putin kao demon, ali tunjavi. Ove NVO po Srbiji, što primaju pare sa zapada, moraju da ih odrađuju i ovako, pisanjem komentara i pljuvanjem.

   • Avangard-Kinzal says:

    Ustaški bot sa ulogom da "komentarima" pokuša da posvađa Ruse i Srbe😂😂😂. Stara ustaško-vatikanerska šema. NEUSPEŠNA. I DOSADNA.

  • Avangard-Kinzal says:

   Rusija bi trebala da ratuje za Jermene u N.K. dok sama Jermenija ne ratuje u N.K.??? Možda jer je Pašinjan postavljen od zapada i naravno da pokušava da Rusiju optereti još jednim ratom. Nema to nikakve paralele sa Srbima, ne lupaju tu glupu propagandu, iako si vatikanerka. Brini se ti za tvoje vatikanere KROmanjonce kako su propali ekonomski i demografski od kad su u naci-fašističkom 4.rajhu nato-eu, ostalo vas je manje od 3 miliona i to uglavnom penzići. Ko će da vas brani???

 2. Rista says:

  Na balkanu pravoslavce zgazili ameri, turci i nemci, tamo...pa ne znam ko je. Verovatno Turci jer ovo je turska pobeda i to veoma značajna. Trenutno, Turci su jedini koji mogu bezrezervno da slave. Čečenija, Gruzija, Ukrajina, Belorusija, Azerbejdžan, Jermenija... Ako Putin još nije iščašio noge iz kukova i glavu iz vrata okrećući se levo desno, onda svaka čast. I pazi ovo, ala se naslagalo. Zmarznuti konflikti u gruziji, Ukrajini, Jermeniji a verovatno i Belorusiji...Ako Rusija još uvek nema plan kako da ugasi ova žarišta, onda je krajnje vreme da ga napravi i to pod hitno.

  • test01 says:

   Tacno tako - a odgovor je NEMA posto je Putko hipos-mirovnjak. On je odigrao veliku ulogu u stabilizaciji Rusije ali sada treba neko odlucniji i agresivniji koji ce da pokaze misice kada zatreba i na samar da uzvrati sa najmanje dva jaca samara!

 3. Slobodanka says:

  Pašinjan je najverovatnije išao ka tome da Nagorno Karabah prepusti Zapadu. Zato u njegovoj dvogodišnjoj vladavini nema nabavki savremenog naoružanja od Rusije tradicionalnog saveznika Jermenije, nego je sa Pentagonom potpisao ugovor o izgradnji savremenog centra za obuku mirovnih snaga. To bi pored ruske vojne baze nikla i američka vojna baza na teritoriji Jermenije. Ima li to igde u svetu? U Siriji su nikle američke vojne baze bez dozvole Damaska, ali ovde one bi nikle sa dozvolom Jerevana!!! Čim u Jermeniji nema nabavki savremenog naoružanja to znači da Pašinjan je računao na uvođenje američkih i NATO mirotvoraca na Karabah, dakle i na Karabahu bi nikla američka vojna baza. Sa planinskih visova Karabaha i uz svu savremenu tehniku imali bi SAD i NATO lep pogled u severnom pravcu na Rusiju, a u južnom pravcu na Iran. Baš odlično mesto za američku bazu. Izdaleka dobro se vidi, a Jermeni naivno nasedaju na priče o tobožnjem patriotizmu Pašinjanina lično, njegovog sina i zatim supruge. Neće se oni skoro opametiti. Nego pritisla ih nevolja te na Karabah stižu Rusi, a ne Amerikanci. Tako opucnuti još imaju i sreće da neće dobiti Bondstil kao mi.

 4. Milan says:

  Na Nagorno Karabah ulaze samo ruski mirotvorci, a ne i turski mirotvorci kao što sada nastoji da prikaže predsednik Azerbejdžana Aliev. Inače u Turskoj evidentan je dalji pad turske lire, a koji pospešuje već postojeću krizu u zemlji. Pad turske lire sigurno će se nastaviti u celoj 2021 godini. Pod vođstvom Erdogana na unutrašnjem planu Turcima ne cveta cveće.

 5. Slobodanka says:

  Jermenima je sada jasno da Pašinjan i njegova vlada nisu sposobni da vode narod i državu Jermeniju, a još manje su sposobni da pomognu opstanku Nagorno Karabaha. Praktično ovo je polukašitlulacija jer Jermeni su na Karabahi izgubili bezmalo pola teritorije. To će otežati danje pregovore po pitanju Nagorno Karabaha. Pašinjan, koga su Amerikanci doveli na vlast pomoću obojene revolucije, oglasio se tvrdnjom da druge mogućnosti osim potpisivanja „prekida neprijateljstava“ za Jermene – nije bilo. Ali, nije nimalo sigurno da će Pašinjan da spasi svoj položaj premijera i svoju sorošoidnu vladu nad Jermenijom. Pitanje je da li će Pašinjan sačuvati svoju glavu, a kamoli vlast. ...

 6. Kulak says:

  Jermeni su potpisali da Nagorni Karabah ostaje teritorij u sastavu Azerbejdžana.Nema nikakvih promena,sve granice moraju ostati tačno onakve kakve su ih odredili Staljin i boljševici.Jasno?

  • Slobodanka says:

   Kavkaz je po medjusobnim neprijateljstvima veoma sličan Balkanu. Zato uopšte me ne čudi da jedan balkanski i to kulovski "kavkazac" piše gluposti. Problem nije ideološke prirode, nego tehničke. Taj poznati Brka je iselio Kurde iz Azerbejdžana, oko 50.000 Kurda preselio je u Kazahstan. Njihova oblast se nalazila izmedju Jermenije i nekadašnje nešto manje oblasti Karabaha, a sada je to zapadna strana Karabaha prema Jermeniji. Kurdi su tada živeli kao većina u dvadesetak naselja, i u Lačinu i u Šuši. Brka je ipak nešta uradio za Jermene jer tada su Jermenija i Karabah postali fizički bliži, nego ovi dalje su problem poput Gorbačova i ostalih, a koji su dozvolili raspad SSSR-a. Naprimer da je Gruzija ostala u sastavu SSSR-a, sada bi pozicija sirote Jermenije bila značajno jednostavnija. Ili drugačije rečeno; Tadžikistan i Kirgizija su uzeli svoju nezavisnost, ali ostali su u ODKB, ali Gruzija nije ostala u ODKB što je za Jermeniju najveći problem. Putin sad ne može poput madjioničara da ponovo slepi nekadašnji SSSR, niti da organizuje odbranu preostalih članica ZND, takodje ni odbranu bivših sovjetskih republika. Kad su napuštali SSSR mislili su da ih niko neće napasti, pa mnoge od bivših republika nisu ušle ni u ODKB.

 7. Slobodanka says:

  Rusija je sigurno na dobitku: 1. Rusija ostaje jedini i glavni arbitar u oblasti Južnog Kavkaza, 2. na Nagorno Karabahu biće prisutne samo ruske vojne snage, ne turske i ne natovske, 3. Azerbejdžan će takođe ostati u orbiti Rusije i pri veoma bažnoj Deklaraciji kaspijske petorke, 4. prozapadni rusomrzac Pašinjan neće još dugo vladati Jermenijom članicom ODKB. Osim toga u Belorusiji je propao pokušaj obojene revolucije započet u avgustu ove godine. U Tadžikistanu koji je član ODKB, prošli su sasvim mirno izbori 01. decembra. U Kirgiziji izbori će se ponoviti u decembru. U Moldaviji drugi krug predsedničkih izbora je 15 novembra, biraju između prozapadne Maje Sandu i umerenog Igora Dodona. Ostaje samo još da se vidi kako će se izbaviti najteža "bivša sovjetska" republika-država AMERIKA.

  • Slobodanka says:

   Ispravka U Tadžikistanu izbori su prošli 01 novembra ...

  • test01 says:

   Rusi su u "dobitku" a sta je sa Jermenskim narodom i teritorijom? Zar nisu u savezu, pa Azeri jos oborise Ruski helikopter... Kako to nas narod lepo rece- Teško onom koga Rus brani i Grk hrani !!!

   • Slobodanka says:

    Jermeni kakvog su premijera birali, pored svih ljudskih i teritorijalnih gubitaka na Karabahu još su dobro i prošli. Preko takvog premijera mogli su izgubiti ceo Karabah. Očigledno nisu misleći narod. A Srbi su još gori od njih, na našu žalost i nesreću.

   • Slobodanka says:

    Jermenija je najmanji vojni saveznik Rusije i od svih članica ODKB baš Jermenija nalazi se najbliže sirijskom ratištu. Da si žitelj tako male zemlje,i stradalničke zemlje koja je iz južnog pravca osvajana i od Turaka i od Arapa, zar ne bi obratio pažnju gde tvoj najvažniji vojni saveznik ratuje i zašto ratuje u Siriji? Rusija je od 30.09.2015 aktivna na sirijskom ratištu, a u proleće 2018 Jermeni se okreće ka Zapadu i igraju kao bezumne lutke u predstavi "obojena revolucija". Koliko obojenih revolucija se odigralo ranije u svetu, da bi Jermeni zagrizli u taj otrovni kolač 2018 godine? Njima fali podosta dasaka u glavi. Približno za njihov opis odgovara onaj naš izraz: Pošalji ludo u vojsku, pa sedi i plači. Kako ćeš ludo sačuvati u ratu? Zar Rusija sve bezumnike na ovom svetu treba da čuva?

 8. petrovgrad says:

  U ratu Jermena i Azera pogunulo je na hiljade. Jedni i drugi pripadaju istom korpusu, tj. ZND. Dakle nijedan od njih nisu članice NATO Ako je stradalo sto Jermena i sto Azera, onda rezultat nije nereše, već je 200 prema nuli za NATO zlikovce. Rusi znaju za tu matematiku. Tu se ne radi o sukobi Hrišćana i Muhamedanaca, vera u 21 veku nema isti značaj kao u 12 ili 13. Da su muslimani sledbenici Muhameda a mi Hrišćani Isusa Hrista u pravom smislu, rata nigde ne bi bilo. Vernici se ne bave ratovanjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *