РУСКЕ ТРУПЕ УШЛЕ У НИГЕР

RUSKE TRUPE UŠLE U NIGER

12 aprila 2024

Ruski specijalci stigli su u Niger da obučavaju lokalne snage u borbi protiv terorizma, javlja dopisnik RIA Novosti.

„Afrički korpus će trenutno biti ovde na uspostavljanju odnosa, kao i na zajedničkom formiranju i obuci nigerske vojske. Sa sobom smo doneli obrazovnu i materijalnu bazu za obuku raznih specijalista. Mi smo tu da prenesemo ovo iskustvo našim prijateljima“, rekao je ruski specijalista koji je stigao u Niger za RIA Novosti.Kako je napomenuo medicinski radnik u pratnji specijalista, osoblje je u potpunosti pripremljeno i vakcinisano protiv bolesti.

„Mislim da možemo da se nosimo sa tim“, dodala je on.

Snimak dolaska ruskog Il-76 na aerodrom u Nijameju emitovan je na nigerskoj državnoj televiziji RTN. U priči se napominje da se to dogodilo nakon nedavnog razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i predsedavajućeg Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine Republike Niger Abdurahamane Kjanija.

Zatim, tokom razgovora o bilateralnoj agendi, izražena je želja za intenziviranjem političkog dijaloga i razvojem obostrano korisne saradnje u različitim oblastima.

U izveštaju nacionalne televizije se tvrdi da je reč i o postavljanju PVO sistema u Nigeru.

„Ovi ruski instruktori će obezbediti visokokvalitetnu obuku za naše vojno osoblje kako bi efikasno koristili ovaj sistem“, prenosi RTN.

Prošlog jula, grupa vojnika iz predsedničke garde Nigera pobunila se i objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma. Za upravljanje državom formiran je Nacionalni savet za odbranu otadžbine, na čijem čelu je bio komandant garde Abdurahman Čiani. Čiani je već 10. avgusta potpisao ukaz o formiranju prelazne vlade.

Pobunjenici su tražili proterivanje francuskog ambasadora i najavili otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom, zahtevajući povlačenje njenih trupa.Pariz je više puta izjavljivao da priznaje samo zahteve legitimnih vlasti Nigera, ali je krajem septembra odlučio da opozove ambasadora.

Povlačenje trupa počelo je krajem oktobra: francuske vojne jedinice prebacile su pod kontrolu nigerske vojske vojni kamp u gradu Ualam (regija Tilaberi) u strateški važnom području na granici sa Malijem.

Francuske trupe su potpuno napustile Niger 22. decembra 2023. godine.

Vladajuća vojska Nigera je u martu raskinula sporazum sa Sjedinjenim Državama koji dozvoljava američkim trupama da ostanu na teritoriji te afričke zemlje.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Šokanabo says:

    Tako mudri na sankcije odgovaraju sankcijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *