RUSKI AMBASADOR, ČEPURIN: Bićemo uz vas i tokom obnove

RUSKI AMBASADOR, ČEPURIN: Bićemo uz vas i tokom obnove

26 maja 2014

02Impresioniran sam kako Srbija i Srbi pristupaju tragediji koja im se dogodila: energija, solidarnost, samopožrtvovanje, volja mladih da pomognu… Mislim da će ova poplava, ipak, imati pozitivan uticaj na društvenu svest. Ono najstrašnije, pretnja ljudskim životima, prošlo je.

Ovo u razgovoru za „Novosti“ kaže Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije i ocenjuje:

– Sada je na redu pružanje humanitarne pomoći za nastradale, sanitarno-epidemiološka bezbednost, a zatim dugačak period obnove porušenog. Gubici su ogromni. Biće potrebni i državni resursi i ispunjavanje obećanja EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i, naravno, maksimalna pomoć prijateljskih zemalja i naroda.

Možemo li u skorijem periodu računati na nove ruske investicije i povoljne kredite?

– Za nas se nije postavljalo pitanje hoćemo li priskočiti u pomoć, kao što se ne postavlja pitanje da li ćemo pomagati Srbiji. Sada je važno proceniti štetu, odrediti državne mogućnosti i obaveze međunarodne zajednice prema Srbiji za sanaciju šteta od poplava, kao i konkretno šta mogu da pomognu prijateljske zemlje. Želja ljudi u Rusiji da pomognu Srbiji je velika. Predsednik „Ruskih železnica“ Vladimir Jakunjin već je ponudio pomoć za obnovu pruga u Srbiji kojima su nanete ogromne štete. I ostale kompanije koje rade u Srbiji pružaju pomoć. NIS, „Lukojl“, „Jugorosgaz“, Sberbanka, „Južni tok“, FBC Majdanpek pružili su suštinsku pomoć tokom poplava. Saradnici ambasade, Trgovinskog predstavništva, Ruske škole, Ruskog doma takođe su bukvalno preživljavali ovu tragediju i pokušavali da pomognu koliko je moguće iz ličnih sredstava.

Na koju još pomoć od vaše zemlje Srbija može da računa u narednim danima?

– Moskva će uskoro poslati i mobilni medicinski blok za pomoć koji bi trebalo da stigne u narednim danima. Sarađujemo tesno i sa ambasadom Srbije u Moskvi, gde je vrlo aktivan kolega Slavenko Terzić. Zanimljivo je da su i navijači CSK sakupili 45.000 evra, fudbalski tim Dinamo na stadion je postavio slogan „Rusija-Srbija – jedna boja, jedna vera, jedna krv“ i prikupljaju pomoć.

U ovoj krizi videli smo na delu međunarodnu solidarnost velikog broja zemalja: EU, Rusije, SAD… Kako to komentarišete?

– Brza i moćna reakcija Rusije na samom početku van svake sumnje dala je podsticaj drugim zemljama da pomognu Srbiji. Kada je teško, razlike i neslaganja se brzo prevazilaze. Evo vam primer Belorusije. Protiv te zemlje Srbija je uvela sankcije, a oni su poslali IL-76 sa 40 tona humanitarne pomoći, dva helikoptera i spasilačku jedinicu. A kad su oni stigli u Šabac, poplave su popustile. Pa su se u Šapcu šalili da se voda uplašila Belorusa.

KONCERT

Uoči Dana Rusije želimo da održimo veliki koncert u Sava centru, 9. juna, sa značajnim ruskim umetnicima. Sva sredstva od koncerta usmerićemo za ugrožene – kaže Čepurin.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *